Пенсионери, останали без добавки за Великден: Вижте заплатите в НС!

Ако не е детето ми да ми помага, няма да мога и лекарства да си купя, споделя жена с над 40 години стаж
12 апр 2024 19:54, Красимир Ангелов
93

Част от пенсионерите у нас ще получат добавки за Великден. Други обаче ще останат без такива, защото пенсиите им са по-високи. Справедливи ли са добавките от 100 лева за най-бедните пенсионери? Въпросът скара депутатите.

Магдалена Йорданова е с 42 години трудов стаж, като е работила като счетоводител в селското стопанство. Въпреки че е с онкологично заболяване и с ниска пенсия, тя няма да получи 100 лева за Великден, тъй като доходът ѝ е с 30 лева над линията за бедност.

Още по темата
"С онкодобавките взимам 560 лева пенсия. Пенсиите доникъде не стигат, изключително са малки парите. Виждате какви заплати взимат в Народното събрание, а народът - как се живее с 500 лева пенсия? Възмутена съм, виждам как растат цените, първото което е, пари за отопление няма как да се съберат - за ток, за дърва, знаете ли каква е цената на кубик дърва", попита Йорданова.

60-годишната Йорданка Илиева от три години е с множество заболявания. В момента е с 97% инвалидност. Тя също не отговаря на условията за великденски бонус, тъй като инвалидната ѝ пенсия надвишава с около 20 лева допустимия праг.

"Направих онко на кръвта, после направих два стабилни инфаркта, три стента, щитовидна, диабет, няма заболяване, което да го нямам. 550 лв. с ТЕЛК. Първо съм на квартира, второ, лекарствата ми са 100 лева. Ако не е детето ми да ми помага, няма да мога и лекарства да си купя", сподели Илиева.

"Това са хора, които получават пенсии, в размер по-нисък от минималния доход за бедност в страната - 526 лева, и всеки, който получава до този размер, ще получи добавка", обясни директорът на РУСО - Велико Търново Петя Йорданова.

По данни на НОИ добавки ще получат почти една четвърт от българските пенсионери. Парите, които ще бъдат необходими за тях, са 59 млн. лева.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
1
 
! Отговори
Гост преди 4 седмици
Да сте се запитали къде е пенсионния фонд??Плачете само за повече пари за пенсии.Децата ни плащат,за да получаваме пенсиите си.Мислете с главите си ,ако имате такива!!!
75
7
 
11
 
! Отговори
Недоволните преди 1 месец
СТИГА ВЕЧЕ ! ПАК НА МЪРЗЕЛИВИТЕ, КОИТО СА СЕДЯЛИ ВКЪЩИ ,С ПО 15-16 ГОДИНИ ТРУДОВ СТАЖ ИЛИ РАБОТИЛИ НА 4 ЧАСА И НЯМАТ ПРИНОС В ОСИГУРИТЕЛНИЯ ФОНД. ДОКОГА ДЪРЖАВАТА ЩЕ ПОДПОМАГА МЪРЗЕЛИВИТЕ!
74
2
 
9
 
! Отговори
Пенсионерка преди 1 месец
Не е справедливо,трябва за всички по равно да бъдат разпределени Великденските добавки,а пенсиите са си за стаж,това че някой е взимал повече пари на ръка,или е работил малко години,а друг се е осигурявал на това което е получавал и съответно е работил и необходимите години.Това е екстра,пенсията си е пенсия,всички се водят пенсионери!
73
1
 
10
 
! Отговори
Пенсионер Мечтател преди 1 месец
С тези 100 лева ще отида на круиз като европейските пенсионери
72
3
 
12
 
! Отговори
Комунизъма преди 1 месец
Айде сега пак си ги изберете.... същите герб ДПС БСП и тн и тн ...
71
2
 
7
 
! Отговори
Комунизъма преди 1 месец
Така е в Чалгарска Номенклатурния.. чалга сигания простотия и НЕСПРАВЕДЛИВОСТ ОГРОМНА..
70
4
 
17
 
! Отговори
Бай Гочо преди 1 месец
Мойта пенсия е 549 лв. Дрехи не съм си купувал от години, ходя с едни и същи от над 10 години., и имам само два чифта обувки. Платя тока, кабелната и телефона, купя лекарства, и ми остават 200 лева за храна на месец. Ядем евтини вредни храни, защото за здравословно хранене няма как да стигнат. Това е живота на пенсионера в България... А има и далеч по-зле от мен... Благодаря ви, мили политици.
69
1
 
13
 
! Отговори
Б.Б, преди 1 месец
Всичките от НС бур да ги кине до откат!!!!!
68
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ало таки,Бойко се обажда.
67
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И СЕГА ТОЯ *** БОЙКО МИСЛИ ,ЧЕ ЩЕ ТИЧАМЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ.
66
11
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Изберете ПП на изборите. А.Василев ще ви вдигне с 50% пенсиите, а инфлацията със 100%.
65
7
 
25
 
! Отговори
Орт преди 1 месец
Който плаща по високи осигуровки след време бива наказан от такива партии, като герб и дпс.
64
7
 
23
 
! Отговори
Орт преди 1 месец
Това е чиста дискриминация от страна на ГЕРБ и ДПС.
63
17
 
4
 
! Отговори
ОНЛАЙН АНКЕТА преди 1 месец
Съгласни ли сте, заради факта, че един работещ издържа 2ма пенсионери, да се увеличи пенсионната възраст на 70-75 години, за да може да се увеличат пенсиите? /// ДА + /// НЕ - ///
62
3
 
35
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
Съседна Гърция всички пенсионери получиха Великденска добавка по 250 евро. Там управляващите не ги разделиха на бедни и богати.
61
5
 
10
 
! Отговори
ГжегошБженчешчикевич преди 1 месец
Глобалните промени в обществата не са се случили без да се пролее кръв. Докато гледате *** сериали и си седите на протърканите дивани, има да се надявате да Ви подхвърлят по някоя троха!
60
28
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо се осигуряват на минималния праг,би трябвало,ако мислят за пенсионирането си,да си довнасят,за да знаят,че ще получат сносна пенсия.Стига с тези добавки-това е просто еднократно,никога не си купуваме агнешко за Великден-понеже излизат с този номер-и защо пък точно агнешко? Омръзна на хората да ги занимават с пенсионерите-НЯКОИ ОТ ТЯХ ДАВАТ НА ДЕЦАТА СИ,ЗАЩОТО ГИ МЪРЗИ ДА РАБОТЯТ И УЧАТ...тОВА Е ИСТИНАТА...
59
0
 
27
 
! Отговори
??? преди 1 месец
Защо в България нито един депутат или кмет u ,,съветник,, не се откаже от заплатата си ако е със състояние на заможен човек. Защо не приемат закони които да не получават такива - държавни ,,заплати,, Единствено се занимават с политика за да грабят. Непрекъснато си гласуват увеличение на заплатите в пъти. Къде го има това в бизнеса. На кой са ми увеличили тройно заплатите...На кой.. ?
58
1
 
16
 
! Отговори
??? преди 1 месец
Защо в България нито един депутат или кмет u ,,съветник,, не се откаже от заплатата си ако е със състояние на заможен човек. Защо не приемат закони които да не получават такива - държавни ,,заплати,, Единствено се занимават с политика за да грабят. Непрекъснато си гладуват увеличение на заплатите в пъти. Къде го има това в бизнеса. Някой са ми увеличили тройно заплатите...На кой.. ?
57
3
 
66
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
Какво стана сега...Министърката щеше да оправя нередностите със пенсийте...работиш 40 години...работиш 15 няма голяма разлика.Сега тези със 15 годишния стаж...са предимно от малцинствата...получават Добавка(великденска).Тези със 40 години и повече..Подигравка.Защо да внасяме усигоровки тогава.