Доц. Кунчев: Грипът още го няма, ще достигне епидемични нива през януари

Не си спомням да е имало такова закъснение през годините, каза той
22 ное 2023 08:40, Анисия Иванова
63
Доц. Кунчев: Грипът още го няма, ще достигне епидемични нива през януари
Снимка: БГНЕС

Грипът ще достигне епидемични нива през януари, прогнозира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Края на ноември сме, а все още не засичаме грип. Не си спомням да е имало такова закъснение на грипния сезон през годините. Трудно може да се каже на какво се дължи, но няма да ни се размине. Грипът в Северна Америка вече напредна. През декември очакваме да отчетем отделни малки огнища на грип - в семейства, в ясли, в градини. Вероятно в края на януари или през февруари ще се повиши рязко заболеваемостта и ще достигне епидемични нива", каза пред БНТ доц. Ангел Кунчев.

Мерките, които прилагахме по време на пандемията от ковид очевидно повлияват при респираторните инфекции, уточни доц. Кунчев. Той заяви, че през няколкото години на пандемията са засечени рекордно ниски нива на други заболявания като скарлатина, варицела и др.

При хора с хронични заболявания и от рисковите групи грипът може да доведе до усложнения. Има възможност за безплатна ваксинация срещу грип, осигурени са 333 000 дози.

"Октомври и ноември са най-добри за имунизация, за да имаме имунитет през декември, когато се очакват първите огнища на грип", уточни експертът.

Той коментира и случая със заболелите деца от една група в детска градина в Пловдив, за които имаше съмнения, че са с хранително натравяне.

"Вирус е и чест им прави на администрацията на детската градина, че са успели да го ограничат до една група. Ако имаше смесване на групи и персонал, вирусът щеше да засегне повече деца. Проверките на РЗИ-тата продължават. Така че да не се сърдят и някои майки, че им връщат децата, ако имат симптоми, защото вирусите може да са много коварни", заяви главният държавен здравен инспектор. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
за Стадните уфсе преди 5 месеца
Ваксъри бегом за безплатните дози. Догодина вашите кумири Шмайзер, Чобантех и Мордена ще подменят безопасните грипни вакси с мРНК. Влачете за последно нормални вакси друсалки.
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
абе, Митиееее, мите, митее - това не е грип - това е Ковид твойто - грипа минава и заминава за няколко дена-макс седмица. Ко са праиш на ощипан - що не се тества, ами са скатаваш.
39
1
 
2
 
! Отговори
Димитър преди 5 месеца
Абе, кълвач, аз съм болен от две седмици, но щом казваш - грип няма.
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Грипа го няма ще дойде когато решим. Колко познато.
37
2
 
2
 
! Отговори
Жеко куршума преди 5 месеца
С нетърпение ли го чакаш, дявол такъв?
36
2
 
0
 
! Отговори
Стига сте се опитвал преди 5 месеца
да налага без умствен (европейски) начин на мислене! Европейците от столетия биват възпитавани в дисциплина - масови убийства от мозъчноампутирани през ВСВ или масови инжектирания на пробна смес за съкращение на жизнените функции, защото сме много в света! Ние сме балканци нито искаме общество, защото имахме такова, но го провалихме сами и затова не го искаме! До каквото се докосне българина все загива, увяхва, губи жизненост итн. Както пише Гьоте - ich bin der Geist, der stets verneint und das
35
3
 
3
 
! Отговори
Тоз мисирка ли стана преди 5 месеца
или е още доктор? Нещо не е добре щом се тика все нещо да каже! Доцентите все нищо не могат да правят, давайте само професори или академици на интервюта! Залупена държава!
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
кунчу е пален палеумут , има гмногу обласи и тях пръска дъжд с вирузи, зна м го щоту има учени хора които са ги наплюдаали иследвали
33
3
 
6
 
! Отговори
Кумчо вълчо от сзо преди 5 месеца
Със самолет лвт вт ли ще дойде грипът или с влак, а може би с дрон? През пландемията къде се скри тоя грип, да не би да се пазил от ковида? Я си вижте смешните прогнози преди 2 месеца, за кога го чакахте отново да дойде.
32
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тук е, тик е, днес сте обявили 205 случая, но под новото му име.
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Грипът го няма, но трибуналът иде, кунчо.
30
2
 
7
 
! Отговори
666 преди 5 месеца
В кристалната топка ли го видя това, или гледаш на боб????
29
7
 
3
 
! Отговори
asd преди 5 месеца
ФАрмацефтичния бизнес е голям, но рпеди да го е имало него продължителността на живота е била с 30 години по-малко. Така че добре, че я има тази наука и се е развила до такива нива.
28
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Човекът си гледа работата, бе истерици. Залавяйте се за вашата.
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Грип няма, ковид няма, а всъщност АКЪЛ НЯМА.
26
7
 
4
 
! Отговори
до 38 преди 5 месеца
В миналото е нямало фармацевтични гиганти, имало е знахари и билкари. Хората са доживявали масово до 40-45 години и само единици повече. В миналото е нямало и хранителна промишленост. Всяко нещо с времето си. При пазарната икономика е така, всеки иска да печели за да живее. И всъщност това е добре за хората като цяло.
25
4
 
9
 
! Отговори
Мунчо преди 5 месеца
Викат ми лукавия наглец с иглата.
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Фармацевтичният бизнес е един от най-сериозните в световен мащаб. До като те изкарват милиарди, ще има и грип, и ковид, и всякакъв вид други подобни, чиито ваксини носят огромни печалби! Не случайно има толкова много био лаборатории по цял свят.
23
2
 
6
 
! Отговори
Българи къде сте преди 5 месеца
България има огромен проблем с полицаите в Бобов дол - агресивни, неграмотни, толерират Ромите с пари!Германов
22
0
 
4
 
! Отговори
Има ли Българи преди 5 месеца
България огромен проблем с полицаите в Бобов дол - агресивни, неграмотни, толерират Ромите с пари!