Алексей Петров е застрелян в столичния кв. "Драгалевци"

Извършва се оглед
Обновена: 16 авг 2023 16:17 | 16 авг 2023 13:17, Александър Попов
470

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Алексей Петров е бил намерен убит в столичния квартал "Драгалевци". Той е застрелян с пушка. Ранена е жената, с която се е разхождал.

На мястото има засилено полицейско присъствие. Извършва се оглед.

Алексей Илиев Петров e бизнесмен, политик и преподавател (доцент в УНСС), експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм. Президент на българската и балканската федерации по карате.

Още по темата
Роден на 23 април 1962 година в Бабинци, Тетевенско. Завършва милиционерското средно училище в Пазарджик през 1981 г. Работи 8 г. в силите за сигурност и в силите за антитероризъм до началото на 1990-те години.

На 15 август 2002 г. е извършен неуспешен атентат срещу него при басейна "Спартак". Тогава Петров бе прострелян в гърдите и крака.

На 3 септември 2009 г. Алексей Петров в прав текст заявява: „Бойко, свали лихвите“.

На 22 декември 2009 г. е изпратено писмо до вицепремиера Симеон Дянков с предложение на ССИ за пазарни мерки от страна на държавата, които да доведат до намаляване на лихвите от страна на търговските банки.

През 2009 г. е обявен от тогавашния вътрешен министър Румен Петков за дългогодишен секретен сътрудник на контраразузнаването, после и на ДАНС.

На 10 февруари 2010 г. е задържан и обвинен за лидер на престъпната група „Октопод“, занимавала се с рекет и изнудване. През октомври същата година е пуснат под домашен арест, а обвиненията са намалени до рекет и изнудване срещу 2 лица от 1998 и 2000 г.

През февруари 2014 г. специализираният съд взема решение за прекратяване на разследването по т. нар. „Голям Октопод“. Четири години след провеждането на операцията прокуратурата не успява да събере необходимите доказателства, така че да бъдат повдигнати обвинения и делото да влезе в съда.

На 29 октомври 2015 г. отново е извършен неуспешен атентат с гранатомет срещу него. На 13 ноември с. г. Алексей Петров обявява награда от 100 хиляди долара за информацията кой стои зад атентата срещу него. Пред медиите Петров показва голям лист с написан телефонен номер в чужбина и имейл, на който ще очаква информация за атентаторите. Алексей Петров заявява, че е започнал собствено разследване, в което ще бъдат включени и чуждестранни експерти и допълва: „Да се бори с тероризма може единствено държавата, да бъде победен – зависи от обществото“.

През юли 2021 г. е окончателно оправдан по делото „Октопод“.

Алексей Петров е съучредител на застрахователните дружества „Аполо и Болкан“ и „Спартак“. До 2000 г. е член на борда им, както и на „Средец М“, а по-късно и на „Левски Спартак“. До 1998 г. участва във фирма „Будоинвест“ ООД заедно с Бойко Борисов и Румен Николов-Пашата. Член на Надзорния съвет на НОИ, експерт към Съюза за стопанска инициатива на гражданите.

Бил е треньор на българския национален отбор по карате. Президент е на Българската национална федерация карате.

Преподава в УНСС от края на 1990-те години. Защитава докторска дисертация по проблемите на фирмената сигурност в Специализирания научен съвет на Академията на МВР.

Алексей Петров е бил щатен служител в Държавна сигурност, управление VI, направление „Т“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


470
Още по темата: алексей петров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
331
0
 
0
 
! Отговори
Киев преди 8 месеца
Статията не е озаглавена правилно. Може примерно да е Братът на Мургина се спомина скоропостижно тече криминално следствие.
330
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
поредната мутра си отиде по закона на джунглата.
329
0
 
4
 
! Отговори
християнин преди 8 месеца
Този индивид е напуснал МВР през 1992 г.,с току що присвоено звание мл.л-т.Работил е само в охрана на масови безредици.Това е поделението във "Враня".Имал е 10 г. милиционерски стаж като старшина.Как така се е уредил да го назначат в на секретния щат към ДАНС,след като е имал близо 5-6 г. разбойнически стаж?А??!!Как стават тези работи.Явно добре е пресметнал,че натрупвайки пари,за да се "бронира",му трябва престижна служба.И я намира.Сега се скъсвате да казвате,колко бил велик.Велик гангстер.
328
0
 
12
 
! Отговори
Надяваме се ! преди 8 месеца
В Драгалевци има много народ за отстрел ! Подкрепяме килърът да продължи там , а и в Парламента - и там има 240 полУтици за отстрел ! Белким най-после България рахатяса от тях !
327
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поръчител: Румен Радев. Той има сметка, защото Петров му е бръкнал при кирливите ризи.
326
0
 
10
 
! Отговори
Въпросчо преди 8 месеца
А останалите 240 , кога ???
325
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Срещу него има 4 покушения. Кой има толкова голямо желание да убие един сериозен човек, ако не държавата? С други думи, убили са го тези които в момента са в парламента и там наблизо." - Кой ти каза, че е един и същ поръчител?
324
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Еми ай честиту! Поредното неразкрито убийство за статистиката на Територията!
323
0
 
15
 
! Отговори
Ффф преди 8 месеца
Да *** всички мутри и грабители на народа... не са малко кърлежи...
322
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Срещу него има 4 покушения. Кой има толкова голямо желание да убие един сериозен човек, ако не държавата? С други думи, убили са го тези които в момента са в парламента и там наблизо. Бил им е неудобен, защото е знаел всичко за тях. И беше п'о'мaк, а държавата се управлява от фашисти. С колкото и мръсни неща да се е занимавал в живота си, в сравнение с останалите той е най-чист, дори десетки пъти по-чист. Спомнете си кой беше единствен да каже "Бойко, свали лихвите!" и финансовия изтрезня.
321
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гешев?
320
2
 
11
 
! Отговори
Мафиозо дежавю преди 8 месеца
Как ми липсваха 90 те. Но листът се обръща . Как ? Ето как. Младите ще видят на живо епизод ит мутренската ни история.
319
0
 
15
 
! Отговори
Ryuhou преди 8 месеца
Че беше престъпник, сигурно беше, но го гръмнаха като Луканов. Сигурно и разследването ще е същото. Най- вероятно накрая е решил да опита да направи и нещо полезно и на някой не му е харесало.
318
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
като не лустрираха комунистите, са ще им броят труповете на тях и кръсниците им.
317
1
 
5
 
! Отговори
Хектор преди 8 месеца
И както винаги в битката за контрола на България западния и източния планктон си надават шамари.
316
0
 
7
 
! Отговори
Мнение преди 8 месеца
Мисля, че дансаджии са го поръчали иначе щеше да им скъса топките и да ги прати в Масква.
315
1
 
6
 
! Отговори
За къде ни готвят? преди 8 месеца
Британия и Америка съвсем се хванаха за гърлата в България.Това няма как да не е свързано с черно море и голяма война с Русия.Не че едните са за, а другите против.Може би по-сокро кой ще контролира, кой ще е ветропоказателят какво ще се случва по нашето черноморие, не бих се очудил да се надяват покрай нас да завлекат и Турция
314
2
 
8
 
! Отговори
Амено преди 8 месеца
Утре си чакам епизода по Нова тв от 13:30ч. Не искам да слушам за мъртъвци-мафиоти.
313
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да ама едно време имаше убийства а сега има обийства. С обити. Материала стана друг. Калпав. Както си трябва.
312
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до Сър 1997 г не разчленяваха трупове и не ги хвърляха в канавките, поне аз не си спомням за такива случаи. Тогава имаше мутри, които се трепеха помежду си, но това продължи и след 2000-та, даже тогава беше повече, а както виждаме това си и продължава.