Няма да "паркираме" МиГ-29 до 2028 г.

До тогава ще са готови новите F-16
19 апр 2024 14:56, Александър Попов
52
Няма да "паркираме" МиГ-29 до 2028 г.
Снимка: БГНЕС

Нальотът на пилотите трябва да бъде много по-голям, засега сме го ограничили до изпълнение на задачите по airpolicing, заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в отговор на въпрос на Румен Гечев от „БСП за България“ за обявена нова поръчка от Министерството на отбраната за капитално-възстановителен ремонт на двигатели на МиГ-29.

Няма да "паркираме" МиГ-29 до 2028 г., подчерта министърът и обясни, че повечето държави, които имат F-16, са използвали паралелно и МиГ-29.

Съгласно програмата до 2032 г. е предвидено самолетите МиГ- 29 да са в експлоатация до 2028 г. до постигане на пълна оперативна готовност на новите F-16, поясни Запрянов, цитиран от БТА.

По думите му съгласно договорите за придобиване на новите изтребители е разкрита сметка от САЩ под наш контрол, парите се оперират от Българската народна банка. Приходите за Министерството на отбраната (МО) от лихви са 56,5 млн.лв., посочи министърът. Правителството на САЩ получавало траншове по тази сметка само при реална доставка на определените продукти по договора и с българско съгласие. Съгласно ратифицираните със закон от Народното събрание международни договори за придобиване на самолети F-16 не се предвижда предоставяне на финансови компенсации, уточни Запрянов.

Отчитайки, че доставката на новите изтребители ще стартира през 2025 г., а достигането до пълни оперативни способности е свързано с допълнително време за подготовка на летателния състав поне от три годни, са планирани допълнителни средства за поддръжка на двигателите на МиГ- 29 до 2028г., посочи той.

Към настоящия момент за осигуряване експлоатацията на МиГ-29 и СУ-25 в единния финансов план на МО са включени за основен капиталов ремонт на двигателите на МиГ-29 малко над 13 млн.лв,  като в Полша ще бъдат ремонтирани шест броя двигатели за МиГ-29. Два вече са дошли, още два трябва да дойдат, а последните два не са изпратени до момента, отбеляза Атанас Запрянов. Предстояло и да се закупят авиационни гуми за МиГ-29 за 371 хил. лв , както и за СУ-25 за 717 хил.лв.

Запрянов посочи още, че годишно се поддържат не по-малко от 1600 летателни часа на техниката, за да се носи самостоятелно българското дежурство по airpolicing, а летците, които носят бойно дежурство, имат по над 35 часа нальот месечно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: МиГ- 29
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Давайте още ф-16 на хартия
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Те и F-16 до като ги вземем, ще трябва да ги паркираме в някой музей направо
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 5 Парите ги няма и самолетите ги няма че дори и тез дето са подписали също ги няма!Не знам кой министър ти е говорил но те е излъгал.
8
3
 
13
 
! Отговори
Кукруш преди 3 седмици
До 2028-*** модела ще е вече на 60 години. Все едно да ти продадат чисто нов, току що направен Москвич. Браво.
7
3
 
4
 
! Отговори
ТЕЗИ РУСКИ МИГ-29 преди 3 седмици
КОЛКО ВРЕМЕ ОЩЕ МОЖЕ ДА ИЗДЪРЖАТ ?! > ТА ТЕ ОТДААВНА СА ПРЕМИНАЛИ ВСИЧКИ СРОКОВЕ ЗА ЕКСПЛОАТАЦИЯ
6
2
 
12
 
! Отговори
Въййй! Що бе! преди 3 седмици
А резервни части и ремонт на двигателите от къде? Да попитам и за онези два милиарда доларес дет' ботцето ги хариза - шъл' има лихва за толкова години ... или нишъл'? Шъ има да додаваме ли?
5
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Kакто става ясно от отговора на министъра, всъщност парите за F16 НЕ СА ПЛАТЕНИ, а са в сметка в БНБ, и според договора се плащат при доставката! Поредната копейковска опорка, която отиде на бунището
4
4
 
19
 
! Отговори
А кога платихте ф16? преди 3 седмици
Няма такива идииооти като вас, 10 години предплащане за нищооо. Ами аз искам вие да сте ми клиенти ... 2 милиарда предпалта ... това искам и аз... ама става саом за УСА.
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гледайте сега българския цирк театър сълза и смях догодина ще дойдат 3-4 от тези прословути ф16 и ние понеже няма да имаме писта и пилоти самолетите ще стоят на гараж в Турция гледайте ще е интересно като с външния министър в момента
2
19
 
6
 
! Отговори
Евала преди 3 седмици
Няма да ги паркираме, те сами ще си паднат... Има такива хубави паметници на загинали летци из цялата страна! Все със съветски самальоти.
1
8
 
4
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 седмици
МИГ-овете трябва да се пазят,защото са стратегически важни за пазещата ни Армия на Съединените Американски Щати. В тях няма блокиращо враг устройство ,защото руснаците не успяха да откраднат такива устройства и ги пригодят на самолетите си.и могат да бъдат употребявани от всеки.Шест такива самолета могат да стигнат необезпокоявани от руснаците до Москва и погъделичкат самочувствието на Лавров и Путин.