Шампиони сме Европа – единствените, които пазят 185 паметника на Червената армия

Това заяви историкът Евелина Келбечева
21 апр 2024 20:45, Нели Христова
506
Шампиони сме Европа – единствените, които пазят 185 паметника на Червената армия
Снимка: БГНЕС

Ако българската публика знаеше действително какво се случва между 1944 и 1948 година, когато оставаме в условията на съветска окупация, нямаше толкова трудно да се раздели с паметника на Съветската армия. Ние сме шампиони в Европа – единствените, които пазят 185 паметника на Червената армия окупаторка. Няма такава друга държава в Европа. Непрекъснато дават фалшиви примери с паметниците във Виена, Будапеща, Берлин, но това са паметници, изградени на места, където е имало битка. Тук няма битка - ние сме окупирани без всякакъв повод. Това са метастазите на една комунистическа пропаганда, която трови обществото ни толкова години.

Това заяви пред bTV историкът Евелина Келбечева.

"Най-страшна е реакцията на хора, които фактически са невежи по отношение на реалната история, но които продължават да служат на една тежка пропаганда. Не се учудвам от този факт, но ме е срам, че според изследванията процентът на тези хора е толкова висок. Ние нямаме гражданско образование в България", обясни още Келбечева.

По думите ѝ българите имаме изключително тежко ментално наследство.

"Пропагандата, на която сме свидетели и днес, не е спряла с падането на режима и срутването на Берлинската стена. Ние сме най-неизчистени от факта, че сме подвластни на 77 години пропаганда, която започва още от 18 век с русофилията, с митологията за освободителите, фолклора, литературата и след това поета от историята", допълни историкът.

Във връзка със спора, завъртял се около личността на кмета на София инж. Иван Иванов и дали негов паметник да бъда построен в столицата, Евелина Келбечева каза, че за самата нея това е един напълно безсмислен спор.

"Инж. Иван Иванов е безспорно кметът на София, който продължава великото модернизационно дело на строителите на Нова България. Фактът, че той е преследван след 9 септември, но е върнат, за да помага в запазването на инфраструктурата на голямата идея за модерна София, означава, че той е бил незаменим по някакъв начин. Много е елементарно обвинението, че по негово време имаме един булевард, наречен на името на Хитлер. Поради фактът, че в световен мащаб комунизмът не беше заклеймен от международното право", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


506
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
293
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Германският нацистки режим не можеше да не завърши зле и завърши.Как завърши Великия Фюрер-в Бункера, отрова,после куршум в слепоочието,после изгорен.Не е бил мн. хубава,но заслужена гледка.Путин ще е абсолютно същата работа....
292
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако сме водели война с Червената армия та територията на България сега да има 10 000 паметника.Тия 185 са в чест на препилите с метилов алкохол Солдати.и преселили се във Вечните ловни полета.Няма друга такава загубена и робски държава като България.
291
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
България на 9 септември 1944 г.се намира в състояние на война с ВСИЧКИ велики сили,САЩ,Великобритания,Германия,Съветския съюз .Това е непостижим световен рекорд,връх в световната дипломация.Такава простотия не можеше и не завърши добре.
290
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин пленен и откаран в зоопарк в Ню Йорк. Байдън, яздейки Лавров влиза в Москва като батюшка - освободител. Скулптурата на украинската майка ще краси Ермитажа. 2 май ще е национален празник на Велика Украйна, а 22 юни - на новия американски щат Раша - най - бедния от всички щати. Рускините ще служат за задоволяване нуждите на тъмнокожото население, а руснаците - за дивеч в ловните забавления на милиардерите.
289
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За неверниците има сурово мъчение, а за тези, които вярват и вършат праведни дела, има опрощение и голяма награда.слушайА нима [получават същото] онези, на които са разкрасени лошите им деяния и им се струват хубави? Аллах оставя в заблуда когото пожелае и напътва когото пожелае. Затова не се погубвай от скръб по тях! Аллах знае какво правят. (Сура 35:7-8)
288
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Написалата тази публикация се казва *** Христова. На нея руските паметници й пречат.
287
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лельо ***, вместо да пишеш, че ПСА са много, събери се с колегите си писатели и съборете поне един паметник ПСА. Тази седмица един паметник, другата седмица втори и до края на лятото ще съборите 16 паметници.Успех!
286
11
 
7
 
! Отговори
Ббб преди 4 месеца
Окупирани!? Как така окупирани, вижге историческите факти на чия страна сме били при идването на съветската армия и как е посрещната. Има снимки и кадри с посрещането, посрещнати са като освободители. Политически сме били съюзници със СССР, няма и една пушка гръмнала срещу съветската армия. Това са фактите. Били сме се заедно в Европа е сме излезли от войната като побебидели. Не сме загубили и един сантиметър територия след тази война. Де да беше така и в другите войни. Слава на СА и СССР.
285
5
 
8
 
! Отговори
монголоидните примат преди 4 месеца
трябваДаНиЦелуватХуя за азбуката, която получиха безплатно и развалиха естествено.
284
2
 
8
 
! Отговори
Прости сме преди 4 месеца
затова сме "шампе0не" в тази класация.
283
8
 
1
 
! Отговори
Бай Тошо преди 4 месеца
Другаре, във всяко българско легло трябва да има място поне за един съветски войник !
282
8
 
7
 
! Отговори
Напомняне преди 4 месеца
Червената армия е влязла по договореност между СССР, САЩ и Великобритания, които са били съюзници по време на Втората световна война, а Бългагрия е обявила война на САЩ и Великобритания.
281
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До всеки руски и съветски паметник да има по десет бесилки. И там да висят нон стоп евроатлантици -либерасти.
280
11
 
14
 
! Отговори
. преди 4 месеца
Неблагодарници! Дойдоха някакви войнолюбци от отвъд океана да ви кажат, че освободителят ви е агресор! Заслужавате си съдбата, родоотстъпници! Даже ви е малко! Тази държава и всичко съградено в нея, го дължим на Русия и на толкова мразения комунизъм. Ние сме тук и сега заради руската армия! Толкова глупави и необразовани хиора пишат тука! Срам ме е, че сте ми съграждани!
279
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На последно място по доходи и в челната тройка по корупция! Нещата са свързани!
278
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Паметници на поробителя окупатор.
277
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да, шампиони сме, защото сме най-умният народ и имаме памет. Затова уважаваме миналото си и не се отричаме от него.
276
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами събаряйте бе, какво чакате??
275
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трябва да бъдат намалени поне на 80%.
274
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ние сме и единствените в Европа, които са спасили своите евреи от нацистките лагери на смъртта, това лошо ли е?