Две от всеки три обяви за работа остават незаети

Има разминаване между търсещите работа и очакванията на бизнеса
57
Две от всеки три обяви за работа остават незаети
Снимка: Pixabay

Проучване на Българската конфедерация по заетостта показва, че две от всеки три обявени работни позиции остават незаети. Близо 30%  от работодателите искат да назначат нови  служители, а повече от 50% са готови да наемат хора от чужбина.

„Интервюираме около 1000 компании от най-различни бизнеси. Имаме единични сфери, които не покриваме като медицинската, но смея да твърдя, че е достатъчно представително това проучване”, коментира Георги Първанов от Българска конфедерация по заетостта пред NovaNews.  

Той посочи, че проблемът с липсата на работна ръка засяга целия  пазар на труда. „Това продължава от няколко години.  От юли месец тази година наблюдаваме нещо, което стартира от пролетта – плавно покачване на безработицата, но проблемът с дупката от  200 000- 250 000 работни места си остава за момента”, обясни още Първанов.

Има разминаване между служителите, които търсят работа, и между това, което търси бизнесът. „Има налични неквалифицирани хора или такива, които не отговарят на изискванията. Търсят се други профили, които просто липсват на пазара. Като се започне от ниския сегмент - оператори, работници, на средно експертно ниво - техници, инженери, има тотален недостиг на медицински кадри. В IT вече има леко балансиране на търсенето”, допълни представителят на Българска конфедерация по заетостта.

Половината от анкетираните фирми казват, че наемат работници от чужбина или обмислят тази възможност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: служителибизнесработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
16
 
! Отговори
Мунчо преди 6 месеца
Има налични неквалифицирани хора или такива, които не отговарят на изискванията. "....Така е! От половин година търся касиерка за магазина, с магистратура по Маркетинг и реклама, с три чужди езици, ако дойдат чужденци, с компютърна грамотност...Предлагам работа в екип, ненормирано работно време, заплата 1000 бруто и...НЯМА КАНДИДАТИ!
44
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сами са си виновни, вчера бях на интервю в София за работа предлагат 1300 лева и 200 лева ваучери...
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ROB NIKOI NE ISKA DA BYDE
42
1
 
17
 
! Отговори
Тихомир преди 6 месеца
Никой не им е виновен на работодателите. Хак им е. Години наред даваха по петстин лева заплати, в резултат на което суцо и сакато отиде да работи извън страната. Сега работодателите ревнаха "няма работници". Емиииии няма, докато си купувахте джипове, Хапаратаменти, круизи и незнам си кво ли още не и не си поглеждахте персонала това се случи. Тук един обикновен собственик на автосервиз, с 2-3 служителя кара бегачка за над 100 000 лева, а същият в Германия кара коли като работниците си.
41
1
 
6
 
! Отговори
Пена преди 6 месеца
Няма да се плашите. И в Китай няма работа за младите и само строят едни панелки в които никой не живее. Китайският колапс ще е голям. Българският колапс ще бъде по-малък.
40
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 43 Взимат и без връзки, но за работи, които са непривлекателни, свързани с тежък физически труд, без добри трудови условия, на открито. Верно е че последните години взимат и за работи с по-лек труд и с по-добри трудови условия, защото няма вече кой да работи, но заплатите разбира се не са много привлекателни.Много хора емигрираха, като се отвори трудовия пазар за ЕС и вече не е като допреди 7-8 години, когато все още работодателите се правиха на важни
39
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А за да ги заемат тези места, пробвахте ли едно много секретно нещо-да плащате. А да не забравяме и това, че 80% от работодателите, така търсят работници, че да не ги намерят.
38
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако в една фирма има текучество на кадри, значи нещо не е наред.. При незаети работни места е същото - или заплатите са прекалено малки, или работата е прекалено много...
37
1
 
22
 
! Отговори
Цура преди 6 месеца
Идете при комсомолския работодател Васил Велев който ще ви даде 500 лева заплата и 1000 лева осигуровки и ще каже ''много са ти''. А той е завършил История на БКП и мисли че има образование.
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Истината. Че то си е от време оно тая работа. Но сега на тая работа и викат "комунизъм" за по-удобно да се не замислят хората.
35
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Остават незаети щото са фалшименто. Пак ли ще се чудим що няма желаеща "работна ръка" ? На вас и 5 хиляди години няма да ви стигнат да се сетите.
34
0
 
37
 
! Отговори
Истината преди 6 месеца
Да живее връзкарството в България. Не се търсят добре образовани и компетентни хора, а връзкари да се уредят при чичо на работа.
33
4
 
31
 
! Отговори
Мнение преди 6 месеца
Шефовете на фирмите са некадърници, които ги е страх да вземат по-добре образовани от тях хора, за не ги изместят! Един българин, завършил в престижен университет в чужбина се връща в БГ и кандидатства на работа в София. Ами взего взеха, а много искаше да се върне тук заради носталгията, той се разочарова и кандидатства в много престижна фирма в Швейцария, веднага го назначиха впредвид университета, който е завършил и отличния му успех в дипломата!!!
32
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До баба Яга, то и след интервюто не става по-добре. Оказа се, че в компанията, в която работя масово Яйчарките нямат нищо повече от средно образУвание(нарочни с "У"). Но го раздават мега тежко и се изживяват на най-важната част от компанията! Смешки. Всъщност по цял ден се пие кафе и толкова.
31
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Виждала съм как не одобряват свестни хоеа, тъй като Човешки ресурси са съставени главно от любовници на шефа. Избират се забавни и симпатични, да им правиш комплименти за полата, косата и големите очи.
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Все едно се явяваме на конкурс от Б селска група на конкурс с Меси. Нямаш шанс и ФК зима Меси. Или от техникума срещу принц от Харварт платил 1 милиона $ такса за ВУС. Никакъв шанс.
29
0
 
29
 
! Отговори
Ко стана ве? преди 6 месеца
Да не свършиха балъците?! Или както смее известни в цял свят - евтината работна ръка?!? Сложили по един Ейч ар да мачка ...със основно образование и са топ ....Работниците с две висши - шефа с основно, пикае по спалните на апартаментите които взема под наем.....
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До До 21 и 23 Свършено е с България ако внасат от чужбина. В чужбина е 5 милярда население а в България 5 милиона и така шанса за бг да намери работа е точно 0-0,1%.
27
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Търсят се хора с 3 западни езика, 15 години стаж по специалността, да ходи в командировки, да работи и в събота и вечер поне до 22 часа, да няма личен живот и да е 25 години с външност на топ модел и за всичко това да е щастлив ако си получава 1000 лв заплата навреме.
26
7
 
7
 
! Отговори
До 21 и 23 преди 6 месеца
Някъде по по-малките, а и не чак толкова малките градове се радват когато водят цифрата 1000-1500. Можеш ли да напишеш какво означава С-то от съкращението на ВУС?