Починала е най-възрастната родилка у нас

Дъщеря ѝ живее в приемно семейство
17 яну 2024 07:00, Елка Василева
106
Починала е най-възрастната родилка у нас
Снимка: архив, БГНЕС

Починала е д-р Красимира Димитрова - психиатърката от Русе, която роди на 62 г. през 2010 г. близнаци след ин витро процедура и стана най-възрастната родилка в България. Момиченцата ѝ Мери и Жаклин бяха недоносени - 900 и 500 г и по-малката скоро след това почина.

Мери днес е вече седмокласничка и живее в приемно семейство, споделя, че се чувства добре там.

През май миналата година д-р Красимира Димитрова, вече на 75 г., е припаднала в дома си, пише "24 часа". Мери е извикала спешна помощ, майка й е откарана в болница, но там не са успели да я спасят.

Социалните служби пращат момичето в дом. Там стои 2 седмици, а после отива в приемно семейство. Те имали по-голям син, който вече работи. В училището на Мери - едно от най-добрите в Русе,  ученици, учители и родители събират пари и дрехи за нея. Притесняват се, но детето твърди, че се чувства много добре при приемните си родители.

Момичето е в това училище още от предучилищна възраст. То живееше доста затворено с майка си в блок в Русе. Д-р Димитрова много го пазела и дори го изолирала от другите деца, разказват съседи. Днес те не знаят нищо за детето, освен че е под грижата на социалните.

Когато психиатърката роди, това предизвика буря в обществото - редно ли е толкова възрастна жена да ражда, какво ще стане с детето, след като тя почине. Късане на ризи имаше и в парламента, и в политическите партии и това предизвика промяна в правилата - тогава се прие жени над 43 г. да нямат право на държавно финансиране за ин витро, а самата процедура да се разреши само за жени, които не са навлезли в менопаузата, дори ако си плащат. По-късно тези разпоредби бяха променяни.

"Много лесно се реших. Просто исках да имам деца и това беше личен избор. Бях безкрайно щастлива, когато разбрах, че имам реални шансове да износя една бременност и да имам деца", заяви след раждането Димитрова. Било ѝ отказано осиновяване и затова направила ин витро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
4
 
! Отговори
Реалист до65 преди 3 месеца
За съжаление в природата е така. Прошка няма. Левски никой няма да помни след 1000 години, но генетичният матриал ще остане. Очевидно и за съжаление не този за който Левски се е борил.
83
6
 
5
 
! Отговори
Теди преди 3 месеца
ЧЕТОХ ,ЧЕ ХОРАТА БЕЗ ДЕЦА СТАВАТ АНГЕЛИ СЛЕД СМЪРТТА СИ ТАКА, ЧЕ НИЩО НЕ СЕ ЗНАЕ ПЪК И ДА ИМАШ ДЕЦА ТЕ СА ДРУГИ ХОРА И ЧЕСТО ДЕЦАТА МРАЗЯТ РОДИТЕЛИТЕ СИ И НАОБРАТНО ДОРИ КРОНОС Е ИЗЯЖДАЛ ДЕЦАТА СИ БОГОВЕ ДОКАТО РЕЯ НЕ Е СКРИЛА ЗЕВС ДА НЕ ГО ИЗЯДЕ И НЕГО КРОНОС
82
0
 
1
 
! Отговори
до Кк преди 3 месеца
И в двете посоки е до акъл, ама как кажеш.
81
2
 
19
 
! Отговори
До Нико /47/ преди 3 месеца
Призивът ти е чудесен, но аз се чудя защо всички се обръщат кам третия фактор, от който зависи раждането - жените. Първият фактор, за съжаление е материален - да имаш поне минимални финансови възможности да отгледаш дете и жилищна площ - поне една стая. Много жени под 30 г. не могат със свои сили да осигурят тези условия. Вторият фактор се нарича МЪЖ - за да бъде заченато дете е нужен мъж, за да бъде отгледано е нужен и баща, не само майка. Но повечето днешни мъже под 50 г. бягат от обвързване.
80
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абсурдно е баба ти да ти е майка...
79
0
 
16
 
! Отговори
Яз преди 3 месеца
Пълно е с млади уж образовани уж културни уж психично здрави които отглеждат и възпитават психопати.
78
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дано да има късмет в живота момиченцето. Да я отгледат добри и достойни хора. Майката, жертва на своите родители-тирани, не е могла като млада да създаде свое семейство. Цял живот е мечтала за това детенце. Забременяването и е било чист експеримент със здравето, но желанието и да бъде майка е било над всичко.
77
0
 
37
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Лека и пръст на жената! Да почива в мир. А на детето - дано да преуспее в живота! Надявам се че майка й и е оставила нещо и хората около нея да са хора и да и помогнат, а не да я оберат...
76
8
 
17
 
! Отговори
разбор преди 3 месеца
Истинате е,че на тази възраст изобщо не трябва да се става родител.На първо място за психиатри.А кои са екипа който я забремени?Помня,че погледа и беше като на пациентите които е лекувала,ако лудостта въобще се лекува.Дано детето порасне добра жена и най-вече да е щастлива.
75
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Детето е било настанено в приятелско семейство, като са имали предварителна уговорка с майката. Жената е изкарала тежък Ковид и не е могла да се възстанови след това. Иначе можеше да го отгледа до пълнолетие.
74
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кк - не е важно да родиш дете, а да го отгледаш и възпиташ като нормален човек, а не да създадеш поредния психопат. Заради такива като теб се напълни с откачени, с аутисти и просто невъзпитани.
73
27
 
12
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Я психиатърката, я психарката...Горкото дете, родено сираче на его-центрична нарцисистка, дано има по-лек живот отсега.
72
6
 
18
 
! Отговори
Илиана преди 3 месеца
Ей, как пишете тези статии, за да настроите хората, че повече домове за деца да няма, а да има приемни семейства. Каква низост, колко долно и пошло. Всичко лошо взехте от щатите и англия, ама дали това е добро за нашата държава и да децата ни, не това не Ви ИНТЕРЕСУВА. Интересувате се само от парите!! Че някой ***-ДА-Л си късал ризата - голяма работа - това е рай за кражба и изнудване, щом някой иска да има деца. Чакам с нетърпение този глупав ЕС да се разпадне и щатите да си получат заслуженото!
71
3
 
33
 
! Отговори
Роза преди 3 месеца
Да е живо и здраво момичето и да израсне достоен човек!Пожелавам и късмет в живота!А що се отнася до късното раждане-нека бъдем реалисти!Природата е направила така,че на по-голяма възраст силите на жената отслабват и вероятността да се разболее и да почине е по-голяма,отколкото на млади години!Нали всеки човек иска да види детето си пораснало и тогава да си отиде от света-с чувство на изпълнен дълг!
70
12
 
74
 
! Отговори
Kk преди 3 месеца
Добре че има хора, които не се спират пред нищо за да имат деца защото ако ги нямаше тези хора, много деца нямаше да са родени. А за онзи свят- ред няма. Много млади родилки не успяха да си гушнат децата, майки и бащи могат починат при различни обстоятелства... Има 30годишни болни на легло има и 90годишни прави и с акъла си. не съдете така грубо
69
0
 
33
 
! Отговори
aaaa преди 3 месеца
Новина от май 2023г поставяте като нова новина януари 2024г.Толкова ли закъсахте за нови новини?
68
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Отличник - Първо, не знам какво значение има, че си отличник, че чак си го ползваш за псевдоним, но мисля, че Свелето Енчева от "Свобона Европа" има решение на проблема. Вкарваме мигранит :)
67
9
 
8
 
! Отговори
ДА преди 3 месеца
До Отличник---и аз не то разбирам!Не ги разбирам и тези,които подкрепят такива неща.Да живееш с баба си и да не познаваш детство с нормални за възрастта си родители,да тичате,да скачате,да се забавлявате заедно,не,не го разбирам!А тези ,дето са ЗА,ами що не родите и вие на 62,може би това дете ще е по-щастливо!?
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 65 - Ти я докарай наполовина до Лески, па тогава философствай ...
65
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"новината" е странна, а някои от коментарите умопомрачителни. Жената е дала живот на 2 чудесни деца и това е което има значение! Неодобрението на някои е без значение! В интерес на това страдащо от безпрецедетна демографска криза общество е всеки които пожелае да може и да има деца. Иначе - да по лесно е да се плюе, без никаква мисъл.