Проф. Овчаров: Северна Македония е Троянският кон на Русия

Политическата криза ще се реши и ще има ротация
21 мар 2024 22:40, Анисия Иванова
45

Нашите политици не искат да се научат, да погледнат какво се е случило в миналото. В първата половина а на 20-и век има достатъчно примери - борбата за премиерските места, като ги гледам как са се вкопчили да бъдат министри на всяка цена, това ми напомня за Големанов. Ако не се чете, не могат да се избегнат грешките, които са равни. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров в студиото на "Денят ON AIR".

Според него политическата криза ще се реши и ще има ротация.

"Би трябвало да се договорят. Важно е да имаме правителство в момента. Ако отново влезем в безвремието, ще бъде лошо. И за мен ще бъде лошо, най-сетне се отпуснаха средства за археология. Чакаме да се формира правителство, за да получим парите и да започнем след месец разкопки. Не могат да не ни ги дадат, но ако ни ги дадат септември, какво да ги правим", каза проф. Овчаров.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че светът се тресе, говори се за ядрена война, която според него, колкото и невероятно да звучи, е нещо възможно. Археологът призова политиците са успокоят страстите.

"Точно Мария Габриел да наречеш "лице на мафията" е нелепо, Асен Василев трябваше да се сети какво голямо влияние има тя в ЕС. Трябва да си сдържат нервите, далеч не е само "Възраждане", в този махленски тон вървят всички. Ситуацията е близка до патова. Ако се отиде сега на избори, какво става - тези две страни отново ще трябва да си говорят, и с 5% разлика, пак ще трябва да си говорят, не са възможни други конфигурации", убеден е проф. Овчаров.

Той представи книгата си "Великите владетели на Второто българско царство", която е плод на 25-годишен труд.

"Проф. Пламен Павлов я нарече епопея, сага - всичко това е, но преди всичко е историческо изследване. Посветил съм много години на определени царе. Например Иван Шишман - онеправдан владетел, който историческите данни показват в съвсем различна картина - последователен борец срещу османското нашествие, но не му стигат силите", посочи археологът.

Той коментира и темата за Северна Македония и агресивните нападки към България в контекста на предстоящите избори там.

"Държавата се гради върху антибългаризма. Не ги виждам политици и историци какво ще правят, ако се премахне антибългаризмът, те няма върху какво да стъпят. Наближават избори там, ще се втвърди тонът, всички кандидати ще играят на тази струна", убеден е проф. Овчаров.

Според него, ако не е била войната в Украйна, досега Европа е щяла да разбере какво представлява РСМ: "Северна Македония е Троянският кон на Русия, защото е под сръбско влияние".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: политикаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
9
 
! Отговори
Този мръсен комунист преди 1 месец
ще ми говори за троянски коне! Махайте го веднага!
15
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам какво е провидял този м.алоумник, но в България има много руски църкви с дарения на руснаци и българи, колко американски църкви има тук? Аз освен секти, и завършили в Америка семинарии сектанти, друго не съм видял. Идеята на янките е да дезинтегрират всяко общество, да го разцепят по всякакви въпроси, за да може по-лесно да се запали конфликт, когато не им хареса правителството. Това е американска технология на 150г. Не знам от какво се обърка този м.алоумник, доказателствата са видими?!
14
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
М.алоумник, точно обратното е. Откакто американското посолство казва на правителството им какво да прави, отношенията ни се изостриха - факт. Канадско НПО спонсорира клуб Н. Вапцаров тук. Този който запали българския клуб в РСМ е живял дълги години в САЩ. Изобщо м.алоумника няма никакви аргументи за обратното.Да не забравяме, че отношенията м/у Украйна и РФ се влошиха след като американски емисари влезнаха да управляват процесите в Украйна, те ги могат тези неща - да скарат братя.
13
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Даже в момента американски сенатори внасят за гласуване в Сената резолюция за подкрепа на Северна Македония и потъпкване на България и нейните претенции.
12
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С тая мания срещу Русия, ни направихте колония на кой ли не. Справка - поканата на агента на ЦРУ Вертоломей и неговото служене на гръцки в нашия храм. За какво се бориха наще възрожденци, бе?! Върнахте ни повече от 150 години назад. Колония на Гърция, на Турция, на Англия, на САЩ, на Франция ( чрез измамите с фалшивите гаранции на гнидата Макрон), на Германия ( включително чрез Урсулица, която редовно четка северните за наша сметка), на Австрия ( унизителен двустранен договор)и т.н.
11
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Македонската кауза, чрез сваляне на ветото, я продадоха Простите и Гърбавите, по заповед на Макарон и шефа му Ротшилд.
10
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, на тоя му плащат да не вижда и да не споменава как западните злобари, управлявани от еврейската шайка на Сорос и сие, непрекъснато работят срещу България и българщината в Северна Македония. Мисли си, че българина е глупав и не схваща нешата и чрез македонската струна се опитва да го настройва срещу Русия.
9
0
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Да попитам Продължаваме Промяната чий троянски кон е?
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въри паси овцете не се занимавай сглупости. Още малко и ако нямаме правителство ше додат издзвъндземнити...
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Овчара ще искара че и Русия е под сръбско влияние но Сърбия е кандидат за ЕС,а Германия прие македонски език.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Приятни сънища!
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Прикрива и премълчава, че ние сме арийците, хетите, най-древната нация в света, строила даже пирамидите, когато сме били гиганти." - Окей, гигагант сгиганта ти ...
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То защото БГ не е?
3
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя пък много си повярва, че е археолог и някакъв авторитет. Всъщност е фалшификатор на българската история, жалка *** на евреите и англосаксите. Прикрива и премълчава, че ние сме арийците, хетите, най-древната нация в света, строила даже пирамидите, когато сме били гиганти. Ясно е с какви пари децата му са в скъпи западни университети.
2
3
 
12
 
! Отговори
Шаши преди 1 месец
Ей, много знае този професор. Тамплиерска работа е това, не е шега. Или му дава акъл оракула от Перперек, пардон Перперикон. Само, дето там не е имало никога оракул. Тогава, кой?
1
3
 
16
 
! Отговори
A тоз е преди 1 месец
троянско магаре.