Цените на имотите във Пловдив, Варна и Бургас подгониха тези в столицата

В трите големи града вече не се срещат цени под 1000 евро
25 апр 2024 17:45, Инна Ангелова
75
Цените на имотите във Пловдив, Варна и Бургас подгониха тези в столицата
Снимка: БГНЕС

Цените на имотите в Пловдив, Бургас и Варна вече гонят тези в столицата. Към момета се наблюдава леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5% в сравнение с тези от края на миналата година. Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20 на сто, докато в Пловдив и Бургас се отчита годишно нарастване от около 8-10 на сто. Това показват данни на Bulgarian Properties за пазарните тенденции в Пловдив, Варна и Бургас в началото на 2024 г., предаде БТА.

Във морската столица Варна средно цената е около 100 евро/кв. м по-високи от тези в Пловдив и Бургас. През първото тримесечие средната цена във Варна достига 1343 евро/кв. м, по данни на компанията. В Пловдив и Бургас цените вече са доста сходни – съответно 1212 евро/кв. м и 1244 евро/кв. м.

В трите големи града вече почти не се срещат цени под 1000 евро/кв. м с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро/кв. м. Съвсем логично новото строителство движи пазара и е предпочитано за купувачите.

Данните показват, че и в трите големи града обемът на продажби в началото на 2024 г. нараства с около 20 на сто на годишна база. Това наблюдение е подкрепено и от данните на Агенцията по вписванията, които отчитат ръст на броя на сделките на годишна база с 4 на сто, 12,7 на сто и 9,2 на сто съответно за Пловдив, Варна и Бургас.

В края на 2023 г. достъпността и в трите града се подобрява след временното влошаване в началото на 2023 г., когато доходите нарастваха по-бавно от цените на имотите.

Пловдив

Градът е вторият по големина град в страната. В най-скъпите квартали цените надвишават 1500 евро/кв. м. Това са "Младежки хълм", "Мараша", "Каменица 1", "Център". Най-евтино се продават жилищата в "Изгрев", където са и единствените цени под 1000 евро/кв. м. След него в нарастващ ред са "Беломорски", "Остромила", "Коматевски възел", "Южен".

Варна

Варна е лидер по ръст на цените и е вторият най-скъп град за жилищни имоти след столицата. Най-предпочитаните квартали са Морската градина и Гръцка махала. Там цената достига до над 2000 евро/кв. м. Сред най-скъпите квартали традиционно са "Операта", "Чайка", "ВИНС - Червен площад", "Спортна зала", "Център".

Варна се разраства в търсене на нови възможности за реализация на проекти ново строителство и модерен начин на живот и вече редица местности и курортни комплекси са приобщени към града, давайки възможност за живот в съчетание на градски ритъм и ваканционни удобства.

Бургас

Бургаският градски пазар също се характеризира с разрастване към нови територии – основно в посока ж.к. "Славейков" и магистрала "Тракия", както и към кв. "Сарафово" и ж.к. "Меден рудник". Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят цени под 1000 евро/кв. м, което прави този район доста изгоден на фона на общата картина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от Общество
Данните на Статиста: Друсаме се под евронормите, но пием като за световно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
14
 
! Отговори
Pen преди 1 седмица
Еееееее , добре де , айде отивам да си купя един апартамент! Харесал съм един в Люлин много функционален ! Направо с тоалетна в хола ,където е кухнята , та да не се разкарвам излишно ! Само за 500 000 евро!
64
2
 
9
 
! Отговори
Bongo-Obongo преди 1 седмица
Хората всячески се опитват да ви подскажат,че сега е ,,точният момент" за теглене на жилищни кредити,а вие се хващате за написаното за цените на пазара.Трябва мааалко ,,по-така" да ги четете тези статии.Не са кебапче за всяка уста.
63
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Трябва някой да е болен да купува на такива цени точно там. Имаме толкова много села и градове където цените са в пъти по-ниски, а и няма никаква разлика в качеството!
62
3
 
6
 
! Отговори
тоти преди 1 седмица
Сиромаха и последните си пари ще даде а децата и ще умре да плаща кредити цял живот,а децата НЯМА И ДА ВЛЕЗНАТ В ИМОТА!!!
61
3
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
"Пловдив - Най-евтино се продават жилищата в "Изгрев", където са и единствените цени под 1000 евро/кв. м." === Aхахахахахахахахаахахаха :))) Защо така завоалирано сте го написали квартала? В други статии си му пишете името както трябва - Столипиново :)))
60
14
 
10
 
! Отговори
О преди 1 седмица
Трябва да си много наивен,за да вярваш,че Пловдив е по голям град от Варна.Варна е два пъти по-голяма от Пловдив.
59
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За мобилизация не знам, но скоро някои дронове могат и да долетят до България.
58
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сега разбрахте ли защо по времето на лошия социализъм беше позволено да имаш максимум 2 жилища. Едно основно в града и вила на село. Толкоз. Не като сега всеки да спекулира и да застрояват градинките и да няма къде да паркираш. 40% от жилищата в страната са необитаеми! Населението намалява с по 100 000 на година, имаме на ниската раждаемост за последните 120 години и в същото време жилиящата са на рекордно високи цени. Защо? Защото всички спекулират с банкови пари! Пълен цирк е всичко.
57
9
 
2
 
! Отговори
Баровец с Порше преди 1 седмица
Ми аз имам няколко така че да скачат още, като достигнат един милион ще продам някой от тях и ще съм милионер в кеш
56
5
 
3
 
! Отговори
РУСОФИЛСКИ ВОТ .. преди 1 седмица
И ПП ДБ, ПОДГОНИХА ВЪЗРАЖДАНЕ ЗА ГЛАСОВЕТЕ НА РУСОФИЛИТЕ... НАСТИГАТ ВИ....
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Шеф.. 52...ти си един про.сто един куц кон...
54
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
през един -два дена и статия за скачащи имоти - става досадно вече ,вярно може би сте на норма ама все пак
53
9
 
7
 
! Отговори
Истински Седесар преди 1 седмица
Които имат пари, интелект, идея и дързост, влагат парите си, продават когато им е изгодно, печелят и живеят. Които нямат пари и акъл, ходят на работа, плащат сметки и подсмърчат, че все не им стига.
52
15
 
2
 
! Отговори
Шеф преди 1 седмица
В дъщерните си фирми из провинцията давам 2-3 пъти по-ниски заплати отколкото в централата си в София и ceлянчетатa се кефят.
51
9
 
6
 
! Отговори
варненец преди 1 седмица
За 1700евро продадох в началото на годината. Преди почти 20 години баща ми го беше купил за $250 на квадрат. Смятайте каква е разликата
50
13
 
5
 
! Отговори
ШишиШ0пара преди 1 седмица
Някой може ли да обясни какво означава името "украйна"? "Накрая", "В покрайните"... На кое? В покрайнините на Русия ли? Хахаха. Това е държавата "урина" или на галено "ууссрайна".
49
13
 
9
 
! Отговори
Възраждане! Време е! преди 1 седмица
Иначе БГ си отива...
48
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най-добре са бабите от Сф. Пенсия 1000 лв и 2 апартамента по 1500 лв наем. Ти ходи бачкай като р0б
47
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хубаво е да знам, че БГ селянина живеещ в Шопландия (Сф) ще си изплаща боксониерата докато стане на 95 години муахахахаха
46
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Москва е в топ 10 на най-скъпите градове в света. Половината от апартаментите там са по евтини от БГ кл0аките: Сф, Плд, Брс и Врн. Даже къща на първа линия на Доминикана струва по-евтино от апартамент в панелка в Люлин. Вие изобщо знаете ли къде се намирате бе цръвули?