За Гинес: 190 са кръчмарите в Стърница, всички са собственици на селския ресторант

Ловджии, рибари, партийци - той е офис и втори дом за мъжете
7 юли 2024 09:00, Петър Бойчев
29
За Гинес: 190 са кръчмарите в Стърница, всички са собственици на селския ресторант
Снимка 24 часа

Може да има село с повече кръчми, но няма като в Стърница с толкова много кръчмари. Общо 190 души са собственици на селския ресторант. Хората свикнали вече и за добро, и за лошо да се събират там - сбирки си правели даже тираджиите, ловджиите, а и партиите идвали. Всички обаче плащали наем на нарочно учреденото сдружение, пише 24 часа.

Всеки от кръчмарите притежава по около 1,31 квадрата от помещението, което се намира в центъра на селото. По документи общата му площ е 250 кв. метра.

"Реално всеки жител на Стърница е собственик. Не сме определяли кой колко трябва да плати. Сумата, която трябваше да съберем, бе 6 хил. лв. Има хора, които са внесли по 10 лв., а такива с повече възможности са давали и над 100. Всичко е записано", казва кметът на селото Емил Хаджиев.

И уточнява, че към днешна дата няма значение кой колко пари е дал при покупката - всеки е с равни права при използването му. Помещението било собственост на потребителна кооперация "Арда" със седалище в съседното село Давидково. Заради лоши финансови резултати кооперацията фалирала. За да покрие дълговете, назначеният ликвидатор започнал да разпродава имущество. Помещението на стърничани било в списъка.  

Местните решили, че то ще е идеално да го използват за място, където да правят сватби, кръщенета, помени и за други случаи, когато е нужно повече пространство.

Ресторантът е на първия етаж от общо 3, където се помещават кметството, магазин, лекарски кабинет. Сградата е строена по времето на комунизма с доброволен труд на цялото село.

Впоследствие кооперация "Арда" в началото на 90-те години на ХХ век се оказала с нотариален акт за собственост. Преотдавала ресторанта под наем. С годините помещението освен ресторант е било дискотека, склад, дори гъбарник. "Едно време се пълнеше с хора, нямаше място къде да седнеш. Населението тогава бе близо 1000 души, сега сме 200 - предимно пенсионери", отчитат по-възрастните.  

Животът в селото, сгушено в подножието на двата родопски върха Преспа и Свобода с по 2000 м надморска височина, винаги е бил труден. Според преданията името на смолянското село произхожда от стръмния терен, където е създадено. Достъпът до него също винаги е бил труден. Възрастните разказват, че в миналото храната и всичко друго, си докарвали с мулета.

В по-ново време за местните също няма препитание и затова миграцията се засилила. Мъжете са заети предимно в горското стопанство. Жените пътуват до съседните села. Ниските изкупни цени на млякото и картофите принудили хората да се откажат да отглеждат животни и да садят нивите. От стотици крави сега има 30, а картофи се сеят само за лична консумация.

Където и да отидат обаче, стърничани се връщат в родното село. Поддържат имотите си, затова само за месец-два са събрали общо 6400 лева за покупката на кръчмата и за разходите за нотариус. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След клането в Батак . Батачани отвличат на Али / Асен/ сина и го пускат на гатера за дървени трупи
21
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Истинската история е знаят тези които четат европейската . А тези които четат съветската и руската пропаганда я преиначават . Така Янка Такева от Самоковско със съветска пропаганда учеше децата на измислици . Сега тяе верен страж на руската собственост в Албена , Кранево и руския младежки лагер Богата и щастлива ръсела лъжи в училище
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има три езика по света с ГЛАГОЛНА ГРАМАТИКА - БЪЛГАРСКИЯ, КЕЛТСКИЯ - Ирладския и ИРАНСКИЯ - на който много по-късно езика му стана от падежен на глаголен. Всички останали езици по света са късни езици с ПАДЕЖНА ГРАМАТИКА, създадени от нас БЪЛГАРИТЕ и трябва да мине много време докато и те преминат на ГЛАГОЛНА ГРАМАТИКА! В Ирландската САГА-История пише Кинг Болг - сина на Дядо Коледа от Балканите си изпълни своята ЦЕЛ - пренесе народ от балканите и това са Целтите - Келтите!
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До16 . *** идва от помохамеданчен . За превземането на Батак от османците преди клането в църквата Пашата отпуска злато на Асен овчаря , който е пастир в Батак/ Преди това над двадесет години османците не могат да си вземат десятъка от батачани. Защото още в клисурата при Пещера са разбити и прогонени / . Да създаде група от помохамеданчени. И Асен да стане мохамеданин с нови име Али. от село Барути Г. Делчевско . Така ниските помаци в каруци под шумата с пушки пристигат от Фотиново и Н.м
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой ни измисли историята, че сме "ПраБългари" и сме биле напридошли от някъде си? Защо няма ПраДанайци? ПраТурци? ПраРуснаци, ПраСърби, ПраРумънци, ПраМакедонци? А защо името на Балканите произхожда от името Българи или обратно написано името на Българите произхожда от думата Балкани?
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някой може ли да каже, кой нарече българите по Родопите "помаци" и българите по Македония "макета", по примера на всички племена в Мала Азия наречени "турци" и българските племена по цялата южна част на Балканите наречени "данайци". Данайските колонизатори, които си направиха градове колонии по балканите успяха да си създадат за пръв път държава с име гърция в началото на 18 век, а осмаските колонизатори си създадоха държавата Турция в началото на 20 век от Ататюрк!
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Пъшо-Правилно.Не чети,Пъшо ! То и само за едното четене се иска да имаш нещо под шапката.
15
7
 
3
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Не са българи, а обикновени помаци
14
1
 
6
 
! Отговори
Бай Спас преди 2 месеца
"Нищо не казват за училище!"Училищата са за глупаците.Кръчмата учи хората на нещата от живота.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То цялата ви държава е една кръчма от соца!
12
12
 
4
 
! Отговори
ами че то преди 2 месеца
българите са собственици не само на тази планета,ами и на цялата Галактика,тук с някаква си кръчма ни занимават,българина е отворил хипопотамска уста да лапне Вселената,но и тя му се вижда малка,българската алчност е безкрайна
11
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Евала,стърничани!Така се прави!
10
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
A koй ke nлaтu вepecuuтe?
9
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
селски пияници, какъв Гинес какви 5 лева
8
2
 
14
 
! Отговори
4 преди 2 месеца
Нищо не казват за училище!
7
6
 
8
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
Кой е човекът на снимката? Кой какво е купил? Нищо не ви се разбира от статията.
6
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво на Стърничани! Изкупили си Кръчмата от някой КомунТарикат станал собственик след 1989г.... Стърничани, а кога ще си изкупите обратно Земята на вашите дедовци открадната от комунистите и натикана в ТКЗС, след 1944г. и след 1998г ужким я раздадоха и я поставиха под аренда? Орете ли земята на вашите деди, или сте си я оставили под аренда и да ви плащат по някой парички, с които сте си купили и кръчмата?
5
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво на Стърничани! Платили са с лихвите приватизацията на маяъра Костов!
4
2
 
24
 
! Отговори
нео конспиратео преди 2 месеца
Супер е това. Браво! За съжаление елитите не търпят такива неща.
3
5
 
13
 
! Отговори
ясно преди 2 месеца
това което са направили жителите на селото е практическа нова кооперация която може да се регистрира безплатно в съда а дадените пари да се оформят като дялов капитал на всеки жетел.Уедрявянета ня кооперациите доведи от отчуждение .РПКа Аарда в давидково далеч от Сърница и нуждите на хората новата кооперациа може да се казва Сърница. Това смисълът на кооперативната идея-хората да се обединяват за задоволяване на потребностите си без да гонят печалба.