ЕРП-то дължи обезщетение на останали без ток над 24 ч.

Това обаче не важи, ако причината е природно бедствие
29 ное 2023 14:21, Стела Стоянова
12
ЕРП-то дължи обезщетение на останали без ток над 24 ч.
Снимка БГНЕС, архив

Когато има авария в градските райони и доставчикът на ток не успее в срок до 24 часа да възстанови електроснабдяването, дължи едократна компенсация на всяко засегнато домакинство -  по 30 лева.

Това обясни председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов по повод на продължаващите проблеми в много много селища след зимната буря отпреди дни.  Ако прекъсването на тока продължи повече от 36 часа, тогава за всеки 12 часа над 36-те се заплащат 20 лева на клиент - до възстановяването на захранването, пише "Сега".

Но не всички, които в последните дни зъзнаха на тъмно и студено в районите, засегнати от зимното бедствие, ще получат утешителни обезщетения. Председателят на КЕВР подчерта, че правилата за компенсации заради дълго прекъсване на тока не важат, ако аварията е причинена от бедствие. Тоест, ако в населеното място има форсмажорни обстоятелства и бедствието е потвърдено със заповед на областния управител, "часовникът се спира" - посочените срокове за отстраняване на повредата не са меродавни.

Така че хората в най-пострадалите селища, които най-дълго останаха без ток в последните дни, няма да бъдат компенсирани, защото са жертви на "форсмажор" - на природни стихии.

Изплащането на обезщетения е уредено в Общите условия на електроразпределителните предприятия. Пак там е посочено, че при авария ЕРП то трябва в рамките на 2 часа да направи необходимата организация за отстраняване на повредите. За извънградските райони срокът за реакция е до 4 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: токобезщетениеЕРП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
6
 
! Отговори
Веднага променете преди 2 месеца
общите условия на ЕРП-тата, или им вземете лицензите! Зимата едва сега започва, няма нужда от КЕВР, ако смята да съществува по този начин. Закрийте я, и тоя фъфльо шефа им го изпращатайте в пенсия, макар че на оня свят е по-добре. За всички!
8
0
 
11
 
! Отговори
Каква преди 2 месеца
природна стихия е 30 см сняг на нашата географска ширина!? Тия от КЕВР се подиграват...
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Демек се упражняваме в нищописане.
6
0
 
11
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
От цялата новина разбрах че ЕРП-тата имат права а абонатите имат задължения. Също така че КЕВР защитава ЕРП-тата
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Енергийната мафия има стабилно лоби навсякъде държавата.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те от КЕВР трябва да глобят енергото, защото няма готовност!
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Природното бедствие беше 16 часа ве, скааапаняци! Хората вече над 72 часа нямат ток. Какъв Форсмажор , скапаняциииии ви гони?
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нямам думи- че те всички нямаха ток заради природно бедствие бе, скааапаняци. Значи чакайте от Енергото обезщетение, като да чакате от умрял писмо. Няма такава държава!
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
хахха това са ба си смешните условия.... Тоест никога за нищо няма да платят обещетения. Тези условия не са ок. 4 дена не са форсмажор а беше само един ден бедствието....