Експерти поискаха връщане на таймерите на светофарите

Предвиждането на шофирането е най-важното
16 ное 2023 09:06, Александър Попов
37

С 15% се е увеличил пътният травматизъм в София след премахването на мигащия зелен светофар, показват данни на Института за пътна безопасност.  

"Този проблем се появява, когато някой реши, че има едни пари, които трябва да се усвоят. Столичната община постави зелен мигащ светофар и това удоволствие струва между 6 и 8 млн. лв.  Нашият Закон за движение по пътищата не може да излиза от Виенската конвенция, когато се касае за правилата за движение", коментира председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Той цитира закона, според който се подават сигнали с немигащи и мигащи светлини за регулиране на пешеходните светофари, а не на тези за автомобилния трафик.

Георгиев и автомобилният състезател Ангел Башкехайов са категорични, че по-практично за шофьорите е поставянето на таймери, които показват колко време остава да преминаване съм зелен или червен светофар.

"Когато види шофьорът, че остават 2 секунди, а му остават 150 м, ще започне да намалява. Предвиждането на шофирането е най-важното, да плануваме ситуацията занапред. Автомобилът е средство за масово поразяване, голяма част от хората намират смъртта си. Хората, които шофират бързо се мислят за безсмъртни, a такива хора не съществуват", каза Башкехайов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: катастрофисветофар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
$$$$€€€€ преди 5 месеца
От това има нужда и то голяма. Колко е по добре да може да предвидиш времето за преминаване или спиране. Вярвам че това ще доведе до намаляване на проблеми свързани с безопасността на всички.Да не мислят много и филосовсват А ДА СЕ ДЕЙСТВА ВЕДНАГА.
19
1
 
4
 
! Отговори
ГОСТ преди 5 месеца
И ДА ДОБАВЯ - В КИЕВ, УКРАЙНА, ИМА ТАЙМЕРИ... СЪЩО И ТАЙМЕРИ НА СВЕТОФАРИТЕ ЗА ПЕШЕХОДЦИТЕ ..... И СИ ПРЕЦЕНЯВАШ.. КОЛКО СЕКУНДИ ОСТАВАТ, ДАЛИ ЩЕ МОЖЕШ ДА ПРЕСЕЧЕШ И ЛИ ДА ИЗЧАКАШ.... И ТОВА Е СУПЕР- УДОБНО.......
18
1
 
4
 
! Отговори
ГОСТ преди 5 месеца
ОТИДЕТЕ В КИЕВ, УКРАЙНА, ДА ВИДИТЕ КАК СЕ ПРАВЯТ СВЕТОФАРИ ... ОГРОМНИ СВЕТОФАРИ С ГОЛЕМИ СТЪКЛА, А НЕ КАТО НАШИТЕ МАЛКИ .. ТО НЕ СЕ ВИЖДА КЪДЕ СА И ГИ ТЪРСИШ..... И НАЙ-ВАЖНОТО ... ПО ЦЕЛИТЕ СТОЙКИ-СТЪЛБОВЕ ОТГОРЕ ДО ДОЛУ НА СВЕТОФАРИТЕ ИМА СВЕТЛИННА ИНДИКАЦИЯ, КОЯТО СЕ ВИЖДА ОТДАЛЕЧЕ КАКВО СВЕТИ .... ЧЕРВЕНО ЛИ Е ИЛИ ЗЕЛЕН СИГНАЛ.... ОТДЕЛНО МАРКИРОВКАТА ... ОООО ТРЯБВА ДА СЕ ПОУЧИМ ОТ УКРАИНЦИТЕ, СЕ ОКАЗВА, В МНОГО НЕЩА .....
17
1
 
6
 
! Отговори
Производител преди 5 месеца
Плащам на експерти да забраняват таймерите, после да ги разрешават, после да искат мигащи светлини, после отначало. Ту са незаконни, ту спасяващи животи, ту опасни. Важно за мен е да има промяна.
16
0
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 5 месеца
Махнали сте си таймерите ли, хаха. С таймер е добре, да, макар че който не мже да преценява добре, дава газ до дупка при оставащи 3 секунди. В друтата крайност...вече си спрял, а зеленото свети. Но определено е по-добре.Явно в София са ви управлявали все умни глави, щом са решили, че таймерите пречат, хаха. После се сърдите като ви кажем, че България е по-добре без София.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
като гледам тези експертини и ми се плаче. Масовото преминаване на червено е факт и само глоби ще го спрат. Глобите няма да се случат съответно е абсолютна загуба на време и пари всичко останало.
14
0
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 5 месеца
Таймерите са много полезни и улесняват шофирането.Премахнати незнайно защо от някой "умник".
13
1
 
5
 
! Отговори
дфафга преди 5 месеца
правим нов бизнес кейс. Още едни 10 милки ще хвъркнат по кръстовищата. Като досега сигурно са хвърлени над 30 - 40 милиона без резултат ( бутони, ръждясващи стълбове, всякакви безмислени жълтении_
12
2
 
13
 
! Отговори
Красимир Петрофф!! преди 5 месеца
ТВЪРДО СЪМ ЗА връщането им, като еждневен шофьор броячите са много полезни!! Не знам що за глупост бе да ги махнат тия броячи, които вършат чудесна работа! Кой евро.ейски болен мозък ни накара да ги махнем, не знам, а пък и нашите управници са по-смотани и от тях за да го изпълнят!
11
0
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 5 месеца
Като не си бил в Нидерландия, не се обаждай. Там също имат таймери. Плюс това имат датчици, които засичат колите и им пускат зелено при първа възможност. Образовай се преди да се изтропаш в коментарите и да замирише на ниско ай кю: https://youtube/watch?v=knbVWXzL4-4
10
1
 
13
 
! Отговори
ДА преди 5 месеца
Връщайте таймерите!Че *** като му светне жълто-газ и тича да мине!Ако има таймер,все ще направи сметка,може ли да мине или не!
9
1
 
12
 
! Отговори
? преди 5 месеца
Васко върни таймерите или направи мигаща зелена светлина преди да се смени на червено, че ще се избием в този град.
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Напълно подкрепям! С таймерите е много по-добре, знаеш още колко време имаш.
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кой *** реши да се махнат таймерите? Особено за по-натоварени кръстовища в час пик, таймерите трябва да са задължителни !
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За Прага са си с таймери, бях 2010 и оттогава много културно и коли и пешеходци и без стрес.
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да връщат таймерите навсякъде, тва е едно чипче нищо не ги бърка.
4
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Махането на отброяващите таймери беше най-голямата глупост, която увеличи напрежението по пътищата.
3
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много хубаво е казал човека. Кой милиумник ги махна и защо. С размера много добре, знаеш колко ти остава до другия цвят, а сега колко пъти ме хваща на жълто и газ и кофти. Когато светне жълто и си с 40 и имаш 5 метра до светофара и трябва за мили секунди да прецениш, с друг ако е решил пък да дава газ от жълто да стартира, Абе кофти.
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Там всеки има и пристан за лодка зад къщата
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нарочно ги махнаха, за да снимат и глобяват.