Цоков: 24 май е най-светлият и български празник

Словото българско прави България безгранична
24 май 2024 09:43, Александър Попов
32
Цоков: 24 май е най-светлият и български празник
Снимка: БГНЕС

24 май е най-българският, най-обединяващият ни и най-светъл празник. Защото знанието и писмеността са светлината, която осветява пътя на българите и в най-тъмните и тежките им дни. 24 май е денят на почит към словото, към знанието, към духовността. Защото словото и знанието са в основата на живота. Те са памет, градят моста между минало и бъдеще, свързват поколенията. Те са непреходни. Това казва в приветствието си към учителите, учените, университетските преподаватели, учениците и студентите по повод 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Той отбелязва, че 24 май е денят на светите братя Кирил и Методий, и на тяхното наследство. Този ден е гордост и радост за всички българи, където и да се намират по света. Защото нашите букви са нашата идентичност и нашият принос за многообразието на европейската култура. Те са българското културно наследство, съхранено от нашата държава от далечни векове до днес. Безусловно България е част от съвременна Европа чрез своята азбука, книжовност, богослужебна традиция и духовен опит, добавя министърът.

Още по темата
Силата на книжовността, възпята от Стоян Михайловски, не само не намалява във времето, но и дава истинския смисъл на празника. Стихотворението, превърнато в химн, който на този ден звучи вече над 120 години, изразява по уникален начин историята на българската писменост и жаждата на народа за знание и просвещение, подчертава образователният министър.

По думите му и днес словото удивлява със способността си да променя света и хората към добро, с мощта си да преодолява времена и разстояния, конфликти и страдания, да обединява и да дава вяра. Затова и сега се прекланяме признателно пред тези, които пазят страната ни духовно богата чрез словото и културата - учителите, университетските преподаватели и учените, хората на изкуството и културата. "Напред! Науката е слънце!" е израз на вярата в силата на просвещението и извисяването на духа български. Наше призвание, съдба и отговорност е да пазим, да развиваме и да обогатяваме свещения ни език като хранител на смисли и значения, на светлина и бъднина за нашите деца. Защото знанието винаги прави светло бъдещето ни, посочва още Цоков.

"Днес българските талантливи млади хора продължават да прославят страната ни във всички области на знанието. Българските учени влизат в челни места на международни класации и движат ключови технологични сектори, а хилядите български учители все толкова родолюбиво пазят възрожденския дух и предават на поколенията ценността на родния език и мъдростта на познанието. Университетите ни съчетават академичното знание с изискванията на новото време, българските семейства издигат образованието като най-висша ценност, за да може да просперира страната ни", казва министър Галин Цоков.

Той отбелязва, че словото българско прави България безгранична с близо 400-те български неделни училища в 55 държави, разположени на шест континента, където звучи родната реч, напомняйки ни, че България е навсякъде, където тупти поне едно българско сърце.  

"Уважаеми учени и преподаватели, учители и директори, ученици и студенти, писатели, журналисти и поети, хора на културата и пазители на словото, поклон пред всички вас - съвременни просветители и хора на свободното слово! Имайте сили и надежда, за да продължите да предавате на идните поколения своите знания, достойнство и любов към България! Вие, скъпи ученици и студенти, помнете своя род и език! Гордейте се с нашата история, с нашите азбука и с нашата култура. Защото България го заслужава! Честит празник!", пожелава в приветствието си за 24 май министър Галин Цоков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: 24 майГалин Цоков
Още от Общество
Езикът на политиците – липса на етикет, агресивен и обиден дори за кръчма
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
3
 
! Отговори
До 23 преди 3 седмици
Но всичко това не променя факта, че великото дело на св. Климент е изцяло българско.
23
1
 
2
 
! Отговори
До 23 преди 3 седмици
Да, най-старата протописменост я Европа е открита по нашите земи. Артефактите от Татария, Градешница, Караново, Езерово, Ситово свидетелстват за древна писмена традиция. Много от най-старите писмени знаци показват сходство с критската писменост и с доста по-късната глаголица. По този въпрос доста е писал Павел Серафимов-Спароток. Препоръчвам блога и книгите му.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До 21 - N19 казва нещо интересно.
21
1
 
1
 
! Отговори
До 21 преди 3 седмици
Най-великите произведения в световната литература са написани на кирилица, профан! А кирилицата е изцяло българска азбука, дело на св. Климент Охридски. Навсякъде се напълни с необразовани простаци...
20
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
почитаме двама души , които не са българи, български бил празника. Откраднали буквите от гръцката азбуки, велики били. Народи които пишат на кирилица са най-бедните в Европа. срам!
19
0
 
0
 
! Отговори
Корекция - преди 3 седмици
Един от знаците в моя коментар изчезна. Написах че Вулфила е живял през ЧЕТВЪРТИ ВЕК, но след публикуването изскочи изображението V.
18
0
 
1
 
! Отговори
До 15 преди 3 седмици
До АзъКанъАзъ7112136860 - А би човек, Вулфила живее през V век. А надписите в нашата пещера Магура са отпреди минимум 15 000 години. От 30-те букви в нашата азбука 26 съвпадат с буквите от онези пещерни надписи Изображения, аналогични със същите тези надписи се намират върху плочки от кост, създадени преди повече от 40 000 години. Все още никой историк не е успял да докаже кой е първоизточникът на тези графични системи, една от които е и нашата азбука.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Голяма тиква мяза на Шрек :)))
16
1
 
6
 
! Отговори
Роза преди 3 седмици
Винаги свързвам този празник с детските си години,когато всички бяхме невинни и чисти!В детското си въображение си представях двамата братя като белокоси мъдреци,наведени над старинни книги и ръкописи.Дано този празник се съхрани и в бъдеще,защото е празник на духовността и знанието,които винаги ще бъдат в противовес на всеобщата пошлост,която ни залива отвсякъде!
15
1
 
0
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 седмици
Иберийските латиноамерикански хипари,тоест испански убийци използуват понятието "гринго" за американските достойни Каубои(ЗНАЧИ СИНОВЕ НА КРАВАТА!!!,а не убийци на Кравата!!) Етимологическият произход на думата "гринго" е германски,тоест и български и отразява българо-германиъе,които населяват Рейн,Рин.Ще рече ОНИЯ ОТ РЕЙН. Казвам това,за да напомня,че клементиновото писмо,което използуваме е лек вариант на истинската ни Азбука,а именно Вулфиловата.ВУЛФИЛА значи БЪЛГАРСКИЯТ СИН. Готика!
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
o^o това е Д на глаголица, дето твърдите че била българска азбука. Теоктист и Лъв чичото и бащата, звучат български също. Самия император ги праща във великоморавия с мисия. Там гонят учениците. Благодарни сме на Климент за който никой нищо не казва. Мразим *** който каза, че Климент бил Македония и азбуката също. Нека видим фактите. Кирил и Методи са знаели черковниславянски, основа на стария български и то не по наследство. Мисиите са били за империята
13
2
 
0
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 седмици
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ,ЧИИТО МАЙЧИН И БАЩИН ЕЗИК Е БЪЛГАРСКИЯТ. ДНЕС Е ДЕМ НА КЛЕМЕНТИНСКАТА БЪЛГАРСКА АЗБУКА,КОЯТО Е НАСЛЕДНИК НА ВЕЛИКАТА БЪЛГАРСКА ВУЛФИЛОВА ПИСМЕНОСТ ГОТИЧЕСКА. ИМЕННО ВЪВ ВУЛФИЛА БЪЛГАРИ И ГЕРМАНЦИ НАМЕРИХМЕ СВОЕТО СЕТНЕШНО И СЛЕД РАЗДЕЛИТЕЛНИ ОБЕДИНЕНИЕ.ЧЕСТИТ ПРАЗНИК И НА ПОТОМЦИТЕ НА НАШИТЕ БЪЛГАРСКИ КАНОВЕ АШКЕНАЗКИ ОТ РОДЪТ РОТШИЛД! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК И НА ВСИЧКИ АШКЕНАЗИМ В ДОСТОЙНИТЕ ДЪРЖАВА ИЗРАЕЛ и ГЕРМАНИЯ! ЧЕСТИТ 24 МАЙ ,БЪЛГАРИЯ !
12
1
 
4
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 седмици
ЗА МЕН ТОВА Е НАЙ-СВЕТЛИЯТ И БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК,ЗАЩОТО Е РОЖДЕННАТА ДАТА НА МОЯТА ПОКОЙНА МАЙКА. БЛАГОДАРЯ,МАЙЧЕ ! ЛЕКА ТИ ПРЪСТ !
11
0
 
7
 
! Отговори
МНОГО ПРАЗНИЦИ преди 3 седмици
А ХОРАТА ТЪЖНИ
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като му гледам яйцеглавата мутра разбирам, че Цоков е днешната еманация на образованието ни.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Зозо 8. Че заминавай бе стига си зял.
8
7
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 3 седмици
Честит национален празник!!! Копейкиииииииии, Вашатамамадаеба!!! Отивам на тежка софра :))))))))))))))
7
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 10. Верну ли тей са праили ?
6
5
 
7
 
! Отговори
УНИЖАВАМ русофили преди 3 седмици
Когато в България сте имали писменост и култура, която в последствие даваме на милиони хора по света, в просия монголоидите са живеели по дърветата, замервали са се с камъни и не са знаели как да палят огън. ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
5
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Днеска продремократичните напълно са изтрещели от безсилна злоба и не са на тях си.