На 8 електромобила се пада по една зарядна станция

1760 са зарядните станции за електричките
22 апр 2024 20:30, Инна Ангелова
8
На 8 електромобила се пада по една зарядна станция
Снимка: andreas160578 от Pixabay

Зарядните станции за електромобили в България са се увеличили с 410 за последните шест месеца. Така общият им брой до март месец е 1760. Броят на електромобилите е 13 466, хибридните автомобили са 51 910.

През настоящата година се очаква да има напредък по отношение развитието на зарядната инфраструктура за електрически превозни средства, се казва в анализ на Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ).

Иван Костов, който е член на УС на ИКЕМ, допълни, че забавяне в темпа на процесите се регистрира в цяла Европа и има редица причини за това. У нас обаче, освен инфлацията, върху готовността на потребителите да преминат към електрически превозни средства оказва влияние и недостатъчно развитата инфраструктура и неравномерното покритие с места за зареждане.

Очаквано, най-много станции за зареждане на електромобилите има в големите градове и по магистралите. България е единствената страна в ЕС, която няма система за подпомагане на бизнеса и потребителите. Затова се очаква с нетърпение закон за насърчаване на електрическата мобилност. Проектът се очаква да бъде представен и предложен за обществено обсъждане, допълни още Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от София
В район “Изгрев” ще са с изцяло ремонтирани тротоари
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
След 3години ще драпате всички за електрически коли и ще са много изгодни и добри, Тесла и Китайските BYD са супер както и Nissan leaf , ще има достатъчно зарядни станции в Европа и България, Европа налива кинти здраво но това изграждане иска време
7
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Купувайте електрически коли тва е бъдещето. .. Казвам ви ще има зарядни станции с кинти от Европа най вероятно, скоро ще ги отпуснат в огромни количества суми
6
1
 
1
 
! Отговори
@@@ преди 1 седмица
Като гледам как се продават последните 3 месеца електричките, скоро ще са по една станция за всяка количка, даже ще има свободни и за детските
5
1
 
11
 
! Отговори
Зелен Сделкаджия преди 1 седмица
С електробоклуците ще премахнем вторичния пазар! Купувате си нова кола и след 6 години тя е на скрап! Много екологично ще е така!
4
1
 
2
 
! Отговори
Бензин за HEMIV8 има преди 1 седмица
6.2L SRT Hellcat supercharged е истината.
3
5
 
4
 
! Отговори
Шофьор на камион преди 1 седмица
Аз даже и на колонката не ходя.Точа 2 туби нафта от камиона и сипвам в колата.По ефтино от електрокар
2
3
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 седмица
АКО НЕ Е ХИБРИД ТОЗИ ПАЗАР НЯМА БЪДЕЩЕ! КОЙ , ЧЕ ГО ЧАКА ТОВА НЕЩО ДА СЕ ЗАРЕЖДА! ОНОВА СИПЕШ И ГОТОВО :D КОГАТО ПЕТРОЛА СВЪРШИ ЩЕ СЕ МИНЕ НА ВОДОРОДНО ГОРИВО КОЕТО Е В ИЗОБИЛИЕ НА ТАЗИ ПЛАНЕТА И ОСВЕН ТОВА НИЩО В ПРИРОДАТА НЕ СЕ ГУБИ
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Има едни Гигачарджър, които прецакват държавата като препродават ток от битови потребители с комерсиална цел на всеки, къде е държавата питам? Освен това тези с електрички да имат безплатна зона но до 2 или 4 часа, не да стоят със седмици, бягайте докато сте млади от тука, после ще ми благодарите!