Пенсии за репресираните без изискване за стаж и осигуряване

Сега те получават добавки към парите за възраст
23 апр 2024 15:23, Петър Бойчев
72
Пенсии за репресираните без изискване за стаж и осигуряване
Снимка Пиксабей

Сериозна промяна ще има при пенсиите на репресираните от комунистическия режим.

Да се изплаща нов вид пенсия предлагат депутати от ГЕРБ и ДПС с промени в два закона – Кодекса за социално осигуряване и Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, пише pariteni.bg.

Според промените добавката, която получават сега репресирани лица у нас, вече ще бъде пенсия за репресия, като се повишава и размерът й. Според кодекса право на такава пенсия ще имат репресирани, като тя се полага на човека от момента, в който той навърши възрастта за пенсиониране по общия ред, без обаче да има изискване за трудова дейност и осигурителен стаж.

Преживелият съпруг пък ще получава пенсията за репресия на починалия, пише още в промените.

Според закона сега добавката, която получават репресираните, е процент от средната пенсия за стаж и възраст и зависи от това колко време човекът е бил в затвор, трудово-възпитателни общежития и лагери.

За хора, които са били до 6 месеца, имат право на 30% от средната пенсия за стаж и възраст, като процентът расте  и стига до 50 на сто за тези, които са били над 120 месеца.

Сега се предлага най-ниската пенсия за репресия да бъде 45 на сто от средната пенсия за стаж и възраст за тези, лежали в лагери до 6 месеца, като процентът стига до 75 на сто.

Тези, които са били интернирани, изселвани и заселвани по административен ред или са били нелегални до 12 месеца, се предлага да получават 15, а не 10 на сто от средната пенсия за осигурителен стаж и възраст, от 12 до 36 месеца – 22%, а не 15 на сто от нея, а над 36 месеца – 30 на сто вместо 20 на сто.

Според вносителите промените засягат около 6000 българи, репресирани и преживели съпрузи, включително 1000 български граждани, репресирани при насилствената смяна на имената през 1984-1989 г. предлаганите промени ще натоварят държавния бюджет, тъй като размерът на разходите за пенсионно подпомагане на репресираните в резултат на тези промени ще се удвои, посочват депутатите, пише pariteni.bg.

Затова и те предлагат промените да влязат в сила от следващата година, за да се предвидят парите в бюджета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от Общество
Проф. Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни, крие риск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българите веднага зализаха комунистическите ...., след 9 ти септември. Прословутото българско нагаждачество, на пълни обороти. Тъпо племе, закривай
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 18! Ти пък си много умен и информиран бе!Турците в Турция получавали не знам си колко лева без да имат нито един ден стаж!!!Това пък го чувам за пьрви път!Мислиш ли,че скръндза държавата ти ще дава пари на тоя и оня ей така,без да проверява досиетата им?!Напротив,на много хора им ,,изчезнаха"години стаж и бяха принудени да получават ниски пенсии!Като моя покоен баща например- с 38 г.стаж като тракторист с денонощен труд!Недей да провокираш и настройваш хората!Не е честно и справедливо!
63
0
 
1
 
! Отговори
6000-те реперсирани преди 1 седмица
от година на година ще стават все по-малко и няма основание да се съпоставят с така наречените активни борци. За репресирани считат политическите затворници, пращаните в лагер по политически причини, изселваните и интернираните, което се доказва с документи. Активни борци ставаха като свидетелстваха един за друг, че уж Пешо или Гошо са имали някаква антифашистка дейност и само двама други човека знаели, защото всичко било законспирирано. Така Сyльo и Пyльo стана АБПФК само с по двама свидетели.
62
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 50 преди 1 седмица
Сравнението, което правиш е нелогично. Защото АБПФК се оказаха около 240 000 и освен за тях, привилегии имаше и за децата им. Това най-добре могат да ти го обяснят хората, които живеят в София и са родени през първите 20-ина години след 9-и септември, защото само в столицата АБПФК бяха към 100 000. Каквото и да се опиташ да постигнеш, на пътя ти се оказва някакво "активно борче" (дете на АБПФК) и по презумпция печели състезанието/конкурса или те изпреварва, докато чакаш ред за нещо.
61
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 63 - Много малко знаеш за българската история през онези 45 години. За горянското движение не си ли чувал, не знаеш ли, че на отделни места го има чак до 1973 г.? Друг пример - какво знаеш за стачката на тютюноработниците през 1953 г., когато има и убити?
60
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Закона да обхване всички турци-най жестоко репресираните,изтезавани,бити,гнили в затворите!Те и бяха първите и единствените,осмелили се да излязат на протест срещу нечовешката власт на комунистите!А на вас,българите по една тояга по седалищните части,защото не стига,че не вдигнахте нито един бунт за тия 45 г. но и поощрявахте властта да проявява жестокости.Ядохте,пихте и възхвалявахте тошко и руските бок...луци!Ама в днешно време всички се пишете за антикомунисти!Нито лев за ниедин българин даже
59
2
 
3
 
! Отговори
См1ртНаКомунизма преди 1 седмица
ДС русафилите и комунистите национални изменници!
58
3
 
3
 
! Отговори
Разбира се преди 1 седмица
Така е справедливо!
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Трябва Закон за Лустрация. Защо в България няма такъв закон? Защото законите се коват от депутати, които са внуци и деца на хората, които ще бъдат засегнати от Лустрация. В Румъния благодарение закона за Лустрация се изчистиха. В България няма кой да измисли закон срещу себе си.
56
1
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 седмица
"Тенекето бакър не става"...Децата и унуките на някогашните "Активни борци срещу капитализма и фашизма",кито получаваха т. н. "НАРОДНИ ПЕНСИИ" и ползваха десетки привилегии,ЗАПЯХА СЪЩАТА ПЕСЕН :..-Сега па ТЕ били "репресирани от комунистическия режим"...?!?!...Потомците на РЕПРЕСИРАЩИТЕ станали "репресирани"..?!?!
55
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До VladTepes - Може, стига да са си ги заработили, а не да се обявяват за репресирани, щот лежали в затвор, например. Заради крими деяния. Крадец, чукал камъни край Ловеч, след идването на демокрацията ходи да си търси правата, щот комунистите го тормозили. Не знам какво е станало по-нататък, малки бяхме, но го коментираха роднините ни. Ако е жив, като нищо може и за репресиран да мине, както е тръгнало.
54
1
 
6
 
! Отговори
VladTepes преди 1 седмица
До АнонименВсе едно не може да се дават пенсии на хора, извършили криминални престъпления и въдворени по извънсъдебен ред примерно репресирани крадци, сводници, побойници, хулигани и т.н.
53
2
 
8
 
! Отговори
На № 47 преди 1 седмица
Живи репресирани може и да няма ,но те имат деца и внуци ,които също ще се изкарат за реприсирани! Нали така беше и при созиализЪма -тяхните деца имаха предимство пред обикновенните и нормални деца!
52
4
 
9
 
! Отговори
Браво! преди 1 седмица
Върнаха "партизанщината"! Преди бяха "активни борци", сега станаха " репресирани" !Интересно колко хиляди ще се обявят за репресирани ,след като име "опита" от преди? И колко от тях ще са предишни членове на БКП?
51
1
 
4
 
! Отговори
А на турците преди 1 седмица
Прогонени от Бг ще дават ли пенсии?
50
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Уффф, преди активни борци със специални пенсии, сега пък репресирани. Всичко се повтаря, само пребоядисано. Дори комсомолския плам на пепекирчовците. А колко крими елементи се писаха репресирани в зората на демокрацията, да видим как ще решат кои точно са репресираните за специалните пенсии. Те не оправят пенсиите на хората, дета са си ги заработили, ами седнали все някакви с предимства да измислят, а откъде ще дойдат парите за тези спец.пенсии?
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кои са тези нелегални, ве?
48
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Първо трябва закон за Лустрация и тогава пенсии за репресивните. Не може хората, които са репресирали да са в НС и в университетите, а да давате пенсии на пострадалите от тях.
47
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Къде са тези репресирани? Вече няма живи.
46
0
 
12
 
! Отговори
А РеПресираните преди 1 седмица
от ППДБ, ГР0б и ДПС - къде да се Оплачеме - на Арменският Поп ли?!