Вдигат цената на водата от 1 януари 2024 г.

В повечето региони ще варира между 3 и 6 лв. за кубик
22 дек 2023 08:58, Елка Василева
72
Вдигат цената на водата от 1 януари 2024 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи новите цени на водата от 1-ви януари 2024 година. Вече стана ясно, че в голяма част от страната увеличението ще е  драстично. Средно с 15% повече ще струва ВиК-услугата от Нова година.

От началото на следващата година цената на водата ще бъде по-висока в цялата страна, предаде БНР. До 40% повече ще се плаща на места, стана ясно на обсъждането в Комисията за енергийно и водно регулиране преди близо месец.

В повечето региони цените ще варират между 3 и 6 лв. за кубик вода. Най-голяма увеличение се предвижда в Сливен - 41% и във Видин - почти 30%, а най-малко - в Кюстендил - 1,5 на сто.

Около 20-процентен скок на цената се очаква в Габрово, Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Ловеч и Монтана.

Разчетите на "Софийска вода" показват увеличение от 22,5% - от 2.94 на 3.60 за един кубик. В Софийска област е заложено увеличение от 8%.

Между 10% и 15% по-висока цена е предвидена за областите Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Разград, Русе, Смолян, Търговище и Ямбол.

Малко под 10% увеличение се очаква във Варна, Перник, Плевен, Силистра, Стара Загора и Шумен.

При обсъждането на новите цени председателят на КЕВР Иван Иванов посочи, че увеличението е икономически обосновано и назова като причини увеличението на възнагражденията във ВиК сектора, промените в цената на тока и натрупаната инфлация.

Окончателното решение за цените на водата от 1-ви януари догодина ще бъде взето на закрито заседание днес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
29
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Бандити.
41
8
 
10
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
Всичко идва от увеличението на минималната работна заплата. Само простият не знае това.
40
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И защо ще трябва ВиК да си увеличават заплатите, кат в повечето места нямат вода? Това е закъсняло. Отдавна плащеме по 6лв. кубика.
39
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е браво какво може да се очаква от тия продажници , оставка
38
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да се купят свещи
37
2
 
33
 
! Отговори
Васко и Кирчо преди 4 месеца
Промяната е факт!
36
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Така е при мафиотската коалиция ДПС-ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ.
35
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Колко пъти поскъпна водата за последните 34 години? По номинал около 30-40 пъти, а някъде и повече. Средната брутна заплата по номинал се повиши 7 пъти за същото време, а в нетно изражение медианата се повиши само 4 пъти.
34
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
имам приятели във ВИК-вземат по 5-6 хиляди лева заплата,и само с връзки можеш да започнеш работа там.До кога ще дерете народа ,за да може да крадете бе?
33
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Промяната продължава.Да ви таковам родителките,родоотстъпници
32
15
 
16
 
! Отговори
Гадняр преди 4 месеца
Важното е в София водата да е най-евтина. Останалите от провинцията да се оправят.
31
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По времето на социализмац забраниха кладенците! Зашо не гласувате за народа? Защо през 1991 година не променихте социалистическата конституция? Зашо? Понеже по времето на Соца, не само иззехте земите на Българските Ковбой - Селяните и ги вкарахте да работят във вашите комунистически ТКЗСета, а им и забранихте да си ползват своите собствени кладенци, за да можете да печелите от прокараната *** вода от река Дунава!
30
0
 
24
 
! Отговори
След мен и потоп преди 4 месеца
Загубите са колосални, няма инвестиции в подобрение на услугите, и логично само вдигат цената. При нас 2 аварии на едно и съшо място, тече вода с дни преди да я спрат и оправят. На някои улици хората се принудиха сами да подменят остарели и спукани тръби собственост на ВИК дружестватата.
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Далай Лама СТАНА СТРАШНО-НАВСЯКЪДЕ ВЕЧЕ САМО ТАКИВА МЕКИ НИ КОМАНДОРЯТ!
28
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Честита промяна ! Вдига се цената на водата-ще се вдигне и на всички продукти,вдига се цената на тока,на газа...пак всичко се вдига....ДО КОГА ,ДО КОГА ЩЕ НИ ДЕРЕТЕ ДО КРЪВ!???? ЛЪЖЦИ!!! МАНИПУЛАТОРИ!!!!!!! Е НА ТОВА МУ СЕ КАЗВА ПРОМЯНА!
27
2
 
17
 
! Отговори
Еврогейец преди 4 месеца
Кеф,гърч допдупка
26
1
 
40
 
! Отговори
Далай Лама преди 4 месеца
Днес разни меки китки се гаврят с българина и той само се навежда по-ниско , за да е по-удобно на китките ! Какво падение на човешкото достойнство !
25
1
 
38
 
! Отговори
Честита промяна ! преди 4 месеца
Вдигат цената на храните ( 2-3 пъти) ! Вдигат цената на бензина ( два пъти) ! Вдигат цената на тока ( през няколко месеца с 10-20 % ) ! Вдигат цената на водата ( с 10-20 % ) ! Вдигат данъците ! И....няма реакция ! А имаше време ( преди 4 г.) ,когато за 20 ст. повече увеличение на месечната сметка за ток се самозапалваха на площада.... и падаха правителства ! Днес - тишина ! Н се самозапалват-бензина скъп.
24
2
 
17
 
! Отговори
Bebok преди 4 месеца
Много дубре. Лято пак покачване и догодина пак! Да живей!
23
3
 
26
 
! Отговори
Кокорчо,2021: преди 4 месеца
"5 моста годишно над Дунав и тунела под Шипка ще е завършен,както и магистрала Хемус. Само от спрените кражби на Герб! Без да се вдигат данъци и без да се теглят нови заеми..."Нещо?!?

Спонсорирани публикации