Двама българи се издирват за самолета беглец, кацнал на Божурище

Преди това наруши границите на 7 държави
Обновена: 12 фев 2024 08:30 | 12 фев 2024 08:08, Петър Бойчев
87
Двама българи се издирват за самолета беглец, кацнал на Божурище
Снимка БГНЕС

Двама българи са обявени за общодържавно издирване по делото за малкия самолет, който през юни 2022 г. наруши въздушното пространство на поне 7 държави и кацна на изоставеното летище Буховци край Търговище. Това съобщава "Сега" по информация от Софийската апелативна прокуратура. По делото работи Районната прокуратура във Видин, която е в апелативния район на София.

Макар и самолетът да беше изоставен край Търговище, той е влязъл в България през територията на видинската прокуратура и затова тя води делото. По разследването беше ангажирано и националното следствие, но вече по него работи Граничното полицейско управление в Брегово. Делото се води за влизане през границата на страната без разрешение на надлежните органи.

"На този етап на досъдебното производство са извършени разпити на свидетели и разпознавания на лица, назначени са и са изготвени дактилоскопни и ДНК експертизи, изпратени са Европейски заповеди за разследване до компетентните органи в Унгария и Литва, като същите са върнати изпълнени", информира Софийската апелативна прокуратура. И допълва, че са събрани доказателства за виновността на двама души, които са привлечени в качеството на обвиняеми и в момента са обявени за общодържавно издирване. Прокуратурата отказа да разкрие самоличността на тези хора, макар и те да са обявени за издирване, т.е. публичността би могла да помогне за откриването им. Уточнено беше само, че са "пълнолетни граждани на България".

Прокуратурата посочва още, че събраните на този етап доказателства сочат, че самолетът е законно придобит. Тъй като е веществено доказателство, той се съхранява от органите на полицията. Разследването продължава.

Известно е, че самолетът е навлязъл във въздушното пространство на България на 8 юни около 19,09 часа. Преди това е бил прехванат от унгарските военновъздушни сили, a в Румъния от румънски и американски самолети F-16, базирани в авиобаза Фетеш. 60-годишният Piper PA-23-250 Aztec е с литовска регистрация.

По обява в британски сайт за продажбата на самолета OFFnews успя да се свърже с предпоследния му собственик - 72-годишният летец капитан Брониус Заронскис, бивш командир на авиационната ескадрила в Паневежис, а впоследствие ръководител на аероклуба в града. Заронскис заяви пред изданието тогава, че е продал самолета на фирма от София.

"Категорично става дума за нарушаване на въздушното пространство. Дали има заплаха или не - това е предмет на нашето разследване. Ако такава действително се установи в зависимост от превозван товар, от превозвано гориво, дали самият самолет би могъл да застраши инфраструктурата или населението на нашата страна - това ще стане в хода на наказателното производство", обясни през юни 2022 г. Борислав Сарафов, който тогава ръководеше националното следствие. Дали има отговори на тези въпроси за публиката остава неизвестно и до момента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
18
 
! Отговори
Няма начин преди 3 месеца
тази "щайга" да не е превозила 1-2 тона кокаин или хероин щом се крие от прокуратурата вече близо 2 години ! Собствеността е ясна, имената се знаят но не се обявяват за да не бъдат разпознати, фирмата софийска името не се съобщава ! България е мафиотска държава ! Защо не се потърси помоща на ИНТЕРПОЛ след като е била заплашена националната сигурност ? Истината остава само една - НИКОЙ НЕ ТЪРСИ ТЕЗИ НАРУШИТЕЛИ ЗАЩОТО ТАКА Е НАРЕДЕНО !
38
4
 
11
 
! Отговори
Знаещ преди 3 месеца
Значи стотици хиляди минават границата нелегално, я на тия двамата щото са българи им повдигат обвинение. Що за двоен аршин?
37
0
 
3
 
! Отговори
Забравих преди 3 месеца
да напиша, че коментар 36 се отнася за 31-ви !
36
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В света на Брендо е тъй, надали ще ги откриете :)))
35
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Рундю що не го е прихванал с МИГ-29 :)))
34
4
 
9
 
! Отговори
Тези мисирки преди 3 месеца
не сменят номерата бе приятел, те просто трият, за да докажат, че все още сме комунистическа държава под "шапката" на ДС на БКП ! Демокрацията е "мираж" за българите ! СЕМ не иска да забрани такива медии като "Днес.бг." и "Факти.бг." в които българските комунисти пропагандират руския фашизъм !
33
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 33 - е, НАТО не е толкова велико колкото Могучии Советскии Союз - това необятно позорище, на чиито Червен Площад кацна с малка Чесна през 1987 германеца Матиас Руст! Хи Хи хи!
32
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А великото НАТО разбрало чак като им свършил бензина хи хи хи
31
1
 
21
 
! Отговори
божурище-търговище преди 3 месеца
Не знаят кой е бил на борда, не знаят къде е летял, явно не знаят и къде е кацнал
30
0
 
2
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 3 месеца
Написаното от мен в коментар 16 се отнася до сегашен номер 10 (12 беше предишният му номер). Защо, dnes.bg, сменяте номерата?
29
0
 
22
 
! Отговори
Ха преди 3 месеца
А стоката къде е?
28
3
 
30
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
Прехванат е от унгарски и румънски изстребители,но не е прехванат от наши.Шапкарите от ВВС за какво получават заплати?
27
5
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 12 "Прокуратурата отказа да разкрие самоличността на тези хора, макар и те да са обявени за издирване' -- у нас са :))) "- взели са пример от немците. И те така три дни пазеха в тайна самоличността на оня дето с камиона смачка тълпата в Берлин и не го обявиха за издирване.
26
7
 
28
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Кой знае колко дрога са носили за сглобката.
25
1
 
40
 
! Отговори
Шпек Салам Народен преди 3 месеца
Летище Търговище,край село Буховци.Да знаят мисирките,ако четат,не само да преписват ,като папагали.А за Божурище ....нерде Ямбол,нерде Стаммбул....
24
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ей тва е, две години по-късно започва дело! Да живее българския съд! Оле, оле!
23
1
 
36
 
! Отговори
Влязъл през Видин преди 3 месеца
Кацнал в Търговище ако се беше хакнал в АЕЦ Козлодуй какво ли щеше да стане
22
1
 
15
 
! Отговори
щом има 30-40 преди 3 месеца
такива случая не се тревожим вече . другите страни също . да конфискуеат самолета . на 2 пилоти ще им хванат упинците . старата песен на нов глас . кокинов не помогна на пеевския за бижанов . надсмива му се .
21
1
 
25
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Брендо се прибра с този самолет
20
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И е прелетял над АЕЦ Козлодуй....