22% ще харчат по-малко за подаръци по празниците

Кешът продължава да е най-предпочитан не само в България, но и в света
Обновена: 29 ное 2023 09:53 | 29 ное 2023 09:49, Анисия Иванова
17
22% ще харчат по-малко за подаръци по празниците
Снимка: Bulgaria ON AIR

22% от българските потребители планират да харчат по-малко за подаръци.

"Това се дължи на редица фактори - на инфлацията, но и на засилващия се обем онлайн търговия, на средствата, които хората инвестират много лесно от своя компютър или телефон. Това намалява количеството пари, което те биха похарчили във физически търговски обекти", коментира мениджърът на платформа за разплащане Иван Петров в студиото на "България сутрин".

По думите му над 20% от хората споделят, че възнамеряват да се възползват от възможността за сезонни оферти - те са налични както във физически магазини, така и онлайн. 20% от анкетираните пък споделят, че няма да намалят бюджета си за празниците, защото са успели да спестят повече през годината. Хората, които ще свият бюджета си, са над 80%.

"Продължават да пазаруват от най-различни търговци - както онлайн, така и физически, затова използват много различни платежни инструменти. От страна на търговците е важно да предлагат алтернативни възможности за разплащане", заяви Петров в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Ако се случи да нямате кеш и отидете някъде, където не предлагат ПОС терминал, няма да успеете да закупите нищо. При пазаруване онлайн има доста алтернативи", посочи още той.

Според него кешът продължава да бъде най-предпочитаният метод не само в България, но и в световен мащаб като процент транзакции, които се осъществяват. Дигиталните портфейли, дебитните и кредитните карти са сред най-често използваните средства за плащане.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
it персонал преди 5 месеца
Аз пък няма да харча за нищо за което има данъци, сори Кокор. Няма да вържеш бюджета.
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Купих на децата последен модел айфон наточен с всички екстри. На мен си взех уиски от 5000лв. Не ми пука за вас, бедняци! По коледа може пак да си купя нещо, ама не знам какво, защото всичко си имам.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До номер 11 Като каза това , че се сетих , че Бъфет е заел позиция кеш ! Тоест държи пари , не акции , не имоти , а кеш ! Не ели чувал на мантрата на българските брокери как парите се обезценяват ? Тези хора като Бъфет са поне с 5 години напред с информацията , за да държи кеш , означава , че парите ще имат най голяма стойност
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще харчат по-малко не заради онлайн , а защото две -три години ги закачиха с ипотечни кредити .Сега първо пари за ипотеката , после за сметките , данъците , застраховките , храната , а за подарък едни хубави вълнени чорапи .Ще се сетите ! На ченгела !
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 10, икономиката ни е добре. Ако на някого не му се получават нещата да си търси вината в себе си!
6
1
 
6
 
! Отговори
На единия ден преди 5 месеца
вода и ток няма, а после се изненадват, че нямало желание за харчове по подаръци. Не знам, хора. До кога ще се заблуждавате, че в България се живее добре? Извън София, всичко е в упадък, а както стана ясно тия дни и София е в упадък, но се замита под килима. Колкото повече се заблуждавате и се преструвате, че проблемите в страната се изчерпват с този или онзи руски паметник и кога ще има промоция за черен петък, еми... все по-зле ще е, до абсолютното разпадане на страната.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Търговците сами се прецакаха, дори след спекулата пари за друго освен храна няма, с новите цени на колите и пътуването пада рязко.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Поръчах онлайн разни дреболии за семейството. Нужни неща, които те си харесаха (дрешки, книги). Нямам пари и желание да харча за глупости. На мен си взех нови зимни обувки, че старите взеха да пускат вода. Ще се съберем в къщи на Коледа да се видим.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кой каква сума е задели си е негов проблем. Време е да спрете с тези дъвки. Всеки разполага според чергата си. Всеки сам си тъче чергата. Това гледане в чуждата паничка е много дразнещо. Зная, че е манталитет, но не сте интересни вече.
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами, вече накупих за децата и за съпругата ми всичко. Преди Коледа по традиция правим някоя екскурзия за 5-6 дни в сърцето на Европа и от там малко шопинг. По-малко със сигурност няма как да харчим, при условие че хем цените са по-високи, хем и доходите ни скочиха с не малко последната година. Но е грозно да се комерсиализира Коледа- факт. За жалост, аз съм материален човек.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз пък въобще няма да харча за подаръци.И не искам ненужни подаръци.Още се чудя на кого да подаря миналогодишните,които за нищо не ми служат.