100-тна трансплантация на черен дроб във ВМА

Донорът и реципиентът са мъже, съответно на 59 и 49 години
Обновена: 22 апр 2024 09:31 | 22 апр 2024 09:27, Красимир Ангелов
3
100-тна трансплантация на черен дроб във ВМА

Чернодробна трансплантация №100 от началото на трансплантационната програма във Военномедицинска академия (ВМА) бе извършена на 20 април, съобщават от лечебното заведение.

Донорът и реципиентът са мъже, съответно на 59 и 49 години.

Ръководител на трансплантационния екип е проф. Никола Владов, както и през 2007 година, когато е осъществена първата такава интервенция в лечебното заведение. Рамо до рамо с него са и двама от най-изявените му ученици – проф. Ивелин Такоров и доц. Васил Михайлов. Първият бе и ръководител на екипа, който по-рано в съботния ден извършва експлантацията в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”, където е реализирана донорската ситуация.

Самата трансплантация продължи стандартно – около 6 часа, казва проф. Владов. И с усмивка си спомня, че в началото това време е било двойно повече.

"На фона на световния опит – 100 трансплантации са малко. Но за стандартите на нашата страна смятам, че е голям успех. Защото го постигнахме сами – бяхме на редица обучения в чужбина, а когато настъпи моментът, се справихме сами – без чужда помощ. Първата трансплантация във ВМА я направихме със сегашния началник на болницата генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски и с д-р Сергей Сергеев, а ръководител на анестезиологичния екип беше проф. Евелина Одисеева. През годините ВМА инвестира в развитието на своите кадри и в момента имаме няколко трансплантационни екипа, които са взаимнозаменяеми и можем да се отзовем във всеки един момент. Много пъти донорските ситуации „ни заварват” извън София, както и в сегашния случай – голяма част от екипа се беше пръснал из страната, но за часове бяха вече в операционната зала", допълва проф. Никола Владов.

Той признава, че в момента за него и колегите му чернодробната трансплантация е рутинна дейност. Не крие обаче, че стотната животоспасяваща интервенция е била не по-малко емоционална от първата.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донорите, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

Признателност на ИА „Медицински надзор“ и колегите УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” за перфектната организация при осъществяване на експлантационния процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
1
 
! Отговори
Глиган преди 1 месец
Пациентите знаят ли,че бяха оперирани? Мъртви души.
2
1
 
1
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 1 месец
И от мен! + възхита.
1
1
 
4
 
! Отговори
чазвн преди 1 месец
БРАВО