»спани€ арестува българи за манипулиране на мачове

ѕрибрани са общо 53-ма души
1 мар 2024 23:15, —тела —то€нова
24
»спани€ арестува българи за манипулиране на мачове
—нимка Ѕ√Ќ≈—, архив

»спанската полици€ оповести за арестуването на 53-ма души, работили международна престъпна организаци€, ко€то е използвала манипулативно резултатите от спортни събити€ и е измамила букмейкърски къщи, чрез най-съвременна технологи€ за получаване на по-ранни сигнали от мачовете. ћежду задържаните във втората фаза на започналото през 2020 г. разследване има българи и румънци, а акци€та е в сътрудничество с »нтерпол.

√рупата е организирала и директни манипулации на мачове, главно в –умъни€ и Ѕългари€ - чрез пр€к контакт с футболисти. ќрганизаци€та е правила измами при залози в "повече от 20 държави", сред които също ”крайна, –уси€ и Ѕоливи€, об€сни още  лаудио ћаринели, ръководител на отдела за борба с прането на пари на »нтерпол.

ƒруга част от дейността на престъпната група е било използването на супертехника, за да бъдат измамени букмейкърските къщи в »спани€. Ќ€кои от арестуваните са давали срещу заплащане личните данни и банковите си сметки, за да може организаци€та да залага през т€х на различни онлайн платформи или в букмейкърски къщи, без да привлича внимание, съобщи мадридската полици€ на пресконференци€.

¬ъпросните "мулета" били "младежи, на възраст между 18 и 25 г., предимно мъже без или с минимални доходи и с при€телски връзки с част от престъпната организаци€", разказа ƒавид  алвете, отговар€щ за контрола на хазарта в полици€та. “ой добави, че тези хора са били задържани още в кра€ на декември, главно в ћадрид и “оледо, но и в други региони от »спани€.

ѕри първата фаза на разследването - минали€ септември, б€ха задържани други 22-ма човека, включително на двама от лидерите на международната мрежа базирана в »спани€ - от румънски и български произход.

"“е са използвали огромни сателитни антени в домовете си и така са получавали видеострийм от самите терени. “ова им е позвол€вало да вид€т какво се случва в реално време - 10-12 секунди преди сигнала от самото “¬ предаване. “ози времеви отр€зък е бил достатъчен, за да направ€т определен залог на живо преди букмейкърските къщи да успе€т да реагират", разказа още  алвете.

ѕоследно престъпната хазартна организаци€ е заложила около 2 млн. евро, от които е изкарала чисто 4 млн. евро. „аст от тези пари са били задържани от самите букмейкърски къщи, които са активирали защитен механизъм при установ€ване на шашми при залагани€та.

√рупата активно е използвала криптовалути и онлайн портали за плащани€, с което е затрудн€вала прослед€ването на залозите.  онтролирала е общо повече от 1500 акаунта в букмейкърски сайтове.

»ззетите при претърсването предмети включват множество компютърно оборудване, 80 телефонни терминала, две големи сателитни антени и сигнални приемници, автомобил от висок клас, 5500 евро в брой и 13 000 евро фалшиви банкноти. ќсвен това полици€та е иззела гол€м брой банкови карти и документаци€ на името на трети лица, както и над 200 предплатени SIM карти от различни телефонни компании.

Ѕлокирани са също така 47 банкови сметки, 28 сметки в портали за плащани€ и 400 000 евро в криптовалути, пише "—ега".
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


24
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
10
0
 
0
 
! ќтговори
KJI преди 1 месец
Y formula 1 ......
9
0
 
4
 
! ќтговори
pasito преди 1 месец
ƒоколкото разбрах не са манипулирали мачове, а букмейкърите, което е похвално.
8
1
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕри бай —таври.
7
0
 
12
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒа махнат ти€ "букмейкъри" и проблеми н€ма да има.
6
4
 
4
 
! ќтговори
 ой казва, ме сме преди 1 месец
били изостанали? Ѕългарска наци€, наци€ техническа, по ∆ивков!
5
0
 
1
 
! ќтговори
«а граф трол€сен преди 1 месец
3 и 6 поръчков троол защо тр€бва да ти се отговар€? орупционен скандал в испанското кралско сем ¬ момента прокурорите разследват организаци€та с нестопанска цел институт Ќоос, който херцогът ръководи между 2004 и 2006 година. “ой работи също за компании като телекомуникационни€ гигант “елефоника.–азследващите см€тат, че ”рдангарин и бизнес партньорът му ƒиего “орес са използвали института и вли€нието на херцога, за да организират свързани със спорта и туризма събити€ на Ѕалеарските острови
4
0
 
1
 
! ќтговори
ааааууу преди 1 месец
ами и ” Ѕ√е така - ∆ќ–ќ »лиев нали беше президент на Ћоко ѕƒ ѕреди доста години ! ћаймун€ка друг ¬»—-аджи€ и той беше собственик на х≈ЅЏ– ѕазјƒ–∆»  ли беше ...където се наливат мръсните пари и големи игри има и схеми и убийства н€ма как ...мј‘»я“ј ” Ѕ√ отдавна е влезнала във футбола !
3
0
 
13
 
! ќтговори
bl преди 1 месец
"“е са използвали огромни сателитни антени в домовете си и така са получавали видеострийм от самите терени. “ова им е позвол€вало да вид€т какво се случва в реално време - 10-12 секунди преди сигнала от самото “¬ предаване. “ози времеви отр€зък е бил достатъчен, за да направ€т определен залог на живо преди букмейкърските къщи да успе€т да реагират" .... “ова по какъв параграф точно се води престъпление?
2
2
 
6
 
! ќтговори
бг смешки 2 преди 1 месец
у Ѕ√ н€ма нищо ни полици€ ни пркоратура ни народ ни държава
1
2
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
«ащо това да е престъпление? Ќе са обирали честни и отрудени хора, ами комарджии и печалбари.