Храната у нас не е качествена, вносни продукти вдигат цените за Коледа

Доц. Боюклиев: Търговците у нас са с нагласата "ден година храни"
28 дек 2023 09:20, Анисия Иванова
202

По Коледа сме плащали с около 5-10% увеличение за някои продукти като плодове, зеленчуци и месо спрямо дните преди празника. Въпреки това, ако сравняваме с миналата година, трапезата ни сега е била сравнително по-евтина спрямо миналата година.

"Миналата година беше много тежка, по-миналата също. Това, което стана с цените в България, стана в целия Европейски съюз. До преди 20 дни се усещаше намаление на цените в сравнение с лятото и зимата миналата година. Цените на едро започнаха да растат преди 20 дни. Това е българска черта на нашите търговци - "ден година храни", заяви икономистът от БАН доц. Огнян Боюклиев в студиото на "България сутрин".

Цените на храните и доходите трябва да се изравнят и това е тенденцията е Европа, а за съжаление при нас доходите изостават, посочи гостът.

По негови думи храната в България не е качествена, произвеждаме продукти с вносни суровини и 80% от плодовете и зеленчуците в магазините ни не са български.

"700 говедовъдни ферми изчезнаха от България тази година. 13 000 крави по-малко имаме сега в сравнение с 1 януари тази година, 43 000 по-малко овце. Това е една тенденция, не е започнала с това правителство", отбеляза доц. Боюклиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че в България липсва аграрната политиката и е необходимо да се преструктурира земеделието.

"20% от доходите на българина отиват за храна. В Европейския съюз това са 14%. Във Франция, където цените са доста по-високи от нашите, едва 10% от доходите на французина отиват за храна", посочи доц. Боюклиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
досега ядохме доматите с колците друго си е да те светне учен човек ние33 години ядем отрова и пълним болниците и гробищата сега се сетили дапишат
142
4
 
10
 
! Отговори
ВащаМ...а преди 4 месеца
"Кой не скача е червен." Наскачахте ли се?Нали за това скачахте - да бъде разграбена държавата и да бъде разсипано селското стопанство, и промишлеността .Сега яжте *** и отпадъците от Запад.Важното е,че сте *** има и банани, защото по Байтошово време жадувахте и сънувате банани
141
0
 
0
 
! Отговори
до 164 преди 4 месеца
Като си водиш монолози на тема гуано, да ти кажа нещо интересно за този ценен продукт. И до ден днешен в САЩ има такъв закон: ако американец намери гуано на остров който не принадлежи на никоя държава, САЩ са решили, че имат право да си го присвоят! :-)
140
0
 
5
 
! Отговори
до 56 преди 4 месеца
И едно време най-доброто заминаваше за чужбина... По бригади, най-качествената продукция, в хубави касетки и с бели хартийки на вълнички заминаваше по "второ направление" (Западна Европа). Останалото беше за нас и СССР и те май получаваха най-лошото, нали си нямат плодове/зеленчуци. От колега руснак в САЩ научих, че пиперът се казвал там БГ пипер! Аз поръчвах едросмляна лютеница Велика, внесена в САЩ - много вкусна и не мухлясваше за нула време. Тук "същата" няма нищо общо, а е скъпа.
139
0
 
6
 
! Отговори
тя преди 4 месеца
Точно тази некачествена храна прави българите най-болна нация и същевремено от това не пръкват милионери !
138
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не само храните са некачествени в Бг.Всичко е пълен шит!!!ЗАЩОТО нацията е пълен шит!!Толкова е просто но когато талибански народ като българите си направи държава става ТАКА!!!
137
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Храната в Бг не е качествена?!Вие открихте топлата вода през 2023та година веее, кухаркиии!!!
136
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Въпреки, че имаме природни дадености за производство на много разнообразна и качествена храна, липсата на контрол и водещото да е печалбата, а не качеството, продължаваме да произвеждаме и ядене вредна и опасна храна.
135
0
 
1
 
! Отговори
Ил дьо Франс преди 4 месеца
До.Ил дъо Спас:Верно? Можеш ли да ми кажеш име на търговеца да не се натреса на него?
134
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вари боб и леща - 1 во качество :)))
133
7
 
8
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 4 месеца
ВСИЧКО СТАВАЩО В БЪЛГАРИЯ Е МАЛКО НА ТОВА СТАДО ПОКОРНИ ДОБИЧЕТА.ЗАБРАВЕН Е ВКУСЪТ НА ИСТИНСИТЕ БЪЛГАРСКИ ХРАНИ.МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ С ПРОМИТИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ МОЗЪЧЕТА НЯМАТ ПРЕДСТАВА КАКВИ БЯХА ХРАНИТЕ ПРЕДИ 35Г.ЯДЪТ ОДПАДЪЦИТЕ ВНАСЯНИ ОТ ЧУЖБИНА И ЗАТОВА СА БОЛНИ И С НАДНОРМЕНО ТЕГЛО.
132
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А здрасти! И всички заслужават една плесница! И бебетата знаят, че храната у нас не е качествена. Прескъпят кашкавал вакуумиран хваща мухъл в хладилника месец преди да му изтече срока на годност изписан на етикета. Месото чисто ново се вмирисва за дни също в срок на годност. Иначе цените по-скъпи отколкото в Германия.
131
2
 
4
 
! Отговори
:) преди 4 месеца
Аз консумирам само салам народен. Е, малко смърди на разложена ***, ама....дреме ти!
130
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Откриха америка!
129
3
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
До Анонимен141 ам че тя си е българска шизич. вносни са само опаковките, другото е ишлеме. може да видиш в папагала и кои са собствениците ;)
128
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Искаме си българска продукция.Писна ни от пластмасови вносни *** без никакъв вкус.Нито хляба е добре,нито млякото,нито доматите,нито картофите...нищо!
127
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А какво става с контранастъплението? Антъни Блинкен нали каза пролетта "Украйна получи всичко необходимо за да проведе успешно конранастъпление" - защо няма новини за успешното контранастъпление на украинската армия срещу азиатските агресори които незаконно нападнаха Украйна без никаква причина?
126
2
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
До Анонименвинаги така става, като изкарат некой нафталин с "минало" и в коментарната секция нещата не вървят по план. пускат бота, праи 300 поста и тримата живи потребители се отказват да коментират
125
2
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
за мен като човек от северозапада е абсолютно обидно човека, подписал кредитите на веска меджидиева и останалата част от хората дето си купиха северозапада с държавни пари, да ми дава акъл кво требвало да се реструктурира.
124
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не мога да разбера, защо тук налазиха руски т,р,о,лове с тяхната война, докато ние обсъждаме храната????????Писва ми от тях!