Сириец, участвал в боя на "Витошка": Някой има интерес да бъдем представени като заплаха

Всичко започнало на шега
15 мар 2024 15:50, Нели Христова
150
Сириец, участвал в боя на "Витошка": Някой има интерес да бъдем представени като заплаха
Снимка: БГНЕС

Момче от сирийски произход, което се оказа замесено в побоя на столичния булевард "Витоша" разказва, че всичко е започнало на шега. Младият сириец пожела да остане анонимен. Той е от Северна Сирия, на 22 години. И преди две години пристига в България.

6 март 19:30 ч., бул. „Витоша". Спор възникнал заради момиче прераства в побой между компания от български и сирийски граждани. Един от общо деветимата задържани, в момента на престъплението е и въпросното момчето. То решава само да разкаже за инцидента.

"Бяхме две групи, едната беше българска, а другата беше от сирийци, цялата ситуация се разигра много бързо. Аз бях повикан, когато спорът вече бе започнал, звъннаха ми и заварих една разправия за момиче. В началото бе по-скоро приятелски спор, не очаквах, че ще ескалира до там, и то в центъра на София, всичко започна уж на шега, на игра", обяснява момчето. По думите му ситуацията ескалира, защото всички са на по 19-20 години и кръвта им бушува.

"Познавам се с момичето заради което е възникнал спорът, с нейните родители, с брат ѝ, те са българи. Там бяха също така мои общи приятели, българи. Аз бях наблизо, в един фризьорски салон и ми написаха да дойда, за да помогна на двете групи да се разберат. Предупредиха ме, че започва да се създава напрежение затова тръгнах бързо", разказва той. Момчето допълва, че е било с българите и не е познавало нито едно от петнайсетимата сирийци от другата група.

По думите му се е опитал да обясни, че спорът за едно момиче не е причина за бой. "Групата сирийски граждани, които бяха там също нямаха намерение да се сбиват с нас, всичко се случи спонтанно. Не беше планирано. Никой не беше подготвен за бой. По-скоро неприятелски отношения", отбелязва той.

Сириецът споделя, че от две години живее в България и преди това не са му се случвали нито подобни сбивания, нито е присъствал на подобни групови спорове. "Имах истинско желание просто за комуникация, да решим спора. Да обясня, че не е нужно да се стига до удари в центъра на София. Имаше толкова преминаващи, които ни гледаха и се опитваха да ни разтърват. Беше грозна картинка. Но случва се за първи път, и не мисля, че ще се повтори от моя страна", пояснява момчето.

"В момента съм в период на изчакване, подал съм заявление за постоянно пребиваване в страната като бежанец и чакам да излезе решението. Живея при българско приемно семейство, те са нещо като мой гарант. Затова и не съм в бежански център.. Жената, при която съм, ми е като майка, за нея аз също съм като собствен син. Вярвайте ми, никъде не съм получавал подобно отношение и уважение. Те са моето българско семейство и им благодаря", споделя той.

Момчето обяснява, че е напуснало Сирия, за да намери по-хубав живот и спокойствие. "Войната в Сирия не е спирала. Това е живот в постоянен страх, аз не искам да воювам, да убивам", казва той. Младежът споделя, че е бил и в Турция, но никъде не са се отнасяли с него така, както в България. "Бях директно приет от това българско семейство, бях заобичан на мига и намерих своето спокойствие".

Той споделя, че българското общество е толерантно към бежанците, които търсят убежище. "Досега никой не се е обръщал агресивно към мен. Всеки подхожда мило, помагат ми в магазина, ако не мога да намеря нещо. Всеки ме приема с усмивка", заявява той.

"Начинът, по който се случват нещата в момента, са немислими. Не трябва да се стига до подобни действия и протести. Вътрешно вярвам, че никоя от страните не иска да приема другата като враг. Чувствам, че спорът не е спор между мигранти и българи, или мигранти и мигранти, а някой друг има интерес ние да бъдем представени като агресори, като заплаха. Вярвайте ми, аз не съм заплаха", обяснява момчето.

"Много, искрено съжалявам за това което се случи. По някакъв начин този спор, това сбиване стана първоизточника на общественото настроение към мигрантите в момента", споделя сириецът. По думите му тази случка е срамна и за двете страни, но в никакъв случай това не е периодично действие, не е целенасочено. "Дълбоко в себе си съжалявам, че бях част от него", казва момчето пред bTV.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
0
 
! Отговори
мигри преди 1 месец
да сякаш не виждаме в какво сте превърнали столиците на западна европа мигри и църни харапи а сиктир от къде сте дошле
130
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да съберем руските мигранти с фалшиви паспорти със сирийските в Овча купел. Те се обичат и ще се спогаждат.
129
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обикновен нацизъм: възрожденските копейки. Глей им акъла и им крой шапката. Иначе ислямистът Путин им е любимец. Двоен стандарт, амчи.
128
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Копейките на путчик с налазили коментарите, както винаги, сеят омраза...
127
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
не знаем дали е станало както е написано тук аз лично оставам скептично настроен
126
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
`глей единия как се мята като маймунa...
125
12
 
3
 
! Отговори
Потурляк преди 1 месец
Напротив,вие не сте запалха,вие сте нашата сигурност.Единствено във вас ни е надеждата.
124
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ги натоварват ба гумени лодки и да ги влачи катер в открито море посока турция и по две гребла и да се оправят. Ако наближат български териткриални води, да се стреля на месо и лодкифе да се потапят. Рибите и те имат нужда да хапват
123
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това се предвижда в новите евпопейски правила за бежанците, провинилите се, вън! С екстродация.
122
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
122 "Нашите", да, имаме си ги достатъчно. По същия начин ромите се викат един друг на глутници, със сопи и дълги ножове, когато има сбиване, да "помагат" срещу българи. Но, ромите имат български паспорти, те са български граждани, а сирийците не са. Затова, бърза екстрадация, вместо да стигнем до същата ситуация следващия път, когато може и да има жертви. "Горещата кръв" не оправдава насилието. От "гореща кръв" са загиват хора, лежи де в затвора. Защо трябва да затвори очи в този случай?
121
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На сириеца участвал в боя трябва да се откаже постоянно пребиваване. Конфликтите незаконни мигранти, вън, от страната.
120
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Извикани са го не да "разрешат спора", а да да помага при боя. Кокво да решават, знае се, какъв е поводът-момиче и бой. Това им е в кръвта, да се бият от наранено честолюбие, както те го разбират. Сирийците идват от друга култура, живеят още в 18 век, че и по-рано, несъвместима с нашата. Щом е толкова благодарен на приемното българско семейство, защо е отишъл да се бие? Явно, за такова "разрешаване на спора" става въпрос и той е знаел това. И откъде пари за фризьорски салон?
119
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде по-кротко, братя българи! Чунким нашите са цвете зад граница? Не четем ли ден през ден как нашенски престъпници са замесени в какво ли не по другите държави? При това не в обикновени побои, а в доста по-сериозни ексцесии. Да напомням ли, че най-голямата крадла на планетата, онази фараонка, е българска мигрантка. Галевите не са ли нелегални мигранти? Ами разните му там бг убийци, които са нелегално навън? Тези, които са си татуирали Левски на кълките, да млъкват. Аман от пишман патриоти!
118
6
 
30
 
! Отговори
Честита Промяна! преди 1 месец
Сирийсци нападат български млади момичета "на игра" , а ако някой се опита да ги защити го бият 15 човека "на шега"! Вчера МВР предателите казаха , че уж се познавали, сега се оказва че май не се познават! Какъв хубав приятелски спор са си заформили! Наще как смеят да се противопоставят на инженерите които внесе сглобката! Направо да си предават сестрите и жените доброволно! Те децата от сирия само искали да си поиграят с нашето момиче групово, а нашите нарочно ги представят като заплаха!
117
6
 
15
 
! Отговори
МОНГОЛ УЛС преди 1 месец
лелеее пуснах сълза.... това четиво е направо за лека нощ преди лягане.... айде идете в Китайския свят да видите как се Процедира с нарушители на реда:БЪРЗО,ЛЕСНО И КАЧЕСТВЕНО И НАЙ ВЕЧЕ ЕФЕКТИВНО!!!!
116
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доста интелигентен изказ... Много над възможностите на президента на БФС примерно.
115
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мигранти срещу мигранти, мен това ме устройва, но копейчиците и мутрафоните на Боко, както и мисирките му, не мирясаха, искат дестабилизация, както винаги :)))
114
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бла, бла
113
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи западняците ,който са крали и убивали по света , докато ние сме били роби, решиха да си изкупят вината като пуснаха по- лек режим на визи за бившите си колонии....Е да ама решиха ,че щом те приемат *** пушки , то значи това ще е политиката на ЕС....Е да ама ние не сме крали...не сме богати....обаче ще им изкупваме тяхната вина ,като даваме оръжие за измислената им война и за тяхната вина...!!!????
112
6
 
4
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 месец
Черните пантери в атакаХа хаС баце и денков напред