Коклюшът ни удря здраво в края на май, 100 лв. струва тестът

Безплатни в момента се правят само в София
25 апр 2024 09:03, Петър Бойчев
69
Коклюшът ни удря здраво в края на май, 100 лв. струва тестът
Снимка БГНЕС

Пик на заразените с коклюш в края на май прогнозира служебният здравен министър. Галя Кондева заяви, че за момента няма основание за обявяване на епидемия в страната.

Потвърдените случаи до момента са около 400. В 11 области все още няма доказан коклюш. Безплатни тестове за момента се правят единствено в Националния център по заразни и паразитни болести и столичната здравна инспекция, а частни лаборатории сигнализират, че има недостиг на тестове.

В началото на април 11-годишният син на Диляна се върнал от екскурзия с нетипична кашлица. Педиатърът го прегледал и предписал терапия, но два дни по-късно ефект нямало. При повторния преглед лекарят назначил тест за коклюш, предаде БНТ.

"Бях уверена, че след като е имузиран дори и да е това ще протече по-лесно. Изследването ми беше около 90 лева, но нямах друг избор, защото за мен беше важно да го изключим или приемем че е това", заяви Диляна Христова.

Тестът се оказал положителен. И след карантината и терапията с антибиотици детето продължава да кашля.

"Някак си все едно като някакъв тътен, който излиза от трахеята. Тя не става влажна. Тя и до ден днешен не е станала. Честотата на тези кашлични рефлекси са изключително рядко и ме успокояват, че до някакъв период във времето съвсем ще отшумят и ще спре изведнъж", допълни Диляна Христова.

Безплатни тестове за коклюш на деца до 5 години за момента се правят само в столичната здравна инспекция и в центъра по заразни и паразитни болести при определени условия.

"Трябва да е по преценка на лекар - инфекционист или в болницата лекуващият лекар да мине през РЗИ и РЗИ да ни донесе пробите", добави Виктория Лефтерова, завеждащ отдел "Микробиология" в Националния център по заразни и паразитни болести.

"Този механизъм още не съм го пробвала -лично на ен ми се струва доста тромав", поясни д-р Деница Даскалова, общопрактикуващ лекар.

Безплатните тестове в Центъра по заразни и паразитни болести са около 200. До момента са изразходвани около 30 от тях. Лекари се надяват, че както при епидемията от COVID, ще могат да издават направления за тестове за коклюш.

Изолация и домашно лечение - какви са правилата за болните от коклюш? "Повече разпитване, има си показания. Ако е до 5 години, неимунзирано, ако има клинична картина за коклюш, тогава ще се изпрати", коментира д-р Гинка Даскалова, педиатър от Русе.

"Попадайки пациента при нас ние да имаме възможност да го изпратим в най-близката до него лаборатория, където тестът да му бъде финансиран. И най-удобният за мен механизъм е, ако се включи НЗОК", каза още д-р Деница Даскалова.

Здравните власти обаче за момента не предвиждат това да се случи.

"В много от случаите, ако лекарят прецени или няма достатъчно данни, а родителят желае все пак да изследва детето си, за да е спокоен - частните лаборатории, доколкото ми е известно, работят доста добре. Могат да направят диагностиката срещу заплащане", заяви д-р Галя Кондева, служебен министър на здравеопазването.

"Според мен трябва държавата да поеме тестовете. Цената - 100 лева, не знам дали хората могат да си го позволят", допълни Найден Иванов.

А частните лаборатории имат затруднения при снабдяването с тестове за коклюш.

"Надявам се в рамките на следващата седмица да бъдат преодолени. Повечето от компаниите доставчици са приели присърце задачата спешно да осигурят тестове", каза още д-р Недялко Калъчев. директор на лаборатория.

От Центъра по заразни и паразитни болести обясняват, че за да е точен резултатът от теста за коклюш се прави сутрин без пациентът да е закусвал или да е пил вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: майтесткоклюш100 лева
Още от Общество
Цените на имотите във Пловдив, Варна и Бургас подгониха тези в столицата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
2
 
! Отговори
Наврете си ги отзад преди 1 седмица
Вижте тази снимка. Вижте я добре. Едно от лицата на фарма сещате се. Как да не се довериш? Наврете си тестовете ОТЗАД!
60
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 1 седмица
Доц. Мангъров много ясно каза- антибиотикът унищожава причинителя на болестта, но не спира кашлицата. Защото тук е засегнат центърът на кашлицата в мозъка. Такава кашлица се лекува с кодеин, но го няма по аптеките, защото наркоманите се дрогирали с него.
59
3
 
0
 
! Отговори
КОЙТО преди 1 седмица
РОДИТЕЛ Е НАПРАВИЛ ОТКАЗ ОТ ВАКСИНИРАНЕ НА ДЕТЕТО МУ-ВЪН ОТ БОЛНИЦАТА
58
0
 
7
 
! Отговори
Майната ви преди 1 седмица
Няма да ви дам и 1 лв, алчни слуги на фарма мафията.
57
2
 
4
 
! Отговори
иванов преди 1 седмица
Изследването ми беше около 90 лева, но нямах друг избор, защото ЗА МЕН беше важно да го изключим или приемем че е това", заяви Диляна Христова.Тестът се оказал положителен. И след карантината и терапията с антибиотици детето продължава да кашля. Много демонстративно изказване за кого е важен теста-за госпожата която иска да знае.Очевидно се признава ,че от теста няма друга полза.
56
0
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
А Вие,госпожо кога ще вземете решение за новородените бебета да се изтегли имунизацията с две седмици по-рано? Какво чакате,действайте!
55
0
 
4
 
! Отговори
До 47 преди 1 седмица
В целия ЕС без България е безплатно в държавните болници,ти дори нямаш хал-хабер с каква техника разполагат болниците в ЕС,всичко е компютаризирано, пациентите се насочват към кабинетите още от входа от машини в които си вкарваш здравната карта излиза ти бележка с код,етаж и номер на кабинета,в чакалнята пред кабинета има огромни телевизори на които щом ти излезе кода влизаш, какво да обяснявам на пещерняк,тук дори ако те приемат в бърза помощ пак нищо не плащаш, дори и да не си осигурен здравно
54
0
 
8
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 1 седмица
България е във феодализма. Всеки феод със собствена здравна политика: София с безплатни тестове за коклюш, в Русе - платени, в Перник само след като набиеш лаборанта...
53
1
 
8
 
! Отговори
100 лева преди 1 седмица
за тест?? Малко е ,трябва 500 лева ,все пак е тест ,я покаже нещо ,я не ,за бактериална инфекция!!!
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Ей 123Ще ми е трудно да се направя на Фелдшер, все пак имам 3 специалности. А работя от повече от 25 години извън Бг и със сигурност съм видял доста повече неща от измислени министри и специалисти по всичко
51
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ааа, то работата била да си продадат залежалите тестове! Ясно. Че много им артисаха от кoвида и са сместо да ги хвърлят, по-добре да ги осребрят.
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
питайте украинците за лабораториите на ЦРУ и болестите които разнасяха из новорусия. сега са тук тези изродди.
49
0
 
9
 
! Отговори
бай Бай преди 1 седмица
Удря ни щото няма здравеопазване има само празни приказки като за ***
48
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не можеш да локализираш бактериална инфекция с тест. Трябва си посявка. Аре, пак паника за пари.
47
2
 
12
 
! Отговори
и преди 1 седмица
с морбили-ту ко стана има ли нема ли....
46
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ЕмигрантКъде е това безплатно здравеопазване? Защо не кажеш какви за месечните вноски. За 30лв месечна вноска за здравно осигуряване какво точно искаш да получиш. Годишната вноска не може да покрие месечна заплата на лекар
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 43 - Лабораториите не правят толова много, щото 70-80% ги взимат едни други хора ;)
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мога да докарам тестове от чужбина, които ще са по 20 лева ... 100 лева з атестове няма да давам. Ще си ходя пак без маска. Предния път имах 14 глоби, включително и таква, за "нарушаване на карантина". Аз си направих 7 теста, ама съм бил под карантина, нищо че всичи тестов са отрицателни.
43
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кунчев се набол с двойна доза ваксина срещу кашлица. Сега чакал линейка да го закара във Вма-то, да кара два месеца лека кашлица с тръба в дроба в интензивно.
42
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Миналата година беше пламнала Румъния ,нашето здравно министерство даде одадят на румънското министерство да взенст съвет от Румъния ,,всички ромове е нужно да се ваксинират,а и теста да е безплатен ,кви са тия 100 лв,лабораториите правят пачки от нещастието на хората