Радост под пагон: Вдигат заплатите на военните с 30% от 1 януари 2025 г.

Сега базовата заплата на войник е 1450 лв.
Обновена: 12 апр 2024 13:24 | 12 апр 2024 13:24, Петър Бойчев
211
Радост под пагон: Вдигат заплатите на военните с 30% от 1 януари 2025 г.
Снимка БГНЕС

Всички парламентарни групи са се подписали под предложение за вдигане на заплатите на военнослужещите с около 30%. Това обяви председателят на Комисията по отбрана в 49-ото Народно събрание Христо Гаджев по време на брифинг в парламента.

Последното увеличение на заплатите на военнослужещите беше от 1 януари 2024 г., когато основните им възнаграждения бяха увеличени с минимум 10%.

"Искам да благодаря на всички парламентарни групи за отговорното и национално отношение, тъй като Българската армия няма партиен цвят. Тя има само три цвята - бяло, зелено и червено", заяви Гаджев.  Измененията са заложени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Стана ясно, че в момента началната базова заплата за войник първи клас е 1450 лв.

Идеята е промените да бъдат приети до до 6 май, а възнагражденията да влязат в сила от 1 януари 2025 г., за да могат да бъдат планирани с бюджета за догодина.

Председателят на Комисията се надява на съдействие от страна на президентството с издаването на бърз указ. Мотивация за военните "Благодаря на всички парламентарни групи, които са подкрепили това решение. Единодушието показва, че парламентът проявява необходимото разбиране на проблемите на армията", каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Според него едно такова решение в навечерието на 6 май ще даде мотивация на военните, че държавата не ги е забравила. От своя страна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също благодари на депутатите и на председателя на комисията по отбрана.
"За мен това решение е доказателство за държавност, но и за национално отговорно мислене", заяви адмирал Ефтимов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от Общество
ВКС атакува отнемането на колите на пияни шофьори
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не гледайте какво пишат.Нищо все още нее вдигнато от януари
199
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Първо нека да ги заслужават тия проценти а не смучат парите на данъкоплатците..
198
5
 
3
 
! Отговори
а преди 3 седмици
"Председателят на Комисията се надява на съдействие от страна на президентството с издаването на бърз указ." Забрави, оня е руска ***, ще бави и ще плюе по всичко българско само да угоди на господарите си в масква.
197
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да ти имам радостта. Пазете се да не ходите военни, че не се знае каквонви гласят.
196
6
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 3 седмици
Ами те и на полицаите ще ги вдигат с толкова...На кантар са двете ведомства...А иначе до тогава инфлацията ще е 300%
195
2
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 3 седмици
Че то има ли военни?!?
194
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Подготвят пушечно месо. Скоро ще им се изясни на шапките.
193
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колко още ще ги тъпчат за сметка на отрудените, бедни хора?? Фашизмът е човеконенавистна идеология!
192
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
явно се търси пушечно месо ,дай да зарибим балъците с некой лев и после на "обучение" при окрай-ната
191
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
До Анализатор я сметни и кои вземаха сто кинта към пенциите, ше ахнеш
190
6
 
19
 
! Отговори
Анализатор преди 3 седмици
Вдигат заплатите на НИЩОПРАВЕЩИТЕ и НЕОБРАЗОВАНИТЕ,браво на такива депутати.А народа работи по фабрики и цехове без пари,децата ни мизеруват по Германия за някой лев.Бравас,драго да ти стане кви "убави" ора управляват тая коочиина наречена България.
189
7
 
24
 
! Отговори
РАЯ преди 3 седмици
Не сте добре, бе! Някой направи ли нализ на заплатите на военните и МВР - НИКОЙ! ЗАД най-малката заплата се крие още толкова добавки, още два пъти и половина осигуровки от държавата повече, отколкото на всеки човек останал в тази обрулена страна, само 10 процента данък и ето ти 3000 лв. чиста заплата за тези със средно образование. За висшистите всичко е нагоре с още толкова най - малко. Пресметнете! То бива, бива, ама толкова не бива!!!!!!!!!!!!!!
188
2
 
21
 
! Отговори
баба Пена преди 3 седмици
Едно време имаше една приказка - Стани мама военен докато разберът че за нищо не ставаш ще си вече пенсионер. Военните са талаш дето нищо не станали и са свикнали на лешперък и все не са доволни.
187
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Логично решение, задава се глобална война и няма да е толкова голям разход за бИджета....
186
4
 
14
 
! Отговори
баба Пена преди 3 седмици
Бабите не са съгласни някакви военни дето по цел ден нищо не правят освен гледане на тавана, пиене на кафе да вземат с 30% повече. Я микажете с какво се занимава един военен при положение че вече няма казарми, няма донаборни комисии?
185
2
 
15
 
! Отговори
ЗКТЧ преди 3 седмици
Сбироток от ранни пенсионери ,които ще се саморазпуснат и пенсионира още с първият сигнал за въздуша тревога и война.Забранете пенсиониране на военни без реален 35г стаж в системата на МО Такива напуащи предсрочно целият прослужен стаж до момента трябва да им става 3-та атегория.
184
1
 
13
 
! Отговори
Лили Барута преди 3 седмици
Раздават моркови на зайците пред дупката на чакалите
183
1
 
12
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 3 седмици
като изключиме 3 поделения в задунайски татарстан, останалите ако ги опнеш да си хванат норматива ше дадат 30 процента жертви, като се едно ги е ударила касетъчна бомба
182
1
 
13
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
дигнаха парите на кукерите, на зелените чорапе и на бюрокрацията, а да намерят пари да платат тоя месец пенсиите влиза като заглавие, отразяващо некво величествено постижение. нищо общо с тоталитарна държава. някъде в някой прашен пиано бар другаря ким плаче от радост
181
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ограничени граждански права, психически и физически здрав, боравене с оръжие и потенциални други рискове за живота и накрая ето ти 1450лв., е няма как да стане.