Бебета от Кюстендил са първите жертви на коклюш у нас

Все още не е потвърдено официално от здравното министерство
Обновена: 19 апр 2024 12:40 | 19 апр 2024 12:03, Александър Попов
66
Бебета от Кюстендил са първите жертви на коклюш у нас
Снимка: БГНЕС

Вече има първи смъртни случаи у нас след заболяване с коклюш. Починали са две бебета от Кюстендил, като децата все още не са били във възраст, в която е можело да им се приложи ваксина, съобщава bTV.

Информацията беше потвърдена за телевизията от три източника, все още обаче се очаква официално потвърждение и от Министерство на здравеопазването.

Случаите на коклюш растат в цялата страна. Според данните в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) при тях има потвърдени 59 случая само за изминалата седмица.

От началото на годината – болните от коклюш са 205. За сравнение през същия период на 2023 г. те са едва четири.

Сериозна е и ситуацията в София, става ясно от справка на столичната здравна инспекция. За седмица има установени 36 случая.

Припомняме, че заболяването е особено опасно за кърмачета, които не са получили първата си ваксина.

Сред най-разпознаваемите симптоми са кихане, леко повишаване на температурата и пристъпи на кашлица, които не могат да бъдат облекчени. Кашлицата винаги е остра и продължителна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: коклюш
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Вълканов преди 1 седмица
Мизерията и пак мизерията, която потепенно обваща България е причината за завръщането на стари, познати болести. Втората причина е липсата на ефикасни лекарства, само вносни буламачи, угодни за добра фармацефтична търговия.
56
2
 
1
 
! Отговори
Грегъри преди 1 седмица
Хайде нов вирус , хайде спрете да ги пускате във въздуха тез *** бе !!! Стига сте ни изтребвали по този варварски начин
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Марина 52 - не се размножавайте
54
1
 
2
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
Кюстендил е родината на ВИС. Там хората са с особен манталитет. И от други неща умират, не само от предотвратими болести.
53
1
 
4
 
! Отговори
Призив преди 1 седмица
Да живее антиваксърството.
52
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Прилича ми като да е имало проблем с хигиената в болницата, недостиг на специалисти и лекарства. След идването на нов министър очевидно започва активна медийна кампания. Защо не покажат увредените от ваксини деца и открият фонд за пострадалите?!? Така доверието няма да го повишат след Ковид-а. Едни от най-големите рекламодатели са фармацевтичните компании. Всеки си има глава на раменете и право на мнение!
51
9
 
4
 
! Отговори
Марина преди 1 седмица
ВАКСИНИТЕ ПРИЧИНЯВАТ АУТИЗЪМ И СЛАБ ИМУНИТЕТ ПРИ ДЕЦАТА. МАСОВО ДЕЦАТА БОЛЕДУВАТ ПРЕЗ МЕСЕЦ, ЗАЩОТО НАЧЕТЕНИТЕ ИМ РОДИТЕЛИ ГИ БОДАТ С ВСЕВЪЗМОЖНИ БЪЛВОЧИ.
50
4
 
9
 
! Отговори
Виктор преди 1 седмица
Поредната медийна манипулация . Само допреди две седмици ревяха ,че хората се въздържат да си ваксат децата и ваксини залежават . Сега почнаха да паникьосват с коклюш . Фалш отвсякъде
49
3
 
5
 
! Отговори
Чочо преди 1 седмица
До ГризелПълни глупости ! НЯМА НИТО ЕДНА РАБОТЕЩА ВАКСИНА .
48
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Отказват се ваксини доказани над 50 години, ама се набодоха с фалшивите недоказани от никой! Сами са си виновни. Явно са от братовчедите
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Кюстендилската болница нещата са много зле, знам поне за трима починали от грешна диагноза. Съвета ми е ако го закъсате, отивайте в София.
46
5
 
6
 
! Отговори
Кравар преди 1 седмица
Това е резултата от безумната антиваксърска идеология на сибирските варвари .
45
2
 
5
 
! Отговори
gogo преди 1 седмица
време е за кпп-та,къртене на пейки,"затваряне на планината";тестове на влизане и на излизане, карантина и т.н
44
7
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 седмица
Според русофила, ако някой в София се наака, значи във Вашингтон провеждат секретна кампания по пръцкане.
43
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Американските братя работят с пълна пара в лабораториите за вируси
42
6
 
13
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 седмица
Нормално за светлата демокрация, едно време властите решаваща, водеха под строй за ваксиниране всички, в махалите с милиция ако трябва и нямаше епидемии, сега всички и ат права, а задължения не ;) !!!
41
2
 
22
 
! Отговори
Гризел преди 1 седмица
Населението е добре да си ваксинира децата,а не да отрича всички ваксини.Старите ваксини против различните шарки,тетанус,дифтерия,туберкулоза и ред други болести са ефикасни,за разлика от недоразработените още ковид ваксини,които са и с малка трайност.На места взеха да се завръщат различните шарки,туберкулозата,едрата шарка и ред други болести,които по едно време бяха почти изчезнали.
40
2
 
24
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 седмица
До До 33 (#38) Ти чуваш ли се бре!!! Коклюшът бил вирусна инфекция!!! Те това му се вика безумна дезинформация от вкрeTеHен ***. Коклюш / пертусис е бактериална инфекция, причинителят се казва Bordetella pertussis. Лекува се с макролиди (ако се лекува), иначе тепа главно неваксинирани бебета и малки деца. Има чудесна ваксина, DTaP, която е спасила маса народ от 3 инфекциозни болести през годините (в момента позабравени, но заради разни анти-едеоте връщащи се) - дифтерит, тетанус, коклюш.
39
3
 
31
 
! Отговори
рендетУ преди 1 седмица
Цяла Европа е пламнала с Коклюш и Морбили, не само Бг!!! Стари, изкоренени и забравени заболявания се завръщат на територията на цяла Европа след Цунамито на "бежанци" от Бл.Изток, Африка и Югоизточна Азия!!! Какви ли още "подаръци" ни очакват???
38
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пълно е с болни от коклюш, учениците кашлят по два месеца, нощтни изтощителни пристъпи с кашлица, личните лекари изобщо не го хващат и лекуват с противоалергични.