Подписват споразумение за свежо ядрено гориво за 6 блок на "АЕЦ Козлодуй"

Подписват го Георги Кирков и Лионел Геф в присъствието на Росен Христов
30 дек 2022 07:20, Петя Славова
58
Подписват споразумение за свежо ядрено гориво за 6 блок на "АЕЦ Козлодуй"
Снимка: БГНЕС

Днес от 10:30 часа, в зала “Триадица 2” на Гранд хотел София, ще бъде подписано споразумение между "АЕЦ Козлодуй” ЕАД и компанията Фраматом GmbH АВ за свежо ядрено гориво за 6 блок на атомната централа.

След сключения с Уестингхаус Електрик Швеция АВ договор за доставка на свежо ядрено гориво за 5 блок, с новия документ, който предстои да бъде подписан, се прави следващата практическа стъпка за осигуряване на диверсифицирано портфолио на доставките на гориво за ядрените енергоблокове на централата, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Споразумението ще бъде подписано от Георги Кирков – изпълнителен директор на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД, и Лионел Геф – старши вицепрезидент по горивото на Фраматом GmbH, в присъствието на министъра на енергетиката Росен Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: АЕЦспоразумение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
2
 
! Отговори
А АЕЦ Белене кога? преди 1 година
Ако нашите политици поставяха на първо място националните, а не чуждите интереси щяхме да построим АЕЦ Белене. Достатъчно беше на времето Хилари Клинтън да се отбие за малко при Бойко в България и строителството на АЕЦ Белене беше спряно. Зализаният хитрец Николай Младенов докладва, а Хилари написа добра новина. И добре че беше Уикилийкс да изнесе в публичното пространство тази кореспонденция, иначе нямаше и да го научим това.
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
10 години! Страшно е! Жалко за АЕЦ! Жалко и за България! Тук не става въпрос за пари, а за трезво мислене, защото ядреното гориво не е като самолетите на чертежи, а крие много рискове и опасности и за АЕЦ и за хората, ама карай да е весело!
44
0
 
5
 
! Отговори
Големия памперс преди 1 година
Само да питам: За "свежото" ядрено гориво разбрах, за цената не съвсем - важен е оптимизма, но най-важно е, какво правим с отработеното гориво? За това не се чува ни вопъл ни стон.
43
1
 
4
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 година
Ето ти "независимост ", руските доставки се изместиха от американкси !
42
1
 
7
 
! Отговори
Руснак преди 1 година
И като се получи бум и пляк на реактора пак Русия ли ще е виновна и още едно питане къде ще съхранявате отработеното гориво тъй като доставчика е включил клауза че то си остава за сметка и съхранение във ОГРОМНАТА територия на България???
41
0
 
5
 
! Отговори
do 42 преди 1 година
Никакво складиране, ще го раздават на братята роми за безплатно отопление.
40
2
 
5
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До ЯМБОЛИЯ: Пий си ракията бе, ямболлия. Яж бол по празниците. Хора, които да пишат г'лупости по русофобските опорни точки има достатъчно.
39
13
 
2
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Браво. По-далеч от североазиатците. По-бързо скъсване на всички връзки с тези убийци.
38
1
 
13
 
! Отговори
А цена и хранилище? преди 1 година
Подписали и толкова. А каква е цената, която ще платим и каква щеше да бъде ако доставим (както досега) гориво от Русия. Със сигурност на тази компания ще трябва да платим повече. Най вероятно тя доставя уран от Русия и го препродава (на будалите) с печалба, както правят и посредниците за доставка на газ. И не по-малко важно - какво ще стане с отработеното гориво. С Русия имаме договор да си го прибира обратно. Но тези GmbH не вярвам да го искат. И какво - ще трябва да строим и хранилище.
37
0
 
7
 
! Отговори
Олимпиакос преди 1 година
Има проблем, защото всяка една технология е направена да работи с горивото на създателя си. Чехите имаха проблем с друго гориво, Запорожката АЕЦ също. И руснаците това го знаят.
36
2
 
19
 
! Отговори
НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ преди 1 година
АЕЦ е СТРАТЕГИЧЕСКИ ОБЕКТ. РУСКИТГЕ РЕАКТОРИ работят безпроблемно с РУСКО ГОРИВО. Техноилогията на руското и американското гориво е различна. В Чехия вече пробваха схемата РУСКИ РЕАКТОР с АМЕРИКАНСКО ЯДРЕНО ГОРИВО и се ОТКАЗАХА, върнаха се на руското, поради зачестили аварии. Да не говорим, че след използване отработеното руско ядрено гориво по договор се връща в Русия, която си има грижата какво да го прави. Нищо не се казва по въпроса КАКВО ЩЕ ГО ПРАВИМ отработеното америкаско гориво.
35
1
 
9
 
! Отговори
UNCLE SAM преди 1 година
ОЧАКВАЙТЕ НОВИТЕ ЦЕНИ НА ТОКА - 0,50 USD !!!
34
5
 
6
 
! Отговори
Ядрен Физикохимик преди 1 година
Свежо, прясно та чак пари, кат истине е за буклука.
33
8
 
16
 
! Отговори
запознат преди 1 година
Американците ще вземат парите, но ядрено гориво няма да доставят защото ще се позоват на форс мажор! Нямат уран! Русия спира износа на уран и титан през следващата година! НАСА да заминава да дири уран на планетата Уран!
32
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а отработеното гориво къде ще го съхраняват ?! нема я вече Русията, че да ни го взема
31
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-скъпичко и по-опасничко. А всички ние - по-големи маймуни.
30
3
 
1
 
! Отговори
??? преди 1 година
Какво стана с новото откритие електролит за коли на ток. АЕЦ не може ли да мине на електролит и да стане ЕЕЦ?
29
2
 
20
 
! Отговори
Тъп преди 1 година
И в Чехия и Украйна имаше проблеми с това гориво,дефектира и пада КПД ,отделно съхранението.Бива робия ама като нашите политици,ама ние сме си виновни,всеки народ заслужава управниците си.
28
1
 
3
 
! Отговори
До 28 преди 1 година
Тука някакъв анонимник се опитва да слага на едно място ГЕРБ с БСП-то и ДПС- то.Айде на училище
27
17
 
7
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
Колкото по - малко Русия ,толкова по- добре.Комплименти !