Поколението Z: Смели, предприемчиви, търсят гъвкаво работно време

Гонят кауза отвъд тях, да има смисъл това, което вършат
28 мар 2024 18:00, Анисия Иванова
89

45% от поколението Z биха напуснали работното си място поради ниско заплащане. Това показват данни от специално направено проучване. Поколението Z са младежи на възраст между 12 и 25 години, които се отличават с желание за независимост, гъвкавост и свобода.

"Успяхме да съберем 1240 младежи, които влязоха в изследването за 2 години. Няма кой знае колко големи разлики между поколението Милениум и поколение Z. Но наистина се вижда, че поколение Z са много по-смели, по-предприемчиви, по-независими, да им е гъвкаво, да разполагат с времето си. Професионалното им развитие не е всичко за тях, искат балансиран начин на живот", заяви Андрей Илиев от Академия за личностно развитие.

При по-младата част от поколението Z се наблюдава засилване на тенденцията да искат да работят на свободна практика или да опитат като предприемачи. По-склонни са да рискуват.

"При ниско заплащане биха напуснали, ценят труда си. Интересното при 15-19-годишните е, че има изместване: номер 1 не е ниското заплащане, а екипът и работната среда. По-младите търсят повече екипност. 9 от 10 младежи биха изкарали стаж, но основната мотивация е да имат възможности да се развиват, а не заплащането. При момчетата основната мотивация е да се развиват, докато при девойките е финансовата сигурност", обясни Илиев за Bulgaria ON AIR.

От проучването става ясно още, че конвенционалното от понеделник до петък се измества като предпочитано работно време. При младежите от 15 до 19 години само 30% си представят да работят от понеделник до петък. Предпочитат гъвкаво работно време или на принцип "свършена работа".

"Гонят някаква кауза отвъд тях, да има смисъл от това, което те вършат. За тях е важно да разберат какво им се отдава и спрямо това да изберат кариерната посока. Това с професионалното ориентиране след години почти няма да има смисъл", каза още Андрей Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да питам, *** ми стана интересно. Колко процента ще станат инженери?!? Ама не софтуерни, а машинни? :-)
62
3
 
12
 
! Отговори
до 61 преди 1 месец
"""""""""Не плюйте по децата. Системата ги направи такива. Демокрация, ама криворазбрана."""""""""""" ------------- Не ги обвиняваме и не "плюем" по тях, хубави или лоши, те си остават нашите деца, уви, просто констатираме и подчертаваме фактите!
61
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не плюйте по децата. Системата ги направи такива. Демокрация, ама криворазбрана.
60
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поколението Z са безмозъчна пасмина с мозък, като билярдна топка...гладък.
59
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поколението Z са безмочна пасмина с мозък, като билярдна топка...гладък.
58
1
 
4
 
! Отговори
Новото поколение преди 1 месец
Новата надежда Z !
57
0
 
20
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Като видях "от 15 до 19 годишни" и спрях да чета .... ще питаш 15 годишен за работа .... той се чуди къде да се скрие да си избаца стотаната злобарка за деня ... На приказки всички са много предприемчиви, смели, независими ... ама и те ще живеят при мама и тати до 40 години и предприемчивостта и смелостта на полувината че се изразява в дребни далавери и кражби ...
56
6
 
10
 
! Отговори
ЗАБЕЛЕЖКА ! преди 1 месец
Голямо поколение . Няма що . Не са видели комунистическия задължителен труд та да видят и разберат що е то гъвкавост и оценяване на собствения си труд .
55
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия ги има в САЩ.Ние буква зет нямаме имаме З!З като 3 бе!Зет нямаме!
54
4
 
28
 
! Отговори
Поколение Z преди 1 месец
Обличат се като клошари и твърдят ,че по този начин пазятт планетата ,тоест не са част от потребителското общество. Четат долнопробно нкижлета за вампири, феи и дриги фантастични създания , палците на ръцете им се деформират от телефоните и видео игрите ,но когато се озоват в реалния свят изпадат в потрес и менталното им здраве се срива.
53
2
 
13
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
Смели предприемчиви малоуми;)))
52
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хаха,що да не напуснат работа?Тати носи,мама меси!Ела гледай,като останат сами какво става-ходи с едни дрехи 2 месеца,мърляв като ромей!Абсолютни лузъри са сега младите!
51
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нацистка България на МВР - напускай!
50
6
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
Нашите Zетки(София) ходят по заведения,шмъркат,пият,работят и си гледат кефа.Руските Zетки Вовата им дава по един Калашник и бегом марш в окопите на фронта в Украйна:):):)Там вече си в ръцете на Господ дали ше те уцели некоя бомба:):):)Много се върнаха в русия в черни найлонови чувалчета:):):)Абе късата клечка е в днешно време да си руснак:):):)
49
2
 
13
 
! Отговори
ДЖО МИРИЗЛИВИЯ ЧЕХЪЛ преди 1 месец
Определението в заглавието е грешно. Това поколение са необразовани и мързеливи.
48
3
 
16
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Като ми дойде на интервю за работа някой от "поколението Z", гледам да го изпратя по-бързо да си ходи. Има една поговорка за лесните времена и слабите хора. Точно такива са поколението Z. Ама сега вече няма да ни трябва слаби, а силни и можещи хора, които са готови да работят истински, а не да симулират някаква дейност като повтарят заучени клишета.
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
бреий те били голяма работа бе, ха ха ха !!!само като се сетя , че те не знаят какво е 2 години казарма.....шаранчета, хаха
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Досега бяха мома хикс.Къде им е магазина на зет и какви мебели предлагат?
45
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
много некадърни шофьорчета са също!!повечето от убийците по бг пътищата са точно такива ка.л,ъфи!!!
44
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А в голташката русия се канят да забранят дънките и телефона.