Лудост: До €300 хил. за двустаен в центъра на София

В момента сме с най-ниските лихви в света
22 апр 2024 11:43, Инна Ангелова
194

Данните на Евтостат за последното тримесечие покават, че страната ни е на второ място по  ръст на цените на жилищата в ЕС. Поскъпването е с близо 7% през първото тримесечие на 2024 година.

"Историята не помни такова тримесечие като това, което приключи. То е абсолютно рекордно, обикновено януари-февруари са по-слаби месеци за този бизнес. Но тази година нещо се случи и не само че това тримесечие е рекордно въобще от съществуването на пазара, но то и обърна тенденцията. Имахме 5 поредни тримесечия спад на броя на сделките и спад на броя на ипотечните кредити", каза кредитният консултант Тихомир Тошев в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че има 15% ръст в броя на сделките и 24% ръст в броя на ипотеките. основният фактор за ръст на цените с голямото търсене и ниското предлагане на имоти. Пред Bulgaria ON AIR Тошев каза, че “въпреки многото издадени разрешителни за строеж и появата на ново строителство, готови апартаменти почти не се предлагат, а търсенето е голямо”. По думите му има хора, които вярват, че цените на имотите ще се сринат и ще си купят имот, който ще е по 500 евро на квадрат в София.

"Те узряват след 7-8 години, обикновено купуват два пъти повече, откогато са имали възможност. Основната група е хора, които добре са преценели възможностите си и излизат на пазара. За миналата година имаме сериозен ръст на депозитите, те са над 80 млрд. Тези хора, които имат спестени пари, са активни участници на пазара на имотите. Доходите в последните години също нараснаха заради инфлацията, безработицата стои ниска. Това кара повече хора да се чувстват спокойни, да вземат решение и да си купят имот, дори при тези цени", обясни кредитният консултант.

Тошев подчерта, че все повече хора ще прибегнат до ипотечен кредит и допълни, че в момента 96% от кредитите се теглят с плащава лихва за срок от 25-30 години. "Ако погледнете един обикновен двустаен апартамент, в централните райони на София той е между 200 и 300 хиляди евро. Нещо, което беше немислимо преди няколко години. А в момента категорично сме с едни от най-ниските лихви в света. Това е един от стимулите на пазара. Но хората не може да очакват, че винаги ще бъде така”.

Тошев посъветва хората да бъдат внимателни в преценката си.

"В момента движението на лихвите тръгва надолу. Така че заради това тук имаме очакването, че като влезем в Еврозоната, няма да хванем ръст на лихвите, а ще останат ниски. В повечето страни, които са влезли в Еврозоната, е имало по-висок ръст на цените на имотите, но е важен и моментът, в който ще влезем", коментира още Тихомир Тошев.

Средното увеличение в тези страни е било между 5-10%. "Повечето хора в момента предпочитат да купят готово и завършено жилище, но предлагането е твърде малко. Заради това за миналата година имаме много сериозен ръст на покупките на зелено. Хората, които излизат и купуват в строеж, трябва да знаят, че ще получат това жилище на шпакловка и замазка. И след това ще трябва да инвестират немалка сума, за да го завършат. Най-рисковата група са хората между 23 и 28 години, които са в началото на кариерата си, нямат спестени пари, разчитат на помощ от родителите", поясни кредитният консултант.

Самият той смята, че имотният пазар в момента е изключително стабилен и няма "балон". Тошев допълни, че българинът предпочита да живее в собствено жилеще, зашото това му дава сигурност и спокойствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има някаква истерия сега с покупка на жилища и коли. Всеки се е засилил да пазарува. Направо ми е жал за тези дето преди 5 години също говореха за балон и как всеки момент щели цените да се срутят до 500 евро за квадрат, а то какво стана , че вече са по 2000 евро квадрата.
24
4
 
16
 
! Отговори
Експерт преди 4 месеца
Проблема се крие в ниските лихви . Никой няма интерес да си държи парите на депозит в банка при положение , че не му носят доходи , а напротив . Българската икономика е сбъркана и няма никаква логика да растат цените на жилищата освен изкуствено надуване от брокери и собственици , искащи да се събудят като милионери . Правителството трябва да вземе мерки да обложи с високи данъци банките за да не раздават евтини пари .
23
2
 
12
 
! Отговори
Карлуков преди 4 месеца
Цените на имотите в провинцията са ниски. Има доста още докато стигнат софийските. София е привлекателна защото там са големите пари.
22
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българина масово има пари, а инвестиционната му култура стига до закупуване на жилища като "инвестиция". Затова и така става с цените на 2-стайни панелки.
21
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Забавно ми е кой какво щял да си купи за 300к евро в Европа... За ваше сведение- към момента в хубавите райони на Швейцария под 30к евро за м2 няма жилища. Ей така, за ваша информация споделям. Не че бих дал 300к евро за жилище в София. извинявайте, ама преди 10 години за 380к евро си купих палат в Симеоново. В момента ми носи 12к месечен наем (детска градина е). Изплатих и забравих. И още сума ти подобни интересни имоти имам, които взех, докато си шешат някои езиците и чакат да се пукне балонът
20
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Един познат беше решил да живее на улицата, защото нямаше средства да си плаща разноските по жилището. Настани се в един подлез, разположи си парцали, всичко. На втория ден минават банда клошари и го спукват от бой. Бил им взел мястото. Та така, и при бездомниците е конкуренция. Всичко е заето.
19
1
 
9
 
! Отговори
Още преди 4 месеца
Още още още още!!!
18
5
 
24
 
! Отговори
Питай патило преди 4 месеца
Понеже съм го играл това хоро и съм си научил урока, аз сега няма да купя жилище, но действително четейки статия ми идват идеи "Ами ако наистина еди какво си". И все пак предишното имотно приключение още ми държи влага. Това, което ще стане е, че като намалее търсенето, ще вдигнат лихвите по кредитите, но за сметка на това Сталинка обеща да въведе прогресивен данък и тогава всеки тънкосметник ще фалира и ще трябва да продава.
17
11
 
24
 
! Отговори
до 15 преди 4 месеца
за 300 000 евро в Париж и Нуужник не може да си купиш - ти май от твое село не си излизал - още преди 10 години, къщите и то с размер на Килери, в покрайнините на Париж бяха по над 1 Милион Еврака, ако искаш с нормален Размер като Къща в България - вадиш от 5 до 10 Милиона!
16
5
 
19
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 4 месеца
Явно от imoti.net са много гладни и отчаяни при положение че постоянно бълват статии за това колко щели да растат имотите. Когато цените настина растяха 2020-2022 те мълчаха като риби.
15
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За 300 000 евро ще си купя апартамент в центъра на Париж!Ама щом има мераклии,нека.Не е луд тоя,който яде баницата,а тоя,който му я дава.
14
3
 
6
 
! Отговори
Дебел(O)(O)кият к0к0 преди 4 месеца
скоро ще е 3 Милиона - няма 2ри като Мене!
13
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Добре де, ако приемем че, има "търсене" колко може да е това търсене че, цените на имотите са по-скъпи от Западна Европа даже и от САЩ? Колко процента са работещите в западна Европа които са бъдещите клиенти на брокерите? Ако някой ще каже че няма балон то или е брокер или строителен предприемач..
12
2
 
33
 
! Отговори
Хюго Бос преди 4 месеца
Ама, ти мислиш, че се купуват. Аз не съм убеден толкова. Всеки ден брокери ни убеждават и ни навиват как цените отиват още нагоре, нямало да има спад. Половината от кредитите били за рефинансиране на стари кредити. Безработицата расте, това го казаха миналата седмица, износът намалява, големите държави в ЕС са в рецесия, а тук ни дуднят колко още били скочили имотите.
11
5
 
17
 
! Отговори
До 9 преди 4 месеца
Кога ще започнеш да си пиеш лекарствата? Докторът какво лечение ти назначи?
10
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чаплин го е показал в "Модерни времена": бачкаш, докато не се побъркаш. Накрая си намираш симпатично момиче и заедно ставате бездомници, защото нямате средства за жилище. Както се казва: "Домът е там, където е сърцето."
9
35
 
9
 
! Отговори
до 4 преди 4 месеца
Извинявай, ама в София ПРОДАВАЧКА взима над 2200лв... Къде се е чуло и видяло слугинаж, работещ временна заетост за студенти, да има пари за жилище?! Никъде по света. Никъде. Жилища купуват хора с доход на домакинството от 20к нагоре.
8
4
 
15
 
! Отговори
Анти Тяло преди 4 месеца
Да живееш в София не е скъпо, освен ако не си пристрастен към подслон и храна!!!
7
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като направят данъците извън основно жилище както в Европа и ще се появи много предлагане
6
6
 
18
 
! Отговори
КИРО ЕЗАРАЗНА БОЛЕСТ преди 4 месеца
МАСОВА ИСТЕРИЯ И ЛУДОСТ...