Без повече безсрочни лични карти за хора над 70 г.

Според регламент на ЕС те ще са с валидност
16 апр 2024 10:35, Инна Ангелова
93
Без повече безсрочни лични карти за хора над 70 г.
Снимка: БГНЕС

Нови промени предвижда Министерски съвет - личните карти ще могат да се вадят в рамките на един работен ден, но да става само на определени места. Другата промяна е свързана с документите за самоличност на хората, навършили 70 години - те вече няма да са безсрочни, както до сега, а със срок от 30 години. Изменението се налага заради влизането в сила на Закона за електронното управление.

Според него личните карти, заявени с експресната услуга (до 8 часа), ще могат да се получават само на определени места. Това са столичната дирекция на полицията и областните дирекции в страната, както и в централата на “Български документи за самоличност”. Тя все още е на бул. “Мария Луиза” в София, но се очаква скоро да бъде преместена в нова сграда.

Новата наредба, която отменя безсрочните лични карти, се налага заради регламент на ЕС, който се прилага в държавите членки от 2 август 2021. Там няма възможност за издаване на безсрочни лични карти. Записано е, че в съюза личните карти са с максимален срок на валидност 10 години, но е посочено, че всяка държава може да предвиди и по-дълъг срок.

Сега човек на възраст над 70 г. може да ползва личната си карта например за пътуване в чужбина за срок от 10 години. След това тя не важи. С 30-годишна лична карта ще имат повече време за пътуване зад граница.

При подаване на заявление за издаване и подмяна на шофьорска книжка самоличност ще се доказва и със старата, предвиждат още промените в постановлението. Този документ освен правоспособност за управление на автомобил доказва и самоличност чрез личните данни, въведени в него. Сега това става с лична карта, временен документ за самоличност или паспорт. Постановлението ще прави и по-лесно подаването на документи в някои случаи

Хората няма да имат задължение да носят документ от различни институции, където вече има единен електронен регистър. Така например при придобиване или губене на българско гражданство да няма заявление с данни, които вече са въведени в Националния автоматизиран информационен център. Те ще се получават служебно от Министерството на правосъдието.

Също така информацията за удостоверяване на трайни увреждания ще се получава служебно от Единната информационна система на медицинската експертиза. Хората ще носят документи оттам, ако не е налична, за да ползват намалената такса за издаване на документ за самоличност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
6
 
! Отговори
за кирчофците и преди 1 месец
искахте промяна и преизбирайки ги я правите
38
1
 
7
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
Имам лична карта "indеfinidamente" - безсрочна, такова е и пермисото ми за риболов, не ми е известно в ЕС да има такава наредба да няма безсрочни документи, в такъв случай биха ми пратили известие да ги подменя !
37
1
 
17
 
! Отговори
силно загрижЕна преди 1 месец
Как ще се снима за лична карта, някоя 90 годишна бабка или дедо, ако са на легло?!
36
0
 
13
 
! Отговори
До 31 преди 1 месец
Само ти си мислиш,че ГЕРБ не управлява в момента.Я пробвай пак.
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
'Начи запада предвижда, ората да живеят над 100г и затова трябва на 95-100 да сменят с нова карта до 130, иначе МВР не мож ги позна :)
34
0
 
11
 
! Отговори
хи-хи-хииии...... преди 1 месец
Еееее да, трябва да влизат парици в бюджета на държавата!
33
1
 
8
 
! Отговори
Айде,кой преди 1 месец
Ял,ял .Минаваме на "постна" пица,специалитета на Баце .
32
6
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Какво ревете бе, про'с'таци неграмотни? Нали 85% искате ЕС и евроинтеграция? Малко ви е гърчът - трябва да ви мачкат докато мърдате!
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някога паспорта беше безсрочен!
30
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Една седмицаНещо си се объркал - тия цени сега скочиха, а ГЕРБ не управлява в момента. По времето на ГЕРБ( ама не "сглобката" с ПП, а само ГЕРБ), цените не мръднаха десет години.
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой приема тоя *** закон!?Защо хората не излязат и масово да протестират срещу това безобразие.Докога оффчи народе...
28
2
 
14
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
Ей пак ви бъркат в джоба с документи ! Сменят ви всякакъв вид документ за да ви вземат пари и защото сте "безсрочно" търпеливи ! ГЕРБ почувтават ли се управляващи и се започва с ОБИРЪТ ! Как на Запад има безсрочни документи, а в България не може, тази "електроника" явно е от друга "материя" при вас със свойството да СМУЧЕ ? Сега на изборите пак ще налапат едни милионни субсидии от вашите "дълбоки" джобове, но добре, че не схващате и сте заети с навеждане та не не усещате как ви "будалкат" !
27
6
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 23 "И в негов стил пак посегнаха на пенсионерите.Няма безсрочни лични карти." - абе про'с'так неграмотен, това е изискване на ЕС за който про'с'таците като теб гласувате!
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МВР предлага двойно поскъпване на личната карта.. Министърът е утвърдил нова методика за изчисляване на стойността на личните документи, промените трябва да бъдат одобрени от правителството...
25
0
 
5
 
! Отговори
до 25-ти аха, преди 1 месец
и от портфейли няма да има нужда.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скоро направао чипче в ръката и няма да има нужда от лични карти
23
0
 
6
 
! Отговори
Ако минеш 80-така преди 1 месец
си на далавера.
22
4
 
5
 
! Отговори
Една седмица преди 1 месец
Откакто управлява ГЕРБ и цените хвърчат.Двойно по-високи цени на прегледите на автомобил, на личните карти,на билетите за влаковете.Това чекмедже явно доста се е поизпразнили и Баце бърза да го напълни.И в негов стил пак посегнаха на пенсионерите.Няма безсрочни лични карти.
21
1
 
19
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Дядото на 90 с памперса на опашка в общината за да може намусената служителка в панела да му обяснява колко е про-ст и стар.Тия в Брюксел всички са за т.не.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"....придобиване или губене на българско гражданство да няма заявление с данни, които вече са въведени в Националния автоматизиран информационен център" Колко ли се улеснява смяната на самоличност. А пък след 70г. ще става още по-лесно. Следва, присвояване на пенсии на починали, ... а бе раят за хакерите и мафията.