Майката на загинало на "Алабин" момиче осъди прокуратурата

Делото се проточи 15 години
23 май 2024 16:09, Стела Стоянова
32
Майката на загинало на "Алабин" момиче осъди прокуратурата
Снимка БГНЕС, архив

Майката на едно от момичетата, загинали под срутилата се сграда на столичната улица „Алабин“ преди близо 18 години, осъди прокуратурата да ѝ плати обезщетение от 15 000 лева за това, че не бяха установени и наказани виновните в проточилото се 15 години дело.

Това реши Софийският градски съд (СГС), където майката на загиналата Деница Ченишева заведе иск срещу прокуратурата за 300 000 лева неимуществени вреди. Той е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) заради нарушеното право на разглеждане и решаване на делото в разумен срок, разказва "Лекс".

Трагедията се случи на 19 септември 2006 г., а делото започна на първа инстанция 10 години по-късно. Сградата на ул. „Алабин“ рухна около 18 ч., когато по улицата с автомобил са преминавали 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова. Колата им беше премазана, а двете момичета починаха на място.

Разследването се проточи 10 години, като делото на два пъти беше прекратявано, но в крайна сметка беше внесен обвинителен акт в съда. В крайна сметка всички подсъдими бяха оправдани на три инстанции, като преди три години Върховният касационен съд сложи край на съдебната сага.

Майката на Деница Ченишева пише в исковата си молба, че през 15-те години до края на делото е изпитвала само безсилие, обреченост и болка, като страдала от безсъние и била под постоянен стрес. Тя е завела иск в съда, след като заявлението ѝ за бавно правосъдие по чл. 60а от Закона за съдебната власт било разгледано и прието за основателно от Инспектората на Висшия съдебен съвет, но ѝ предложили обезщетение от само 10 000 лева (максимално възможното по този ред), което не приела.

Сега съдията по делото пише в решението си, че делото за срутената сграда е било 41 тома, с висока правна и фактическа сложност, с множество сложни експертизи и разпитани близо 70 свидетели. Основната причина за забавянето му обаче остава незаконното разчистване на местопроизшествието, веднага след срутването на сградата. От мотивите на съдилищата, оправдали подсъдимите, става ясно, че това прибързване е довело до невъзможност да се извърши непосредствен оглед и заснемане от специалисти. На следващо място съдът отчита, че поведението на разследващите след това също е довело до забавяне на делото.

Съдия Зисова отбелязва, че след внасянето на обвинителния акт в съда през 2016 г., делото вече е протичало без забавяния.

Съдът приема, че делото е било особено значимо за ищцата, тъй като става дума за починалата ѝ дъщеря и продължителността му от близо 15 години е извън разумния срок. „Прокуратурата не е изпълнила в пълнота задълженията си по ръководство и надзор на досъдебното производство, така че разследването да приключи в срок, своевременно да бъдат събрани релевантните доказателства, съответно да бъдат разпитани всички свидетели, а обвиняемите лица – предадени на съд. Значение за продължителността на производството оказва и неправилната преценка по отношение на това извършено ли е престъпление и от кои лица“, пише съдът и добавя, че дори и прокурорът по време на пледоарията си в делото срещу подсъдимите е определил като „изключителен успех“ това, че разследването е стигнало до финал, след като първоначалните действия са били опорочени и това е затруднило експертите.

Показания по делото е дала и близка на майката на загиналото момиче, която казва, че приятелката ѝ загубила желание за живот, коментирала, че делото умишлено се протака и имала съмнения, че виновните биват прикривани.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от Общество
Езикът на политиците – липса на етикет, агресивен и обиден дори за кръчма
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кога българина ще разбере, че нашата прокуратура за нищо не става.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 20, дано!
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дело от преди 15г, делото се влачило 10г и накрая всички оправдани. Цирк, роби сте и ще ви мачкат още. За тях сте просто роби и мафията си има държава.
26
1
 
8
 
! Отговори
КОРУПЦИЯ ЛИ? преди 3 седмици
НЯМА ПО-ГОЛЯМА ОТ ТАЗИ В СЪДЕБНАТА СТРУКТУРА, ОХРАНИТЕЛНИТЕ ОРГАНИ И МЕДИЦИНСКИТЕ СРЕДИ. ТОВА , ЧЕ ЕДНА ФИРМА ВЗЕЛА ПОРЪЧКА ЗА 50МИЛ., А ДРУГА НЕ ВЗЕЛА, НЕ МЕ КАСАЕ, А ОТ ТОВА ПО-ГОРЕ ЗАВИСИ ЖИВОТА МИ. И НА ВСИЧКИ ДРУГИ СЪЩО. ДОКАТО СЕ СМЪЛЧИМ, ЩЕ НИ ТЪПЧАТ.
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Интересно кой е бил дилъра на правосъдната система нотариуса или пепи еврото, или оня с тефтерчето?
24
0
 
19
 
! Отговори
Само сте преди 3 седмици
Пропуснали да споменете,че собственик а сградата е Георги Кирчев,семеен приятел на Иван Костов.Всеки ,който познава задкулисието от онези години,знае,ще когато трябваше да се свърши нещо непрозрачно,в което Костов да остане сух,то човекът е Георги Кирчев.Собственик на "Хрисома" и още 25 фирми,както и на десетки сгради в София.
23
0
 
15
 
! Отговори
Срамно преди 3 седмици
Абсолютна подигравка с мъката на жената. Заради такива дела хората нямат доверие в съдебната система, а чувството за справедливост отдавна е изчезнало! За кокошка няма прошка, за милион - няма закон!
22
0
 
30
 
! Отговори
Сту преди 3 седмици
Що за смешен съд. 15 000 лв, та това са две месечни заплати на един прокурор. А онези 15 години или са крили или ги е мързяло да работят... Всичко под 50-60 000 лв е подигравка. Жалко за жената, изгубила детето си така нелепо.
21
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В тази сграда преди 1989 имаше магазин за дрехи. По средата на магазина имаше една очевидно много пречеща колона, но и продавачките знаеха, че това е носеща колона на сградата и не може да се махне. Махнали са тази носеща колона и сградата е паднала, а момичетата са загинали. Виновниците са ясни - собственика на сградата, който е наредил премахването на носещата колона и шефовете на фирмата извършваща ремонта, които са наредили на хората си да я махнат.Как за 18 години не можаха да го докажат?
20
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
18години!!!! ОСЕМНАДЕСЕТ ckaпани години нашите съд и проКУРатура буквално се подиграват и raвpят с горката майка!!!! Ако дъщеря И е била бременна то сега жената е щяла да се готви за бал на внучето, а вместо това пали свещи на rpoба на детето си и се бори с rнилата "правосъдна" система.Дано Бог им върне сторените 3лини,ама да им върне с лихвите!!!!
19
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Майката вместо да ходи 18г по мъките, е трябвало да си наеме човек да "поразчисти" малко експерти, разследващи, съдии, прокурори и прочие пpoдажници, които за някой лев са пpoдали делото. Като гръмнаттт двама трима и другите ще си знаят какво ги чака!!! Светла им памет на момичетата и покой за близките им
18
0
 
37
 
! Отговори
а преди 3 седмици
15 години, нашата прокоратура трябва да влезе в Гинес. Убеден съм, че дори в Африка няма такива дела.
17
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тъй се прави, веднага след престъплението се замитат следите. Пак добре че не са изкарали момичетата виновни, че са съборили сградата. Както стана с колата на Киро, заметоха следите и изкарах умрелия шофьор виновен.
16
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ужасно е че държавата не наказва такива престъпления. Отговорността в случая е на строителите които са правили каквото са правили и на общината че не са следили да се обезопаси мястото така че дори при срутване да няма проблем.
15
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 89до 8 И народа е грешен, понеже ги търпим и само си пишем по форумите. Виж гърците! Виж какво значи гражданска нетърпимост, синдикати и протести! Ние затова и сме били 500 г под турско робство, и НИКОГА без чужда помощ е нямало да си освободим!
14
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да Не можеш да осъдиш 15 години очевАден виновник за причинена Смърт?!?!? Що за съд?!?! Утре може да си ти!
13
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сега парите за глобата да ги платят тези дето са бавили нарочно или не делото... от личните си заплати. След 20 Тина такива дела ще се променят нещата...... Или мизата ще скочи или бързодействието в системата. Сега и 300к да им вземат все тая плаща държавата, а тя ги взима от хората, които си вършат съвестно работата.
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Престъпниците Тук Не желаят да платят даже 1/10 от Нещастието, което са ппичинили. Съдиите, съдиите....има ли ги? Не вярвам.
11
0
 
17
 
! Отговори
89до 8 преди 3 седмици
Не е грешен бг народ, а ГРУПА ХОРА с тяхната Свободна воля!
10
1
 
29
 
! Отговори
Да напомня: преди 3 седмици
...Още малко по този начин и съдебната система ще бъде реформирана за дни от неюридически лица с подръчни средства. Съвършено ясни извършители безотговорно убиват две млади жени в центъра на София и след 15 годишен съдебен цирк се присъжда смехотворно обезщетение на родителите, докато убийците спокойно си пият ракията и дори едно извинение на са поднесли публично...Така се случват революциите по света, ако не се досещате....Жалко за нас, че сме я докарали дотам!