Георги Господинов: Някак си се самозакопаваме

Пропагандата и фалшивите новини ни държат в черно-бялото
Обновена: 5 ное 2023 11:41 | 5 ное 2023 11:41, Стела Стоянова
36
Георги Господинов: Някак си се самозакопаваме
Снимка БГНЕС

"Много е важно да гласуваме. Когато обвиняваме политиците, всъщност оневиняваме себе си.

По-притеснително е какво се случва в гражданското общество - в образованието, в медицината. И оттук насетне изборът на тези политици е наша грешка или наш успех. Ако ги оставим да си правят каквото искат, те ще си правят каквото искат."

Това коментира писателят Георги Господинов пред Би Ти Ви.

"Някак си се самозакопаваме. Не можем да имаме добра политика без собствено разбиране помежду си как искаме да живеем. Нещо не можем да излезем от миналото. А за това, което предстои, нямаме ясна история за него. Само че миналото е празна холограма. Когато написах във "Времеубежище", че предстои една пандемия от минало, това беше само метафора", каза още носителят на "Букър".

"Много е важно да разказваме историите си, личните си истории, защото те спират пропагандната история. Но е много важно и да слушаме историите на другите. Това което ни се случва - пропагандата и фалшивите новини, ни държат в черно-бялото. Цялото общество е просмукано от тази радикализация. А литературата ни учи да гледаме в нюанси", добави Господинов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
до 22 преди 5 месеца
Политиците сме ги произвели ние, никой не се е родил политик. И, разбира се, че е прав при нас търсенето на виновник извън нас самите е национален спорт. Никой от нас никога не е сам виновен за това, което му се случва винаги някой ДРУГ е виновникът за всичките ни беди. Политиците ни са един такъв удобен виновник, който винаги ни е под ръка.
22
0
 
0
 
! Отговори
Рустикална Барби преди 5 месеца
Изреждането на лични истории не създава винаги представителна картина на обществените феномени. Възможно е малобройна, но гласовита група да изкриви общественото възприятие и сама да си изгради свой пропаганден наратив. Или - когато за даден феномен или период се изказва единствено едната страна, можем да помислим, че това е абсолютна истина. Безспорно е важно да разкажем историята си. Но трябва да си даваме сметка и дали разказващите формират цялостна картина.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не оневиняваме себе си. Просто всички политици са пионки на определени групи и интереси, в много случаи добре платени интереси. Политиците не работят за народа. Господинов обвинява народа за липсата на добър избор на политическата сцена. Държи се точно като политиците: елитист и настрана от народа. Помпозен както книгата му.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Когато избора е Хелуин или Деня на Будителите, няма нюанс, има пълно затъмнение. Децата се радват на бонбони и бисквити и това остава в съзнанието им, а ние заличаваме приноса на великите личности в нашата история. И забравяме, че сме държава на повече от 1300 години.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бе вие сте животни, бе.
18
0
 
1
 
! Отговори
До 20 преди 5 месеца
Нищо нецензурно нямаше в коментара си, но не си платен. Не разбрахте ли, че 90% от коментарите са тр0ллски?
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Подривна дейност. стъпка 1: деморализация, обезверяване~20-30г. Стъпка 2: криза ~ 5+ г. Стъпка 3: конфликт ~ 1+ години, Стъпка 4 "нормализация" сиреч квото било било, ред на новите да ви мушкат....
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако някой е гледал филма на Саша Барен Коен "Бруно" ще му стане ясно какви са политиците тук в България....да гласуваш за такава *** като ПП дето се заклеваха против ДС, ДПС и подобни а след това са първи приятели с тях е меко казано презрение към гражданите които те искат да управляват....това е само един пример.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Важно е да се продава романа и да падат пари останалото е история.
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какво е постигнал този човек в живота, че поучава другите? Не е лекар, не е учител, не е военен
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мантрата за важното да гласуваме всъщност е агитация за водещия (Васко Маслото) по съвсем легален начин, та не се чудете защо се прави постоянно по т.нар. водещи телевизии (които вече никой негледа поради липса на съдържание и в пъти повече реклами).
12
2
 
2
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 5 месеца
нали ви казах че е народа е яко ЗЛЕ !
11
0
 
6
 
! Отговори
Съгласен съм с преди 5 месеца
мнението на колегата за лотарията,но тази лотария да е като на запад,където и обикновени хора могат да спечелят.У нас корупцията е на такова ниво,че случайни хора не се допускат до нищо,свързано с власт и материални облаги.Случайни хора могат да бъдат допускани само до бачкаторски позиции,да работят без да питат.Да,ама те пък гледат от управленците и си изпълняват задълженията като тях-некадърно,мързеливо,нелепо,с поглед вторачен в личния интерес,как да откраднеш,ама да не те хванат.
10
3
 
2
 
! Отговори
Майната Ви преди 5 месеца
Все плачете, че няма за кого да гласувате! Ама нали сте народ от гении, ако се слушат пак вашите крясъци, а не можете да изберете 200 свестни да правят закони! Ако не ви харесват тези партии които ги има в момента вместо да палчете направете си собствена партия, напишете програма която да ви харесва, кандидатирайте се и ако ви изберат ще управлявате! Ясно е като слънчев ден! Никой с плач не е се сдобил със свобода!
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Важно било да гласуваме ли? Ако имаше за кой - да, но да гласуваш все за същото няма смисъл. От глас - те подкрепям никого също няма смисъл. Когато се появи политик, който наистина служи на народа тогава ще гласувам. И да, политиците са виновни. Ние няма за какво да се оневиняваме. Ние не разиграваме цирковете. Не си говорим през медиите. Не се продаваме и на чужди интереси. Политиката е най-долната професия. Всичко е само лъжи и далавери
8
2
 
4
 
! Отговори
До Много е важно преди 5 месеца
Толкова е безнадеждна ситуацията, че се съгласих и на лотария. Там има, макар и много минимална, вероятност да се уцели и нещо добро.
7
4
 
2
 
! Отговори
бг смешки преди 5 месеца
каквото и да смениш наорда Е ЯКО зле и БГ няма как да се оправи ! жалко
6
2
 
7
 
! Отговори
Много е важно преди 5 месеца
Да сменим формата на държавно управление. Най-честно би било депутати и управляващи да се изберат чрез всенарадна лотария, в която право на избор имат всички български граждани със завършено средно образование и постоянно местожителство. С което просто ще узаконим съществуващото положение тип "събрани от кол и въже", "вземи единия - удари другия", "от трън та на глог, че по-висок". Но вероятността да попаднем на свестни хора ще нарасне многократно.
5
1
 
5
 
! Отговори
Съгласен съм преди 5 месеца
Причините:отвратителната политическа класа,създала условия за увековечаване на царуването си и отхвърляща всичко,което счита за заплаха за това.Липсата на нормални условия за икономическо развитие,а толериране на комисионерството.Липсата на нормална медийна среда,заливането ни с фейкновини,като неинформирани сме по-лесни за манипулации.Липсата на нормално съдопроизвсодство,няма справедливост,учим се от властта.Извратено разпределение на БВП,ножицата мин-макс създадена от управл. е 50-60 пъти.
4
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Празна холограма било миналото ми! Пълен живот е миналото ми господине Господинов. И давай оценка на твоето минало, не на чуждото.

Спонсорирани публикации