ГДБОП: "Червения пират" заплашвал Цариградска и се заканвал на Габриел и министри

Бил луд скитник, но с достъп до имейлите на публични лица
27 фев 2024 09:18, Петър Бойчев
123
ГДБОП: "Червения пират" заплашвал Цариградска и се заканвал на Габриел и министри
Снимка БГНЕС

Човекът, заканвал се на съдия Владислава Цариградска, е отправял заплахи срещу вицепремиера Мария Габриел и министри. Това заяви по НОВА директорът на ГДБОП главен комисар Явор Серафимов, коментирайки  заплахите срещу магистрата.

"Получили сме имейлите, които съдържат заплаха по отношение на съдия Цариградска. През последните седмици зачестиха подобни заплахи – включително срещу г-жа Мария Габриел и различни министри. Става въпрос за множество заплахи, отправени срещу един широк кръг от публично известни лица. Това се случва през последните седмица-две. Считаме, че всички тези сигнали се подават от едно и също лице. Има предположения кое е то – известно е с псевдонима "Червения пират".

Това е български гражданин, живеещ скитнически начин на живот, който успява да се добере до имейлите на публични лица. Освен това отправя и бомбени заплахи срещу училища. Смятаме, че скоро ще бъде открит. В момента се издирва активно”, заяви той.

Според него става въпрос за психически неуравновесен човек, "Който следейки новините, намира вариант да отправя заплахи към тези лица".

"Дали едно лице е сътрудник на МВР или не – нямаме право по закон да разкриваме подобни данни. Информация за това дали Мартин Божанов-Нотариуса е бил сътрудник на ГДБОП сме изискали от Прокуратурата по воденото досъдебно производство", посочи той в отговор на въпроса дали убитият Божанов е имал връзки и вид покровителство в системата на МВР.

През периода февруари - март 2022 година срещу Божанов в МВР са постъпили пет сигнала. "По това време вътрешен министър беше Бойко Рашков. Сигналите са насочени за извършване на проверка към ГДБОП. Един от сигналите е от Антикорупционния фонд, три сигнала от Адриана Симеонова – бившата съпруга на Божанов и един сигнал има от Евгени Симеонов, който е настоящият съпруг на г-жа Симеонова. Най-общо сигналите са за търговия с влияние, имотни престъпления, принуди и заплахи от страна на Божанов и групата, която той вероятно е ръководил. Извършени са проверки и материалите са предоставени в Софийска градска прокуратура", обясни Серафимов.

По думите му по време на проверката е установена принуда спрямо съдия Владислава Цариградска, която е бил извикана за разпит и е образувано досъдебно производство. „Основното престъпно деяние на Божанов, което установихме – са така наречените имотни измами. Първите сигнали за това са подадени към ГДБОП през 2022 година. Това не означава, че преди това в други структури на МВР не е постъпвала подобна информация”, подчерта той. И допълни, че ГДБОП не е разследвал „магистрати, свързани с така наречения клуб SS, защото няма такова право”. „Такова право има само КПКОНПИ, които разследват корупция. Подадохме сигнал към прокуратурата”, уточни шефът на ГДБОП.

Главен комисар Явор Серафимов подчерта, че при проверката на ГДБОП са разкрити „немалко имена, които се споменават във връзка с Божанов”. „Става дума за повече от трима прокурори и съдии, които се споменават в сведенията на подалите сигнал. Добрите познанства на Мартин Божанов с тези лица е подпомагало изходът на делата. От страна на прокуратурата не са ни възлагани допълнителни действия, след като им предадохме обобщената справка по проверката ни”, категоричен е той.

По случая с изнудваните гръцки бизнесмени, които се оплакаха от натиск от страна на „групата на Божанов”, „не се споменава името на самия Божанов”. „Сигналът им е подаден през 2022 година. Това, което предполагаме, че на малко по-късен етап, след като проверката е приключила и предадена – се е повила групата на Мартин Божанов. Нито в сведенията на гръцките бизнесмени, нито в показанията на адвоката им, не се споменава името на Нотариуса, на неговия адвокат или на групата, асоциирана с него. От Софийска градска прокуратура върнаха материалите с указания за частична допълнителна проверка.  Отново извикахме за разпит свидетелите – и отново нямаше заявено по никакъв начин участие на „групата”. Затова смятаме, че Божанов и групата му са се появили на малко по-късен етап”, подчерта Серафимов.

Той отрече от ГДБОП да е изтичала информация във връзка с разследвания срещу Божанов, каквато информация даде ексвътрешният министър Бойко Рашков. „Възможно е да е имал контакти в ГДБОП, но нямаме данни да е изтичала информация”.

Серафимов заяви, че съпругата на Нотариуса Гергана е назначена в ГДБОП с конкурс за позиция „разследващ полицай”. „Малко по-късно е направено проучване за достъп до класифицирана информация – такъв ѝ е бил отказан. Открити са несъответствия в това, което е декларирала като движимо и недвижимо имущество. След като ѝ е отказан достъп – със заповед на тогавашния шеф на ГДБОП Калин Стоянов, която е потвърдена на още две инстанции, трудовите ѝ правоотношения с МВР са преустановени. Тя обаче обжалва и съдът я върна на работа, но тя в момента е по майчинство. След това има варианти, по които да предприемем действия”, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някакъв скитник бил,тоя че плаши там кого си ,смешно е ,то луди колкото искаш )
106
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пак ще бъде някой връзкар-провокатор с чадър!
105
1
 
0
 
! Отговори
инспектор стрезов преди 2 месеца
винаги идва някой и започва да задава истинските въпроси. винаги. понякога това е съдбата.
104
1
 
2
 
! Отговори
Дарк преди 2 месеца
И какви зависимости може да има при Един посредник явно на адвокати се питам и нямам отговор.Француьите са казали търсете жената и си е така,защото всеки може да даде фира,ако забърсал неподходящ обект,но да гръмнат посредник?Че адвокатите да не са килъри?И какъв е този професионалист,че да уцели от третия път?Това си е по-скоро случайност.Още повече,че след като е ходил за храна е бил зает с багаж.
103
1
 
3
 
! Отговори
Дарк преди 2 месеца
Ами пожелавам и на вдовицата да си намери някой още по-богат,че да има за какво да ги е яд като я прогонят за пореден път.
102
1
 
5
 
! Отговори
Стамболов преди 2 месеца
Задължителен кадрови рестарт на органите на Съдебната власт и на МВР. Как иначе съдия, още повече "един анонимен свидетел" може да бъде обект на сплашване от толкова добре осведомени и заинтересовани "наркозависими скитници и клошари"?
101
1
 
3
 
! Отговори
Дарк преди 2 месеца
Ясно,убиец няма заловен.Групата е от скитник известен като "червеният пират".Комисията вместо да се занимава с Пепи,че е бил топ магистрат следовател 20 години се занимава с посредник.Но съпругата като и свърши майчинството и ще се справят с нея,че сега съдът заради майчинството ще я възстанови пак,защо е този съд,само пречи.
100
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
държава - смешка... щом прасе и тиква се редуват кой да клати народа...
99
1
 
2
 
! Отговори
ТОП НОВИНА преди 2 месеца
Съдът я върнал на работа,но след майчинствтото и имало варианти по които да предприемели действия.И каква е ползата от съда?
98
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
101Ха ха хаааа
97
0
 
4
 
! Отговори
CtkZ1 преди 2 месеца
Надявам се да не бъде разкрит и да реализира заканите си!
96
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Същински приммат-интелектуалец и то с костюм!
95
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И Путин използва подобни индивиди, да заплашват българите с Народен съд, Белене и война
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всичко знаете за черните пазари!
93
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вие сериозно ли си мислите че престъпници ще търсят клошари да им купуват карти? Има си черен пазар за всичко, никой престъпник няма да си губи времето с клошари. Сиренцето е безплатно само в капана
92
1
 
13
 
! Отговори
наглост преди 2 месеца
Демек, няма страшно, Цариградска! Има и по-важни от теб, които са заплашвани! Споко! Мария Габриел е тук от миналата година, Цариградска са я изслушвали пред ВСС (и нищо не са реагирали!) още 2019г. Колко перфидно искат да умаловажат заплахите към съдия!! ГДБОП, това е безотговорно и нагло изказване на вашия шеф, вероятно зависим от същите институции или хора, които са дирижирали и прикривали всички посредници между магистрати, властимащи и набелязаните жертви (обикновено платежоспособни).
91
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има ли още българи които да вярват на тия клептократи?
90
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Доста неуважително е от ГДБОП да излизат с такива приказки от 1001 нощ. Всички знаем много добре, че престъпниците плащат на клошари, за да си купуват сим карти. Пределно ясно е, че не "неуравновесен" клошар е пращал мейлите. ГДБОП ни се подиграват, ако си мислят, че има и един човек, който би повярвал на такава история.
89
0
 
10
 
! Отговори
Димитър преди 2 месеца
Този Лъже повече от Копейкин!
88
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия продължават да ни се подиграват.Мислят ни за по-прости от тях.