Българите се замогват, няма балон на пазара на имоти

Сънародниците от чужбина се основен двигател при жилищното кредитиране
26 апр 2024 18:00, Анисия Иванова
240
Българите се замогват, няма балон на пазара на имоти
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Увеличаващите се доходи и ниските лихви водят до много силен имотен пазар в страната, като българите, работещи в чужбина, се очертават като основен двигател на пазара. С очакваното влизане в еврозоната има и група купувачи, които искат допълнително спокойствие за спестяванията си от превалутирането. Пазарът не е балонен, българите се замогват, каза Деян Василев, зам.-председател на Асоциацията на кредитните посредници в България и и основател и изпълнителен директор на "Кредитланд" и "Моите пари", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Всички фактори в момента водят към един силен пазар, който прави рекорд след рекорд. Спестяванията в банковата система бележат рекорди, растежът на доходите, БВП; цената, на която банките взимат ресурс от домакинствата и бизнесите, също бележи рекорд, но нулеви - банки имат евтин ресурс, който дават с рекордно ниска надбавка на фона на лихвите по кредити в ЕС."

Банките разглеждат благоприятно доходите на работещите в чужбина българи, в страни от ЕС, САЩ, Великобритания, Дубай, като по-добрата интеграция и обмен на информация с чужбина дава допълнителна сигурност на финансовите институции да отпускат кредити, каза Василев.

"При нас около 15%-20% от нашите кредити са за българи, които живеят и работят в чужбина", каза Василев, като уточни, че данните не са прецизни. Причината е или инвестиция, или завръщане в България, добави той.

Друга тенденция е, че замогващите се българи търсят по-големи жилища с няколко спални и място за офис.

Без предоговорените кредити и кредитите за рефинансиране през март са били раздадени 640 млн. лв. нови жилищни кредити, а общият обем приближава 800 млн. лв. Клиентите са хора със средни и високи доходи, които участват с около 20%, а по-големите суми по кредитите са заради поскъпването на имотите; месечните вноски са около 30% от доходите на домакинствата, каза Василев.

Ръстът на кредитите на месечна база е около 4%-5%, а на годишна - около 30%, като тенденцията е за растеж, но не може да се очаква ниво от 1 млрд. лв. кредити за месец до края на 2024 г. Съвсем нормално е да се случи през следващите няколко години, коментира Василев.

"Като цяло България наистина просперира, икономиката не е в някакъв балон, доходите растат и се изравняват с европейските. Процентът на кредити към БВП е около 10% и сме една от малко задлъжнелите държави. Нещата не изглеждат истерично от гледна точка на цялостната картина.", каза гостът.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от Общество
Майка и щерките ѝ гадаят онлайн срещу 230 евро
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
2
 
14
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
в люлин новото строителство е на наи мръсните и шумни кръстовища как може да дадештолкова пари за такова нещо вместо да садят дървета ни бетонират отвсякъдесега и две метростанции между люлин и сливница от какъв зор ами то няма паркингив тези хора няма никакво мислене само келепир е в главите им и вие гласувате лигласувате без да мислите
154
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само хора, които имат имоти, ни убеждават, че няма балон. Елементарно.
153
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 152. Чакай бе какви БСП/БКП ? В кой век живееш бе? Ами те не управляват от 30 годи. Сигурно си мислиш че си още на 20?
152
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ЗАЩО ИМА ЦЕНЗУРА НА КОМЕНТАРИТЕ???ФАКТ Е: СИВА ИКОНОМИКА!!! НЕЗАКОННИ ДОХОДИ!!
151
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Тук под всяка статия за имоти се изсипват едни и същи глупости за балони. Човекът е обяснил защо няма такъв, но експертите тук се изказаха." Потърси видеа с експерти, които представят чисто икономическите принци показващи, че сме точно в балон. Кога точно ще се спука е друг въпрос. И 2007 година никой не смяташе, че има балон. Балонът винаги се пука без предупреждение. Затова е балон.
150
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тука посланието е "Вземайте бързо кредити за да надувате балона още". 30% от имотите стоят празни. В Западна Европа има срив на цените на имотите и броя на сделките. Но видите ли, у нас това няма да дойде щото българите от чужбина купували по 2-3 имота. Чужденците се отдръпват от пазара в България, защото вече тък са по-скъпи.
149
1
 
18
 
! Отговори
Няма балон преди 3 седмици
Но не се и спука! Имотите са адски скъпи в цяла България вече!
148
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Спокойно копейки, тази статия не е за вас! Вие сте си останали у бай тошово време! :)
147
6
 
6
 
! Отговори
ЕВРОПЕЕЦ преди 3 седмици
Абсолютна ЛЪЖА! Тези които се имат за заможни , никога не са плащали пълният данък печалба то 10%. Имат повече от 500000 фирми с престанала дейност , има и над 2500000 фирми прехвърлени на роми и гладни българи за жълти стотинки и милиони задължения към НАП. Всичко това е следствие от глупавата политика на БСП/БКП/ и Руските придатъци в България !Комунистите крадат , народа страда !СЪБОДЕТЕ СЕ !
146
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ДА СЕ РАЗБЕРЕТЕ ПО ТОЯ ВЪПРОС И СПРЕТЕ ДО ОБЯД ЕДНО, СЛЕД ОБЯД ДРУГО- ..ВСЕКИ ПЕТИ БЪЛГАРИН Е ПОД ПРАГА НА БЕДНОСТ ИЛИ ...БЪЛГАРИТЕ СЕ ЗАМОГВАТ ЗА ТОВА НЯМА БАЛОН НА ПАЗАРА НА ИМОТИ...ГНУСНИ СТЕ- ИМОТНИЯ ПАЗАР Е ОГРОМЕН БАЛОН....
145
1
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
По статистика 3млн. българи живеят на ръба на финансовото оцеляване а почти 50% нямат заделени пари. Иначе българите се замогват особено 1% от тях.
144
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
136 Е, това вече ще спре, след изборите ПП,ДБ ще бъдат изхвърлени от политиката.
143
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Замогват се само банките кредитори. Няма замогнали се българи в бедна държава.
142
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Принципно нещата с жилището и покупката му се правят навреме, т.е. достатъчно време преди човек да се пенсионира. С други думи, ако се взима кредит за покупка на жилище, то кредита трябва да е изплатен преди човека да се пенсионира. Пенсионираш се на 65 години, взимаш 30 годишен кредот, значи преди да си направил 35 години. Само дето на тази възраст младите не гледат в перспектива, а когато се усетят вече е малко късно. Става на 45 и тогава тегли кредит, ама не за 30 години, а за 20 години.
141
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не знам защо все говорите за жилища за над 500000 лева. Има и по-евтини. Ако нямате пари се върви на стъпки. Първо събирате малко пари и купувате едносtаен апартамент в София за примерно 60 хиляди евро. После пак събирате още пари и го заменяте за двустаен, после по същата схема за триастаен. Ако това го бяхте направили преди 20-30 години, а не чакахте да се спука балона, сега можеше и в многостаен да се ширите или да имате 2-3 двустайни.
140
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как при заплата 2000 лева се купува жилище с цена 2000 euro/кв.м??????? Къде са ИНСТИТУЦИИТЕ НАП, ПРОКУРАТУРА, МВР, за да се организират АКЦИИ относно ДОХОДИ и РАЗХОДИ на НОВОДОМЦИТЕ закупили "ЕВТИНИ " жилища с цена 2000 euro/кв.м?!?!?!?!?!?!?!?!?!?
139
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как при заплата 2000 лева се купува жилище с цена 2000 euro/кв.м??????? Къде са ИНСТИТУЦИИТЕ НАП, ПРОКУРАТУРА, МВР, за да се организират АКЦИИ относно ДОХОДИ и РАЗХОДИ на НОВОДОМЦИТЕ закупили "ЕВТИНИ " жилища с цена 2000 euro/кв.м?!?!?!?!?!?!?!?!?!?
138
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сохо, средната заплата за 2023 излиза около 2012 лева, като от тях взимаш 1561 лева чисто. Две такива средни заплати са 3122 лева чисто. Преди 20 години когато е трябвало да се купи жилището, средната заплата е била много по-малка, както и цената на жилището, следователно и кредита, който се плаща в бил с вноски от по 300-400 лева. Сега взимат над 3000 лева и продължават да плащат 300-400 лева. Нещата се хгледат в перспектива, а не само как са в момента.
137
0
 
16
 
! Отговори
Сохо преди 3 седмици
До 140 - По принцип си прав, но няма как да купиш жилище с кредит, ако официалната ти заплата е 1500 лв, а вноската ти по кредита е 7-800 лв ;) По същата логика няма и как да си спестил 500 000 лв за жилище, щом половината сделки са кеш, без кредит. Това в чужбина няма как да стане.
136
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нещата не са сложни. Купуваш жилище или чакаш до живот балона да се спука. Живееш под наем или купуваш жилище и вноските ти са по-ниски от наема за периода на изплащане на кредита. Живееш при родителите и чакаш да се споминат, за да се разшириш или купуваш жилище и се разширявате веднага. Живееш в малко жилище и чакаш 100 години балона да се спука или продаваш малкото жилище и си купуваш по-голямо веднага. И т.н. от същия сорт.