Терзиев иска културен щит за 17 знакови сгради в София

Кметът предлага да им се възстанови статутът на недвижима ценност
21 апр 2024 09:01, Петър Бойчев
21
Терзиев иска културен щит за 17 знакови сгради в София
Снимка БГНЕС

Столичният кмет иска да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради в центъра на София. Това съобщи Васил Терзиев във Фейсбук.

Той вече е изпратил писмо до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство.

По негови думи някои от сградите са знакови - като кооперация "Царевец" на Орлов мост, а други са "малки архитектурни бижута", разположени в кварталните улици.

Терзиев посочва, че само в периода от 2000 г. досега е отнет статута на над 100 сгради, като голяма част от тях са загубили своите качества. Той припомня, че е дал заявка, че ще опита да се погрижи за 250 сгради паметници на културата, които са в лошо състояние. Началото по негови думи е било поставено с емблематичния хотел "Париж".

През март градоначалникът е подал писма до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство за преразглеждане на становищата за три сгради в центъра в града - на ул. "Любен Каравелов" 34, на ул. "Мизия" 9 и ул. "Стара планина" 9.

В последните години от Столичната община е поискано предоставяне или възстановяване на статута на недвижими културни ценности на още десетина сгради. За част от тях са започнали производства в Националния институт за недвижимо културно наследство, но е приключило само това за къщата на Шапкарева на бул. "Ген. Скобелев" № 18, като впоследствие заповедта на министъра на културата за деклариране на недвижимата културна ценност е отменена от съда, отбелязва Терзиев.

Сградите, за които е поискано предоставяне на статут на недвижима културна ценност, са:

    Жилищна сграда, бул. "Сливница" № 150;
    Жилищна сграда, ул. "Княз Борис I" № 136;
    Жилищна сграда, ул. "Цар Самуил" № 81;
    Жилищно-търговска сграда, ул. "Алабин" № 26;
    Жилищно-търговска сграда, ул. "Алабин" № 28;
    Двойна жилищна сграда, бул. "Ген. Тотлебен" № 13-15;
    Жилищна сграда, ул. "Уилям Гладстон" № 30;
    Жилищна кооперация, бул. "Ген. Скобелев" № 16;
    Жилищна сграда, ул. "Христо Белчев" № 9;
    Жилищна сграда, ул. "Христо Белчев" № 17;
    Жилищна сграда, ул. "Христо Белчев" № 27;
    Жилищна сграда, ул. "Ген. Паренсов" № 10;
    Жилищна сграда, ул. "Цар Шишман" № 13;
    Жилищна сграда, ул. "Георги С. Раковски" № 110;
    Административна сграда, ул. "Георги С. Раковски" № 96;
    Жилищна сграда, ул. "Кракра" № 21.
    Жилищна кооперация "Царевец", ул. "Цар Иван Асен II" № 2.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да ви кажа ли какво става после? Имах лошият късмет да живея в в сграда,в последствие обявена за културен паметник.Не ти дават един пирон да забиеш без разрешени от общината.Не дай Боже да искаш климатик да си сложиш.После, на произволни периоди идват разни скучаещи чантаджии,дето почват едни безумни предписания-например реставрация на фасадата за 2 млн лева.Ако собствениците не могат да извадят тези пари-общината прави ремонта,после почва да ги преследва по съдебен ред за пари. едва го разкарах
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво на кмета
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На северозападния ъгъл на пресечката на ул. "Денкоглу" и ул. "Хр.Белчев" също има красива, масивна жил.кооперация, строена по времето на Царство България, а до нея, откъм западната й страна има още едно архитектурно бижу, което може да се конкурира с къщата на "Ангел Кънчев" 17. Предполагам, че тези сгради вече имат статус на паметници на културата, защото не ги виждам изброени по-горе. Но те са живо свидетелство какво е представлявала София по времето, когато са я наричали "Малката Виена".
16
2
 
3
 
! Отговори
Продължение преди 3 месеца
По-старите семейства от квартала казват за тези новоизлюпени благодарение на соца собственици, че са "като кръпка върху бална рокля" в тази къща. Когато минавате по тази улица обърнете внимание - наистина е много красива, великолепна.
15
2
 
3
 
! Отговори
Страхотна къща има преди 3 месеца
на ул. "Ангел Кънчев" 17. Реституираха само една част от нея на предишните собственици, защото представителната част от нея е купена по не-знам-какъв начин от едно семейство от някогашни простовати и нахални наематели, настанени там от някогашния Соф-жил-фонд. Докато служеше за общинско жилище от типа на комуналките, там се случваха отвратителни неща. Тези същите np0cтaцu, които купиха най-хубавите помещения бяха докарали до опит за самоубийство наивна женица, в чиято тенджера пускаха изпр.
14
2
 
5
 
! Отговори
Политкоректен преди 3 месеца
Най-сетне някой да го направи.
13
5
 
2
 
! Отговори
Ник Фюри преди 3 месеца
имоти ли иска ушенцето? никв проблем бре. наше монче е агент.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Простият човек има силен животински инстинкт.Ако умният човек не смачка този инстинкт,то простакът ще го смачка от раз.Затова и умните хора в България не могат да се реализират.Убива ги тяхната деликатност"Не хвърляй бисерите на прасето"Прекрасна идея на новия кмет.
11
2
 
1
 
! Отговори
до 11 преди 3 месеца
До АнонименКРЕМЕ МИ ДУРО ЗА ПСА
10
1
 
6
 
! Отговори
Спас преди 3 месеца
До Случаен минувачХалите ги даде първо Софиянски на евреите.После вече за народа х..София тогава бе разпродадена.Само А.Николов имал 17 магазина.И най добрите сгради разпродадени на Божков и др. подобни.Какво само лаете.Ако не можете да помните си записвайте и мислете като дойдат избори.Ако видите че ви лъжат протести.Само от това ги е страх.Ама сте мъже бъзльовци и дърти пияници.
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И този ще излезе инфантил като предните ППДБ.Вместо да поправи всички шахти по пътищата,всички задигнати полицаи щото хората си изпочупиха парите.Да обиколи с кола южните квартали и северните напр. па да се пита защо така са изоставени.Осветлението също.И това само да са му задачите народа софийски ще гласува за него.А не културата и др. хкт мъкт по телевизиите.Има и пример от опозицията.
8
1
 
7
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 месеца
А Централните хали не са ли културна ценност? Защо ги дадохте на Кауфланд?
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ама за ПСА не щя :)))
6
4
 
4
 
! Отговори
А еднорози в розово? преди 3 месеца
А розови еднорози за парада?
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това добре, но да седне в амтомобила и да обиколи жилищните комплекси. Елементарна чистота липсва, поддръжка на пътища, градинки, бордюри, мръсни пазари и дюкяни. Толкова ли не могат районните кметове да си вършат работата. Не може само оправданието няма средства. Абе тоя народ няма ли да се научи на елементарна хигиена.
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това ... Да иаш Дом, дто е от пра-прадядо ти, да ислаш, да го направиш кафененце, ама шото некви хора, живеещи в панелка не им изнася, да не можеш ...
3
7
 
7
 
! Отговори
Минаващ историк преди 3 месеца
Най-слабият кмет в историята на София.
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А кога великия кмет Терзиев ще се захване да поднови маркировката по пътищата в София? Навсякъде е изтрита и не си личи в коя лента караш. Особено като вали дъжд и асвалта е мокър. Така е и по Цариградско и на Малинов и България, а за малките улички да не говорим. Подновява се само маркировката на парко местата в синя и зелена зона, ьащото от там капят парички.
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Христо Белчев си е свърталище на гейовете от Спаси София от край време. Едно време по тяхна инициатива вместо да се асфалтира се пренаредиха паветата и сега като минаваш по нея ти падат пломбите.