Крум Зарков за избора на конституционни съдии: Удариха гредата

Това бе предвартелно оповестен резултат
24 яну 2024 18:52, Стела Стоянова
33
Крум Зарков за избора на конституционни съдии: Удариха гредата
Снимка БГНЕС, архив

„Президентът Радев атакува в Конституционния съд част от промените в Конституцията. Едно от нещата, които не атакува, беше новият текст, че когато НС избира членове за органи, то го прави с прозрачна, обективна и обоснована процедура. Процедурата по избор на конституционни съдии беше точно обратната“.

Това каза пред bTV съветникът на президента по правни въпроси и бивш служебен министър на правосъдието Крум Зарков.

„Имаше недобър театър, а накрая се стигна до предварително оповестен резултат. Имаше арогантност в последния момент, когато народните представители от мнозинството решиха, че няма да се съобразят с решение на Конституционния съд, който те попълват“, допълни той относно решението за 9-годишен мандат на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков като конституционни съдии.

„Решението е 100% задължително за тях. Народните събрания се забавиха с излъчването на съдии. Така 9-годишният мандат на тези, които трябва да бъдат избрани, се реализира две години по-късно. Президентът пита преди време – още преди да станат ясни имената, нещо институционално. Конституционният съд излезе с решение, че новопостъпилите трябва да довършат мандата от момента, в който е трябвало да постъпят – не 9, а 7 години. Седем години им се видя малко на народните представители и те решиха да изтеглят решението си няколко дни по-рано, за да не влезе в сила решението на Конституционни съд“, подчерта той.

„Удариха гредата. Пропуснаха да забележат, че КС взе друго решение по друго тяхно издевателство. Изгониха шефа на Сметната палата. Конституционният съд го възстанови. Тогава КС изрично се наведе над хипотезата – задължително ли решение на КС, ако е публикувано, но все още не е в сила. КС каза, че от момента, в който решението е оповестено, органите са длъжни да го спазват. Заради това решението на Народното събрание е нагло“, категоричен бе Крум Зарков.

Според него решението на депутатите от мнозинството не се дължи на незнание.

„Те знаят. Има себесъзнание, че могат да правят каквото искат и никой няма да забележи, да се обади или да сигнализира. Те го мислят. Затова се правят тези нарушения. По съществото си „сглобката“ винаги ще секретират противоконституционни решения. Причината е, че Конституцията е създала парламентарен начин за взимане на решения, който е – чрез публичен дебат се взимат решения, за които се носи отговорност. Сглобката функционира по обратен начин – чрез предварителна договорка се взимат се решения, замъглява се отговорността чрез скандали. Говорим за управление, изградено на базата на надхитряне“, допълни съветникът по правни въпроси на президента.

„Аз се надявам Атанасова и Белазелков да не положат клетва. Когато има оспорено решение, нормално е първо да се произнесе Конституционният съд, а след това да бъде реализирано“, каза още той.

„Ако през 2013 година, някой беше казал, че Делян Пеевски ще е моралният стожер на нацията, щяхме да се прекръстим – това са чудесата на „сглобката“. Неадекватни са фразите за „главния прокурор на президента“. Човекът, който цитирате, явно е загубил съзнание. Делян Пеевски може така да говори и да му обръщат внимание лидерите на „сглобката“. Не е на ниво да се обръща така към президента. Срамота е Делян Пеевски всеки ден да е по телевизията и да казва какво да се прави“, добави Зарков по отношение на коментара на председателят на парламентарната група на ДПС срещу президента Румен Радев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: КСКрум Зарков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
7777 преди 3 месеца
Държавата е в пълна катастрофа и оправия няма за съжаление.
22
1
 
0
 
! Отговори
= преди 3 месеца
Чужденците в Сорбоната ги приемат по диплома.А внучето на държвна сигурност го издигат като с асансьор от служба на служба.Празен дърдорко, същия като васко десето
21
0
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 3 месеца
До майорчето: Я опитай да кандидатстваш ти в Сорбоната, да те приемат Право, че накрая и да се дипломираш ! Там с привилегии НЕ СТАВА!
20
8
 
2
 
! Отговори
Паню Баирски преди 3 месеца
Крум Зарков е недоубит комунист и не става за нищо.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами службите да ликвидират Пеевски, ако не искат да си остане мнението, че са бездарни наведени прислуги. Толкова ли не могат да намерят 10гр полоний и да му го сложат в леглото. Забрави бизнеса с Русия и сега е пръв стожер на американските интереси. Руснаците биха му оказали честта да инвестират в него, та било и с америций 241.
18
15
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 месеца
Според мен, тези нови конституционни съдии бяха избрани точно в съответствие с избирането именно на Зарков за министър на правосъдието - политически решения и безсмислени битки с БСПтата..А новите закони не вещаят нещо добро - отново политически битки в съдебната система на главата на народа, разбира се..БСПто се хвана за точката и запетайката, както винаги,безсилна да направи нещо друго,пак както винаги...Докато имаме БСП ще се занимаваме само с точки и запетайки..БСП и СИЕ ВЪН от ПОЛИТИКАТА
17
11
 
6
 
! Отговори
Диана преди 3 месеца
До Анонимен16 Без общи приказки БСП - къде е арогантен, брутален и без задръжки точно Пеевски? Когато казва истината ли?...Добре видяхме кой точно прави битките в Парламента и кой точно ги спира, укротява както се укротяват диваците...Пеевски е жертва на лъжите на БСП докладите за корупция е нещо много по-приемливо от това Пеевски да е корумпиран, както е описан там - вероятно БСП са "пропуснали" там и малката подробност за разградения двор в който превърнаха държавата с прехода си...
16
8
 
6
 
! Отговори
Диана преди 3 месеца
Тези отвратителни дребнави пререкания с БСП продължават от 1990г до сега...БСПтата не могат да разберат, че не са желани на политическата сцена - как ли не ги гониха и унижаваха, заради тях съсипаха цялата страна, нежелаейки да имат никакво наследство, нищо общо с тези не.г.одни.ци, но тези не разбират, за тях другите са лошите,защото се държат така, значи...ЕТО ТУК трябва промяна!..Низостите на БСП трябва да се разобличават политически, а не да им се правят мръсотии, учейки се от тях...
15
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
9- за 2г служебните на юмрука ни свалиха успешно от 56 на 68 място по индекс на човешко развитие- за какво говорим тогава.
14
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как няма Пеевски да се появява ежедневно по тв и да диктува какво да се прави? Ами това е героят на новото време. депутат- евроатлантик, санкциониран за корупция, хиперактивен, арогантен, брутален, без задръжки. С близки контакти в прокуратурата и съдебната система. До това ниво са сринати нещата.
13
17
 
12
 
! Отговори
Плужаци преди 3 месеца
Помним те и теб Некадърнико като министър на правосъдието.И там беше греда, но за нея се бе сещаш.
12
33
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Крумовград, след 2-3 години ще си безработен, щото Радев използва и захвърля.
11
5
 
18
 
! Отговори
Не е морално преди 3 месеца
Но е нормално. За България.
10
30
 
19
 
! Отговори
Аноним преди 3 месеца
Зарков от комунистически род служебен на Радев искате само вие да управлявате държавата Служебни е вече има правителство за ваша изненада България е парламентарна република
9
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Bueнeто на KpaBapopo6ите е музика за моите уши!!!!!
8
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Г-н Зарков, какво очаквате от човека с милиционерско образование, променящият като хамелеон цвета си Б.Борисов,който за 12 години върна България от 25 място по икономика в света на 27 място в ЕС (зад нас други държави в ЕС няма), напълни всички министерства и областни управи с гербери, а в населенитр места има лидери на ГЕРБ. Хр.Бойкикев, внук на личния лекар на Г.Димитров - проф.Бойкикев, ген.Ат.Атанасов, бивш прокурор преди 10 ноември? Пеевски е завършил ЮЗУ, ДПС-ар. Тези ни управляват.
7
39
 
15
 
! Отговори
Xa-xa преди 3 месеца
Този от пудел на Корнела стана пудел на Радев. Ама все си е пудел ...
6
30
 
17
 
! Отговори
Аноним преди 3 месеца
Зарков а ти кой си откъде си от БКП си Зарков служебен си
5
36
 
18
 
! Отговори
Майора преди 3 месеца
Внука на ген. Кацамунски , завършил френско право дава акъл за неща , които произлизат от англосаксонското , което е водещо за ЕС! Такака че има най малкото право да казва кой ще бъде избран и кой не , всичко е на политическа , а не прана основа! Така че ако Радев иска да не идва , това няма значение!
4
38
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 3 месеца
Крумчооо, като бият шута на Рундев и ти излиташ него за Мордор. Ай сиктир от ДС комунисти и внучетата им!