ТЕЛК системата е тромава? Месеци наред хората са без пенсии

Адвокат Георги Коев и Павлина Григорова пред Bulgaria ON AIR
13 ное 2023 09:43, Анисия Иванова
33

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до социалния и здравния министър, с което алармира за проблеми с медицинската експертиза. Отново се оказва, че пациентите с ТЕЛК не могат да си получат помощта от държавата заради забавени прегледи.

"За първи път се правят опити да се реши този проблем. Чуха се проблемите на организациите, омбудсманът свърши невероятна работа май месец. Мина едно обществено обсъждане, но пет месеца по-късно няма кой да изготви постановление за изменение на правилника на работа. Това е административно безхаберие. Няма експертиза", коментира адвокат Георги Коев в студиото на "България сутрин".

По думите му проблемът опира и до информацията - "имаме толкова много органи и комисии, но обикновеният човек няма къде да получи информация къде да потърси правата си, къде да подаде жалба, на кого и на какво може да разчита".

Адв. Коев подчерта, че всички административни органи са длъжници, а хората с подобни проблеми могат да се обърнат към НОИ и Министерството на здравеопазването.

"Приемаме държавата като едно, а НОИ и РЗИ се възприемат отделно. Държавата не е едно, а НОИ и РЗИ не са един отбор. Аз съм пациент, а те са отделни губернии с отделни права. Чакаме постановление за изменение и допълнение на един правилник за управление на работата", каза още юристът.

Павлина Григорова от "Платформа срещу решенията на ТЕЛК и НЕЛК" заяви, че нещата вече са коренно променени и не са просто активисти.

"Месеци наред хората продължават да са без пенсии. Трябва да имаш документ, че не си си получил пенсията, а от теб искат документ, че ти си с ТЕЛК решение. Адв. Коев е прав, че всичко е въпрос на добра администрация - такава няма. Не е нужно да разкарваме един 80-годишен човек до ТЕЛК комисия, за да докаже, че е с деменция. Този човек има личен лекар. ТЕЛК комисиите не познават редките заболявания. Имаме хора, които по 100 дни чакат експертно решение при условие, че са освидетелствани. Имаме момиче, на което за пети път му се връщат документите", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Григорова не се съгласи с твърдението, че нямат информация към кого да се обърнат. По думите ѝ просто системата не функционира.

"Масово пишем сигнали до РЗИ-тата, до Министерството на здравеопазването и НОИ. В повечето случаи ни се обяснява къде се къса връзката между ТЕЛК, РЗИ и НОИ. В момента този случай води до жертви, продължават да умират хора без хляб и лекарства. За мен пътят е Международният съд. Това е опит за убийство на огромен брой хора. Нарушават се куп прости човешки права. Опитахме да тръгнем към международно дело, но се оказа, че нашата общност няма финансов ресурс да води дело срещу държавата", посочи тя.

Григорова е на мнение, че фалшивите ТЕЛК-ове е могло да бъдат овладени още 2011/2012 г., когато са дискутирани електронните досиета.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 5 месеца
Затова съдебната практика е да не се спират плащанията при забавяне и обжалване, само че никой няма нерви да ги съди!
24
0
 
1
 
! Отговори
ТЕЛК преди 5 месеца
Имам едно явяване на ТЕЛК за болнични след тежка операция. Ако знаех какво ме чака, нямаше да отида на ТЕЛК и още невъзстановен щях да тръгна на работа. Решенията на ТЕЛК са две групи - болнични (не се дават, дават се определен брой дни) и за инвалидност ( няма процент за инвалидност и няколко вида според процента инвалидност). Дадоха ми болничните около месец след датата, от която важаха. Ако не ги дадат какво щях да правя?
23
0
 
0
 
! Отговори
широ преди 5 месеца
До Анонимена, бе, ***, остър инфаркт на миокарда, от тях ли е измислен! ***!
22
0
 
0
 
! Отговори
широ преди 5 месеца
чакам от година, месец и два дни! свинщина!
21
1
 
1
 
! Отговори
Спокоен до 22 преди 5 месеца
ТЕЛК Е за работещи хора в трудова възраст. Другите си получават пенсия, къде по старост, къде по трудов стаж и т.н. И без да имам диабет, познавам достатъчно диабетици. Ами той човека на 50 метра ходене пеш, без товар или каквото и да е се задъхва и трябва да си почине 30-на минутки. Какво да ми работи? 30 стаж имал като шофьор ама диабета вече и очите му увредил.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
80% от ТЕЛКаджиите са фалшиви. Всички са работоспособни и които искат работят. Калпазаниете, особено по селата си вадят фалшив ТЕЛК и си лежат.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Значи направо се нарушава правото на живот на много хора! Много повече от ге йовете! дА се сезира ЕК!
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хаосъте нарочнен! За да могат да взимат подкупи! Елементарно е!
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сигурно има и експресен вариант на услугата, в рамките на деня, която дори освидетелства напълно здрави като инвалиди, за да могат да спират и паркират на места за инвалиди. С тарифа под масата.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Истински ГЕНОЦИД
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тромава е много слабо определение! ПРЕСТЪПНА Е спрямо инвалидите!
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
След грешно решение на ТЕЛК и обжалване, НЕЛК изпрати през октомври 2019 г. заповед за преразглеждане решението ми за % инвалидност. Вие видели ли сте до сега някой да се е излекувал от диабет?*** всеки път ми отговарят, че били много заети и не били стигнали до моят случай!Ако беше за майка им, щяха да са стигнали. Майк им.
13
2
 
14
 
! Отговори
maca преди 5 месеца
Току що се връщам от там, ужаса е тотален - комисията заключена зад дебели решетки, да попиташ нещо няма как, защото излиза една сърдита на живота лелка абсолютен цербер - нищо не знаела, телефон не се вдига, а хората чакат отпред в студа все едно конлагер. Това е ТЕЛК Велико Търново - 21 век хахахах, мъка, мъка....
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Как няма да е тромава ТЕЛК когато за няма нищо се насочват за освидетелстване. Прекалено широки са индикациите за ТЕЛК. За леки състояния, без достатъчно основание се препраща към ТЕЛК. Необходима е актуализация на ТЕЛК. Помощи би трябвало да получават само тези, които наистина имат нужда. Иначе, както е тръгнало 2/3 от населението ще получават помощи, като повечето от тях без основание.
11
1
 
8
 
! Отговори
рижко преди 5 месеца
каква администрация в телковете работят лекари, повечето са пенсионери или си имат и друга работа, а хората да си чакат
10
4
 
0
 
! Отговори
Жан Виденов преди 5 месеца
Аз взех пожизнен телк,оправяйте се.
9
1
 
10
 
! Отговори
до 1 преди 5 месеца
Мен, ако има как да ми вземеш заболяването аз ще ти плащам по 2500 лева до края на живота ти! Само да мога да работя. Знания и умения имам. Бъди си нагъл, приеми заболяването ми и парите ми! Има ли сделка?
8
2
 
1
 
! Отговори
без име преди 5 месеца
телка не се справя и се бави, но не приемат и помощ, защото се плаща на издадено експертно решение!
7
1
 
9
 
! Отговори
Ко? преди 5 месеца
Месеци ли? Какво ще кажете за 1 година и 3 месеца. И нищо екзотично няма в заболяването ми. Вижда се с невъоражено око на рентгеновите снимки. И понече пак ме чака преосвидетелстване, пак ли ще стоя почти година и половина без пенсия, макар че вече и снимка не им трбва - то там си има протеза. Ама какво ли очаквам - момчето в ТЕЛК-а на опашката до мен без един крак, на две години го викат.
6
2
 
8
 
! Отговори
аззз преди 5 месеца
Според мен,хората с тежки диагнози трябва да получават ТЕЛК въз основа на епикризите и да не чакат месеци,за да ги извикат на ТЕЛК.Мои близки починаха и след това получихме писма за явяване на ТЕЛК.Телка го точат не осигурените ромски фамилии!!!Тия,които плащат осигуровки-нямат право!