През май зареждат първите касети ядрено гориво от "Уестингхаус" в АЕЦ "Козлодуй"

Те са 43 на брой, горивото е вечена площадката
20 апр 2024 17:30, Стела Стоянова
66
През май зареждат първите касети ядрено гориво от "Уестингхаус" в АЕЦ "Козлодуй"
Снимка БГНЕС, архив

Първата доставка на свежо ядрено гориво, произведено от американската компания Уестингхаус, е вече на площадката на АЕЦ „Козлодуй", съобщиха премиерът Димитър Главчев и министърът на енергетиката Владимир Малинов, които посетиха централата. Това е ключов етап от двустранното стратегическо партньорство в областта на ядрената енергия с нашите партньори от САЩ, вече имаме реална диверсификация за ядреното гориво за 5-ти блок, отбеляза министър Малинов. Той припомни, че има подписан договор с „Фраматом" за диверсификация на горивото и за 6-ти блок на атомната електроцентрала. Така, с осигуряването на достъп до надеждни алтернативни доставки от САЩ се постига пълна независимост за АЕЦ „Козлодуй".

След като Агенцията за ядрено регулиране вече е издала лиценз за разполагане и съхранение на ядреното гориво от „Уестингхаус", в понеделник се очаква да бъде издадено разрешение и за неговата експлоатация. „Предвиждаме през месец май поетапно да бъдат заредени първите 43 касети свежо ядрено гориво, произведено от „Уестингхаус", в 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй", посочи министър Малинов. Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с „Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

На територията на централата министър-председателят и министърът на енергетиката посетиха също терена, на който се предвижда да бъдат изградени 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй".

За България ядрената енергетика има ключова роля при гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност и осигуряване на енергия на достъпни цени за потребителите. Тя е гръбнакът на енергийната система и за балансиране на енергийната система в целия регион. Българската страна се придържа стриктно към ангажимента за постигане на най-високите съвременни стандарти за ядрена безопасност и сигурност. Освен изпълнение на целите за диверсификация и независимост, използването на новия тип ядрено гориво ще спомогне за постигане на общоевропейските цели за декарбонизация. Стратегическото партньорство между АЕЦ „Козлодуй" и „Уестингхаус" съдейства за постигането на общата цел за по-безопасно, по-чисто и по-устойчиво бъдеще, съобщи пресцентърът на МС.

В отговор на въпрос на медиите премиерът Димитър Главчев заяви, че вчера е имал разговор с президента Румен Радев относно МВнР. „Предложих аз да поема външно министерство. Изчакваме как ще се развият събитията. Ако издаде указ да поема външно министерство, аз ще нося политическа отговорност. В сегашния състав - с министър Димитров, цялата политическа отговорност я поема президентът", категоричен беше Главчев. Той увери, че подготовката на предстоящите избори на 9 юни върви много добре. „Важно е да има честни избори, тъй като точно това е основната задача на служебния кабинет", добави министър-председателят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от Политика
Спецов: Изключително успешен удар на НАП, МВР и "Митниците"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
5
 
! Отговори
Мира преди 3 седмици
До 17 Христо Христов На който не му трябват крайморските мръсни ръце ,да заминава при ,,чистите "ръце на Путин ! Аре маш
14
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Предатели и мразещи народ и дръжава - това е
13
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Уестингхаус доставяше американско ядрено гориво за реактори ВВЕР-1000 в Украйна и Чехия, но то често причиняваше неизправности, течове и се деформираше. Затова впоследствие тези страни се върнаха към доставките на производителя ТВЕЛ (компания, собственост на Росатом), заяви унгарският ядрен експерт Жолт Харфаш". Проблемът е в циркониевата сплав, която държи ураниевите таблетки в прътите и която не издържа на високата температура и налягане.
12
5
 
17
 
! Отговори
Серафим Серафимов преди 3 седмици
Искам целия български народ да знае с колко това ново гориво за нашия АЕЦ е по-скъпо от това доставяно то Русия, явно това е първана зад който се крие цялата истина за такива подобни действия-измислени от ЕС и САЩ , да ни продават скъпо и прескъпо техните стоки и услуги.Това си е жива спекула и грабителство от световен мащаб.Така ли ехора?
11
3
 
13
 
! Отговори
Мдаааа преди 3 седмици
Гербаджиите най обичат с чужда пита помен да правят.
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Асен ***
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
***, защо сте сложили снимка на Главанавчев към статията, след като заслугата е изцяло на Асен Василев?
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Май гасим лампите!
7
6
 
5
 
! Отговори
Дано всичко приключи преди 3 седмици
Дано след слагането на това фалшиво гориво в АЕЦ Козлодуй,се сложи и краѝ на съществуването, на това татаро-печенегскоплеме на Балканите ...
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Че има бум ?!
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И какво общо има с това грозника Главундеров? Това е изцяло заслуга на К.Петков и А.Василев.
4
11
 
4
 
! Отговори
Чао Газпром преди 3 седмици
Чао Росатом
3
4
 
6
 
! Отговори
Мандо преди 3 седмици
Да чакамен якой реактор да се окоти ли
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ЗАСЛУГА ЗА ТОВА ИМАТ ПП-ДБ
1
4
 
20
 
! Отговори
ЕКСПЕРИМЕНТ преди 3 седмици
1. Мисля, че Чехия и Полша вече са пробвали това гориво на техните руски реактори и са се върнали на руско гориво. 2. Някой ще каже ли какво ще го правим отработеното ядрено гориво, понеже Росатом своято си го прибира, а Уестигнхаус - не. У нас хранилища за отработено ядрено гориво няма. Или ще си плащаме някой да го вземе и съхранява?3. За мен лично този ЕКСПЕРИМЕНТ е заплаха за националната ни сигурност (от една страна повишения риск от аварии, от друга загубите от евентуални прекъсвания.