Пенсионерите у нас ще са 25% от населението през 2027 г., през 2060 г. - над 30%

Сега хората над 65 години са милион и половина или 23,5%
116
Пенсионерите у нас ще са 25% от населението през 2027 г., през 2060 г. - над 30%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През 2027-а година делът на хората на възраст над 65 години ще бъде почти 25% от цялото население на страната, а към 2060 г. ще надхвърли 30%. Данните бяха оповестени на организирана от "Каритас България" кръгла маса по проблемите на дългосрочните грижи в домашна среда за възрастните хора.

Още по темата

В момента хората на 65 и повече навършени години са милион и половина или 23,5% от населението, а предлаганите услуги не отговарят на голямото търсене, коментира Светлана Гьорева от организаторите на форума, цитирана от БНР.

"Въпреки всички извървени положителни стъпки в създаването на среда за развитие на подкрепата за възрастните хора, трябва да направим тъжната констатация, че достъпът на възрастните хора до подходящи услуги не е гарантиран от гледна точка на наличност, на финансова достъпност. В много населени места хората нямат достъп до здравни услуги, до различни социални услуги, а много от услугите, които се предлагат най-вече в здравната сфера, са струващи скъпо и хората не могат да си ги позволят", каза тя.

Участници във форума отправиха редица препоръки, сред които разработване на нов вид застраховане или допълнително осигуряване, освен здравното, което да даде право на възрастния човек да получава помощ и грижи в дома си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: населениепенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако има бази на НАТО, ще се открият много работни места! Гърция беше най-добре с 6ти американски флот!
66
2
 
2
 
! Отговори
vale_karo преди 1 месец
Прекрасно като статистика за България. Но кажете за Западна Европа, За отделните континенти, За всички страни от ООН. Няма да публикувате такива данни защото ще се види истината.
65
3
 
1
 
! Отговори
До до 57 преди 1 месец
От четене не боли, ама от много четене, боли!
64
2
 
4
 
! Отговори
Няма логика нали?! преди 1 месец
Как някои не им се вярва,че Община и държава могат да забраняват да се труди човек?!Е пожелавам ви да дойдете на мера и да хванете завера!Чак тогава ще разберете какво ви казвам!
63
1
 
7
 
! Отговори
дедо Груйо преди 1 месец
Komuнизъм в действие. Всеки чака държавна заплата и някой да му дава. Фирмите нямат хора и се чудят къде да се реалокират.
62
1
 
9
 
! Отговори
ангал преди 1 месец
А като застарява населението кой ще храни ромите?
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А 2070 над 50%?Това са големите ползи от ЕС, НАТО и месните им слуги дето са сложили да ни управляват.Унищожават ни.Или се напускаме или изчезваме като народ и държава.Това са вариантите,който казва че има друг,лъже.
60
1
 
3
 
! Отговори
Остап Бендер преди 1 месец
Който си го може, го може!
59
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 57, глупости! Безработен е такъв, който не работи. Няма дефиниция "който търси, но не манира". Безработните текущо са под 4%! Това не е безработица! Това са онези, които наричаме "трайно безработни". С други думи онези, които НЕ ТЪРСЯТ! Четете ги тези статистики и учебници! Наистина не боли глава от четене! Та, после елате и пишете нещо по-смислено и вярно!
58
6
 
5
 
! Отговори
пенсионер преди 1 месец
Да,пенсионер съм от 1 г.,но не изпитвам симпатия към огромния част пенсионер.Хленчещи,молещи,мързеливи.Живеят с мисълта,че всички са им длъжни.Не искат да работят.Познавам много,които през цели си трудов стаж,само "подпираха лопатата",а днес искат висока пенсия.Лично аз не съм преставал да работя.И ще работя докато мога да се движа,без да подбирам работата.Противни са ми особенно градските *** пенсионери/извинете ме/.Никакви пари за великден на мързеливците/тези с ниските пенсии/.
57
3
 
4
 
! Отговори
от 37 до 48 преди 1 месец
Аз лично не се оплаквам. Само отбелязах, че има над 150 000 безработни. А дефиницията за безработен е човек, който търси работа, но не намира. Сега какво искаш - всички тези хора да се преместят в София или да отиват в чужбина... ?
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 53, льо льо, не сменям темата. Онзи преди мен я сменям. Проследи коментарите. И спри да се излагаш с липсата на способност да разбираш написан текст! Иде реч за безработните! Не както онзи е написал за забрани от общини и тинтири минтири тъп0тии!
55
1
 
7
 
! Отговори
Млад меринджей преди 1 месец
Искам да продавам варена царевица, но не ми дават!
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 49, тоя па... общината не разрешава на безработните да работят? Хайде намалете смешките! Като пишете коментари.. поне гледайте да прочетете за какво иде реч. Не му позволяват... даа...... плескат те през ръцете само теб! Колко по-ниско можете да паднете в оправданията се чудя само?
53
2
 
2
 
! Отговори
до 51 преди 1 месец
Не ми сменяй темата като комунист!То явно си такъв де,щом мислиш така.Писнали сте ми,да ви дават бизнеса в ръцете и да ми се правите на велики!!Лошото е,че такива като теб посягат и към политиката,ама там хиените са още повече!Та седни си и си работи,не давай акъл на другите като не си горял в джаза!!!!!
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Социалната система е фрашкана с чиновници!
51
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 49, да се върнем на основния въпрос: кой е длъжен да прави нещо за безработните? При положение, че безработицата е под 4% в момента!!!! Какви инвестиции търси един безработен? Каква община? Работа има! Има и то много! Наистина в момента е въпрос на мързел дали ще я намериш или ще си намериш оправдание! Няма частен монопол! Има ограничения в нечии глави! Един интелигентен човек ще намери изход за себе си! Няма да мрънка анонимно във форуми, че видиш ли някой го прецаква! Сами сте си криви!
50
2
 
5
 
! Отговори
Абе тая преди 1 месец
Държава още ли я бройте за нещо??? По-скоро ***
49
3
 
6
 
! Отговори
до 48 преди 1 месец
Не си писал на мен,но има и други случаи,когато не ти разрешава общината или държавата да работиш,за да работят техните фирми.Та не всичко е мързел,не си горял затова подскачаш тука!При частен монопол *** да правиш бизнес тук!Къде са инвеститорите с капиталите си,ако това е капитализъм?!!!!!
48
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 37, още ли чакаш някой да дойде да ти намери работа? Вие не разбрахте ли, че работата не е абсолютно право? Знаеш ли какво значи това? Ако не консултирай се с адвокат и си отправи оплакването към където трябва! Демек: никъде! Никой не е длъжен на никого. Работа има! Въпрос на мързел е дали ще я намериш!