Работещите бедни се увеличават, какво се търси на пазара на труда?

Случва се да назначават хора на около 60 години на мениджърски позиции

18 апр 2024 18:00, Инна Ангелова
83
Работещите бедни се увеличават, какво се търси на пазара на труда?
Снимка: Malachi Witt от Pixabay

Към момента ситуацията на пазара на труда е по-скоро в застой, каза за БНР Георги Първанов - експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта.

Първанов допълни, че има лек спад на търсене в IT аутсорсингa, както и в производствената сфера. Това не се е случвало в последните 10 години. Експертът допълни, че в момента безработицата е застопорена на малко над 5%.

"Тези 160 хил., които остават безработни, са по скоро трайно безработни. Техните знания, умения и опит - като че ли не могат да се реализират на пазара на труда. Въпросът е и колко от тях наистина активно търсят работа", уточни Първанов. Това са хора с ниско образование и част от малцинствата, които не търсят активни възможности.

В София, Пловдив и други населени места човек може да започне много бързо работа, обясни Първанов. И добави, че се връща голямото търсене на хора с езици, а също така и на счетоводители, всякакви видове техници, инженерни и медицински кадри. В най-високия сегмент е най-малко търсенето, посочи той.

"Ако преди сме си говорили за около 200 хил. души, които не стигат, сега тази бройка намалява. Това, което виждаме, е плавно, но трайно намаляване на очакванията на работодателите да наемат повече персонал в следващите месеци до края на годината".

Георги Първанов изрази притеснение, че се засилва тенденцията хора да работят на 2 или 3 места и една да свързват двата края. “Между 400, има дори цифра за 670 хил., са работещите бедни. Това са хора, които работят на пълен работен ден, но доходът им е 60 или по-малко процента от средния за страната. Притеснява ме, че тази бройка се вдига постоянно".

Изтъкна също, че продължава натискът към работодателите за повишаване на заплащането. Работодателските организации продължават да са твърди за плавен, но не малък ръст от 9-10% за цялата година. Има стъпки в тази посока, посочи Първнов. По думите му обаче има диспропорция в очакванията на пазара на труда:

Средната заплата в IT сектора е 5040 лв. и в момента е замразена.

Експертът коментира и застаряващото население, което продължава да работи, но когато се пенсионира ще остава голяма дупка в пазара на труда. Все по-често се случва да се назначават хора на около 60 години на мениджърски позиции, както и на средни експертни. Имаме екзотични случаи на хора над 70 години, на които сме намерили работа, както и на възрастни над 80 години, които продължават да работят на пълна заетост, разказа той.

Прогнозите са за добър летен сезон, коментира още Георги Първанов, но обяви, че има огромен недостиг на работна ръка в туризма за сезона. Според него това, което ще се случи, е масиран внос. Краткосрочно решение, по думите му, е и по-малко работници да имат повече работа. Той е умерен оптимист. Според него са нужни дългосрочни решения в тази посока.

"Ако през последните години основно внасяхме от трети страни нискоквалифицирани кадри, лека полека работодателите отиват към експерти, техници, заварчици, инженерни кадри. Вероятно е въпрос на време да започнем да внасяме също преподаватели, медицински кадри, но да търсим квалифицирани такива", коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Айше преди 1 седмица
Шорош дава и сам добре
70
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Цитат: Между 400, има дори цифра за 670 хил., са работещите бедни. Това са хора, които работят на пълен работен ден, но доходът им е 60 или по-малко процента от средния за страната. ... Няколко забележки. Използването на грешното цифра, вместо правилното число е признак за неграмотност. Това се потвърждава веднага от следващото изречение за тези 60%. Почти половината от хората на заплата в България получават под 60% от средния доход, така че не може да са 400 или 670 хиляди, а са над 1 милион.
69
9
 
5
 
! Отговори
Милионер преди 1 седмица
Щом не им харесва да работят и да са бедни, нека тогава да опитат да не работят. От 15 г. имам частен бизнес и знак ка да си увелича парите и активите. Дори и министрите са бедни и ги сменя служебната им премиерка Митьо Глав(чев през ден - два. За това и политиците ни и техните лидери са все в криза и само за избжрш ш сеубсидии мислят. Дори и те раазбраха, че пари в бюджета няма. Само цифрички, които те са гласували. Дори и другия Митьо, този Радев разбра, че БНБ не е банка.
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Някой На ъгъла продаваха банички но ги закриха. За такава платена ли
67
4
 
13
 
! Отговори
Чаако преди 1 седмица
PoMuTe са по интелигени от вас,булгурите Всички взимат държавни и детски помощи и от България и от Холандия и бачкат и заплата на черно и живеят добре.
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Ей, При Виденов беха 900 трилиона с пирамидите на мВФ. Почти сички изгореха, но никой не осъди САЩ в Страсбур.
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Някоя Компанонка правищи 10 бона на нощ и губиш след 25 г.
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Христо Таксито трябва да съкратиш. Най-вероятно други ти бачкат а ти им обираш парите.
63
14
 
3
 
! Отговори
Някоя преди 1 седмица
На 21 години съм и имам малко повече от 2 години опит в онлифенс. В момента дневно докарвам по 1000 долара чисто, което прави 30 хиляди долара на месец. След 4 години ще мина 80 хиляди долара на месец.
62
6
 
7
 
! Отговори
Ей, преди 1 седмица
Стига бе! Над 85 милярда спестявания на гражданите, по три апартамента на калпак и работещи бедни. Нещо не се връзва. Що сме още живи, бе!!!?
61
0
 
5
 
! Отговори
Ваксата преди 1 седмица
На .30г ще си клошар на улицата, моето момче наркозависим с увреден мозък и физика на парапет.Ще вегетираш в кашон мой цинкороте кофеинизиран и енергийно напивно енергизиран.
60
16
 
5
 
! Отговори
Христо преди 1 седмица
И аз имам 3 работни места. Нарича се overemployed. Работя за три компании от 9 до 17. Разбира се изцяло дистанционно. 1ва работа е с месечна заплата от 8700 лева, 2ра работа - заплата 12500 лева, 3та работа - 6800 лева. Имам и сайдгиг от който правя грубо по 20 хиляди лева на година, а вечерта от 18 до 23 часа карам такси и докарвам между 2 и 3 хиляди лева на месец. Харча по 900 лева на месец, а останалото спестявам.
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сега се светнах, че това е онова нещо, дето било ИТ и взимало 100 бона на ден, а жена му в Лидъл, взимала 50 бона на ден... хахахахаха :)))
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Някой Каква ти е длъжността ? :)))
57
2
 
9
 
! Отговори
До някой преди 1 седмица
Това никой не ти го гарантира. Особено след 30 годишна възраст освен ако не си в мениджмънта. А след 6 години, 10 хиляди лева заплата може да купува същото, което сега купуваш с 4 хиляди.
56
13
 
4
 
! Отговори
Някой преди 1 седмица
На 24 съм и имам малко повече от 2 години опит на сегашната ми длъжност. Нетното ми възнаграждение е малко над 4000лв. На 30 би трябвало отдавна да съм преминал 10К. Не защо се оплаквате, като ако имате знания и квалификация, добре платената работа е буквално на всеки ъгъл.
55
2
 
18
 
! Отговори
До Хмм преди 1 седмица
Това, че ти си мизерствал, не означава че младите хора ще си попилеят най-хубавите години за да слугуват на някакъв самозабравил си чорбаджия. Всичко това захаросано в някаква аура да търпиш сега и да имаш търпение, пък после ще береш плодовете. Няма такъв филм. Животът е един. Чао!
54
5
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Няма лошо. Нали за това гласуват 85% от матряла?! ...но има спасение - ВИНАГИ могат да станат военни и да идат в Украйна да се борят за евроатлантическите ценности срещу една "европейска МРЗ".
53
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен Няма и в София . Аз съм от София и търса от 20 г. и няма работа. Заплатите са ниски и няма смисъл да се работи.
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Същия Първан прибира по 5 бона от всяка обява били менте или не. Така че е ясно че е един лъжец и нищо повече. Ако не си от София какво умираш ли. Там било добре ама София не е България.