Не ядем истински сирена и кашкавали, а боклуци

Потребителите все по-рядко четат етикета на стоката
24 апр 2024 13:38, Инна Ангелова
142
Не ядем истински сирена и кашкавали, а боклуци
Снимка: БГНЕС

Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация алармира, че вместо сирена и кашкавали, българите ядат имитиращи продукти. За последните 3 години вносът на украинско сухо и кондензирано мляко е нараснал многократно. От тези суровини се правят продукти, които изглеждат като сирене, но нямат нищо общо с него. Имитиращият продукт е боклук.

Симеон Караколев остро критикува липсата на контрол и политика за санкциониране на нелоялни търговски практики – например продажбата на нискокачествено сирене с палмова мазнина и сухо мляко. "Това е един имитиращ продукт, който хората си купуват вместо сирене". В Гърция, Румъния и Франция подобни практики липсват, защото там има държавници, които излизат и казват – това не е хубаво, не е полезно", отбеляза Караколев.

Караколев сподел, че процесът би бил предотвратим, ако има адекватна политическа и държавническа воля. “Всичко това е корпоративен интерес. Въпросът е къде е националният интерес. Защо им е на производителите да купуват мляко от фермерите? Ей ги къде са камионите от Полша, от Унгария, от Украйна пълни със сухо мляко! Хората си правят бизнес", гневно допълни Караколев.

Симеон Караколев не пропусна да отчете и нарастващата неграмотност на потребителя, който все по-рядко чете етикета. Според експерта липсва и ограмотяваща кампания за потребителите от страна на здравни експерти, които да разясняват вредите от приема на имитиращи продукти.

"Трябва да се променят тези възпиращи, дисциплиниращи нормативни бази и това нещо няма да се случи. Тогава този нека си прави имитиращия продукт, ако ще и със 100% съдържание на вода, да си джурка тези имитиращи космически храни, със сухи млека, с палмови мазнини. Въпросът е с големи букви да пише – това няма нищо общо със сиренето, нищо общо с кашкавала", заяви Караколев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от Общество
Данните на Статиста: Друсаме се под евронормите, но пием като за световно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То не само сирената и кашкавалите не са истински. Както подобава на фалшива държава всичко е фалшиво.
26
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 9. Даже месото не е месо. Обърни внимание на етикета на пушеното свинско филе в Лидъл. Съдържание на месо 58% ???!!!
25
2
 
10
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
ше спрат вноса на сухо мляко от украйна, и ще почнат да внасят от франция на двойна цена. изкупната цена на млекото нема да стане 20 кинта литъра, та тоя празноглавец да си купи още един майбах, а цената за крайния производител ще скочи три пъти. що инчето е решила да изкара надника сваляйки интервю на добре интоксикиран индивид със съмнително образование, не е ясно. важното е че във всеки абзац се твърди, че хохлите са виновни.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще ядете и на скаклците оная работа. И голи охлюви на кюфтета ще ядете. Без съдебна реформа няма пари по ПВУ. Мутрата гладна, политикът и той. Даже и нищо няма да ядете.
23
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да живее Украйна, ще ядете всичко украинско, иначе ще ядете руския ...
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 18 Брат, аз украинска сливичка няма я игнорирам. Оххххх.....
21
1
 
21
 
! Отговори
Милко преди 3 седмици
Минавам редовно покрай една мандра. Крави не виждам, но се усеща гадна воня всеки път. И не е животинска миризма, а химическа.
20
2
 
10
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 3 седмици
И тва вий могу на вас гражданята. Нъл се голем го вадите и нас ни наричате ***.? Па и Сите калпави селяни отидоо по градо,станаха я военни,я ченгета,я чиновници.
19
3
 
10
 
! Отговори
читалище заря преди 3 седмици
в статията некв типаж който се е назначил за председател на нещо си не прави разлика между млечни продукти и имитиращи такива. eдин вид, може да има сухо и кондензирано мляко произведени за консумация от хора, но тва не било така. от пет изречения, в три има "украйна". enough said
18
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вън всички укри и украински продукти от България!
17
7
 
15
 
! Отговори
Бау преди 3 седмици
Здравеопазване искате, образование искате, кашкавал искате - няма! Социализма приключи без славно! Кой не скача е червен! Има банани, има отлична тол хартия! Какво още искате - пътувайте! Пътувайте! Пътувайте! Пътувайте! Сега е демокрация! Като не ви харесва продукцията - отидете на село, стегнете къщата на дядо, нивата, мотиката, вземете си едно, все още неизядено магаренце, 2 козички, 5 кокошчици, 2 юрдечки, копайте, сейте, яжте екологично, ако остане - излезте на пътя и раздавайте за НРБ!
16
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Инче Ангелова, защо тоя извратен двоен аршин от вашия екип на сайта? Значи ти можеш да напишеш думата "бoклyци", а нас ни хваща автоматичната цензура на тази дума и вместо думата имаме звездички??? Що така маааа, Инче?
15
1
 
4
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 3 седмици
некой да ми обясни как праи сиренье от сгущенка. и кво точно не е млечното в сухото и кондензираното мляко.
14
2
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
понеже народно читалище днесбеге са ерудирани специалисти и абсолютно всички са завършили барабар с журфака и вихвп, днес самодееца, подписващ се като инчето, ще ви разкаже кво е *** и кво не е ***. в следващата статия очаквайте принципно сравнение, между часовник брайтлинг и такъв от алито за 20 кинта, който по същността си е имитиращ продукт
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Грешка! Не ядем ***, а одобрените от ЕС храни и добавки в тях! Ако ядем ***, то е не защото не сме превърнали магазините в библиотеки, а защото няма кой да публикува и наказва периодично наименования на фирми-производители, продукти, със съдържание на ***. Имаше един министър на ГЕРБ, дето много бързо го смениха, защото заговори срещу продажби на имитиращи продукти. Преди около 10 г. или повече? Сега ЕС ви говори модерно, че трябва да ги ядете. Разрешен ***, не е ***.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Така е, също е вярно че нямаме истински журналисти, а кримки (да се чете Крим-ки) в случай че вече цензурират. Тоя дебе л хулиган пиш ман журналист се оказа 100 процента виновен за сбиването, но по медийте пуснаха една много орязана версия на видеото.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 8 Всичко е истинско в Македония. Даже Луната е истинска превъзходна македонска.
10
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Обществена тайна е, че ядем ***! Колко пъти излизаха с данни, че масово се продават *** обаче нито един път не се споменават имена! В чужбина за такива щеше да има катинар, глоба и затвор...
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кой ти яде сирене? Само малко натрошено към салатата за разядка. Яжте само месо и без това е по-евтино от някой продукти с 5 калории вътре.
8
7
 
18
 
! Отговори
До Благоевград преди 3 седмици
Истинско е всичко в Македония защото не са в ЕС.Така бехме и ние преди 1989 г.Пожелам им да не влизат в ЕС и да ядат ***