Kога трябва да бъде националният празник на България?

Според ГЕРБ 24 май обединява българския народ
25 май 2022 22:12, Йоана Цонева
88
Парламентарната група на ГЕРБ-СДС внесе предложение 24 май да бъде националният празник на България, а не 3 март.
 
Езикът е по-голям от държавата. Това са думи на поета и философ Иван Ланджев, който тази година изнесе традиционното слово за 24 май пред Националната библиотека. И ни накара да се замислим: "Това ли е празникът, който ни прави неволно единодушни и заедно в радостта си?".
 
"В това изказване няма някакъв патос, то не е патриотично или антипатриотично, това важи за всяка държава - езика го говорят повече хора, отколкото има в страната. Езикът е по-стар от държавността. Езикът надживява държавите", сподели Ланджев пред Bulgaria ON AIR.
 
Ден по-късно темата прокара разделителни линии в парламента. ГЕРБ внесе предложение за промени в Кодекса на труда, с което искат националният празник на България да е 24 май, а не 3 март. За това се говори от години. Въпросът бе повдигнат за пореден път след нахлуването на Русия в Украйна.
 
"24 май е единственият празник, който обединява българския народ. Аз съм убедена, че на нас ни трябва единение", посочи Десислава Атанасова от ГЕРБ.
 
В предложението и управляващи, и юристи, видяха опит за разцепление на коалицията.
 
"От ГЕРБ имаха възможност в продължение на 12 години да направят каквито желаят промени. Това го предлагат сега, за да предизвикат разногласия", смята депутатът от "Продължаваме промяната" Благовест Белев.
 
"Дебатът за 3 март отново ще изкара на преден план ролята на Русия във възстановяването на българската държава", подчерта преподавателят по Конституционно право доц. д-р Наталия Киселова.
 
И докато едни прегръщат идеята, други смятат, че такава промяна ще взриви обществото.
 
"Много харесвам 24 май. Според мен е много подходящ за национален празник, защото обединява всички. Не знам дали сега е времето за дебат, обществото е разделено по много теми в момента", отбеляза депутатът  от "Демократична България" Владислав Панев.
 
"Всяка дата е стойностна. Според мен трябва да спазваме традициите и да не ги променяме", каза Станислав Балабанов от "Има такъв народ".
 
"Без 3 март, който е символът на българската свобода, нямаше да има 24 май, защото нямаше да има българи, които да го празнуват", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.
 
А промяната може лесно да стане факт след гласуване в Народното събрание, въпреки че разделение има и извън парламента.
 
От БСП и ДПС отказаха коментар по темата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
7
 
16
 
! Отговори
Благ Арин преди 1 година
На 3-ти март 1878 година България се появява отново като държава на картата на Европа. Това е неоспорим факт! Какво планирали руснаците, какво смятали англичаните или немците, какви са ни отношенията с тях в следващите десетилетия и векове няма никакво значение. Ние отбелязваме едно от най-важните събития за българите през последните пет века и отдаваме почит на жертвите дадени за негово постигане. Да живее България!
51
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеле и Олена излизат от подземията на Азов и влизат в един бар, но не знаят какво се случва. Питат на украински език бармана, е спечелихме ли? - Да. Е сипи ни по една водка тогава, радостно поръчват зеле и Олена. - Колко дължим? - Две рубли и двадесет копейки, отговаря барманът.
50
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да е на кукуво лято или на първи април. Стига спорихте за глупости. Големи сте лапнишарани. Мине се не мине време, някой ви пусне въдичката и здраво кълвете.
49
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Национален празник трябва да е датата на която закрият антибългарските партии като ГРАБ, продължаваме пропадението, джендърска България и други подобни.
48
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеле и Олена излизат от подземията на Азов и влизат в един бар, но не знаят какво се случва. Питат бармана, е спечелихме ли? - Да. Е сипи ни по една водка тогава, радостно поръчват зеле и Олена. - Колко дължим? - Две рубли и двадесет копейки, отговаря барманът.
47
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските партии са се наредили на барикадата да защитават руската фалшификация Сан Стефано. Никаква изненада. Само по позицията им по този въпрос можете да разберете кой работи за България и кой за "освободителите".
46
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укрофилите газ пи.к.аят, че точно Русия ни е освободила от турско. Ми това е истинската ни история, водили са се истински боеве, описани от гениалните ни писатели и поети от онова време.
45
14
 
8
 
! Отговори
Влад преди 1 година
След толкова години най-после взе да им идва акула и смелостта на някои политици. Разбира се, че това е Българският национален празник.
44
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремъл, секретна стая, Путин и Шойгу седят на диван. Никога не взимай нищо от онзи сейф, казва Путин. В един момент влиза зелето, взима папка от сейфа, и излиза. Защо не го задържа, вика Путин. Шойгу отговаря, няма смисъл, винаги има алиби, че е надрусан, таварищ Путин.
43
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
24 май е празника на македонската писменост .
42
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Измислих го рождения ден на Борисов ще е денят на просветата, денят на приемането ни в НАТО денят на независимостта, а денят на присъединяването ни в ЕС да е денят на джендърите.
41
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 3-ти март е подписан Сан Стефанския мирен договор между Русия и Турция. Това се случва в близост до Истанбул. На подписването не присъства нито един българин. Кое му е българското на 3-ти март?
40
10
 
13
 
! Отговори
Даскала преди 1 година
Какво може да се очаква от хората на Бойко Борисов?Поредната глупост ,!Ако я няма държавата , изчезва и езика !Примерите са стотици по света!
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Граб не иска ли чутуратаа на банкянския да е лице на културата и образованието в България?
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глейте ся, 24 май трябва да е, щото това ми е рождения ден. И ако може да не се работи по една седмица, а не само един ден. Така де, трябва да се празнува качествено националния ни празник!
37
3
 
0
 
! Отговори
Що за въпрос преди 1 година
Ектектнено 13 юни!!
36
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доверявам се на хората решили трети мард да ни е национален празник, тогава не сме били колония.
35
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ее, щом всичко оправихме и остана само да бистрим празниците, значи Кирето се справя добре с оправянето ни! Направо се чувствам добре оправен! Вие не се ли чувствате така?
34
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
6-ти септември трябва да е националния празник- Съединението- най-българският празник!
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слугите на прочелия кориците на Винету искат 24 май денят на просветата да ни е национален празник, успяха да ме развеселят тези лакеи.