ГЕРБ-СДС се отказаха от незабавното прекратяване на дерогацията

Това ще стане, ако "Лукойл" не внесе задълженията си
Обновена: 23 окт 2023 11:43 | 23 окт 2023 11:40, Стела Стоянова
65
ГЕРБ-СДС се отказаха от незабавното прекратяване на дерогацията
Снимка БГНЕС

ГЕРБ-СДС няма да внася предложение за незабавно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол, ако "Лукойл" издължи незабавно близо 500 млн. лв. неплатени данъци.

Това стана ясно след близо два часа преговори между партиите, подкрепящи правителството, съобщава БНР.

От компанията "Лукойл" трябва да внесат още един милиард лева от дължимата разлика между сортовете "Урал" и "Бренд" във Фонда за енергийна сигурност, с които ще се плащат компенсации за българските граждани. От ГЕРБ и ДПС ги изчислиха на 73 стотинки за литър гориво.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС обясни: "Ще вземем от "Лукойл" един милиард натрупана сума досега и тези средства ще бъдат дадени на хората като компенсации за горивата. Така горивото на бензиностанциите няма да струва 3 лева, а след компенсацията ще струва 2  лева - 2 лева и стотинки".

По думите му изпълнението на решението за компенсиране на потребителите може да започне буквално още от вторник.

Още по темата

В петък ще има извънредно заседание на парламента за преодоляване на ветото на президента върху закона за енергетиката, а публикуването на решението на парламента в Държавен вестник ще даде възможност на правителството да действа. Делян Пеевски - съпредседател на групата на ДПС, заяви:

"Щом успяхме да форсираме събирането на милиард и половина за българските граждани, ние сме доволни. Докато успяваме да работим за хората и да постигаме тези резултати, ние ще подкрепяме това правителство. Ако не се случва, сме ви го казали ясно, че няма да го подкрепяме".

Пеевски посъветва още да не се търси интрига в отсъствието на представители на ПП-ДБ в публичното изявление, защото съпредседателите на групата Кирил Петков и Атанас Атанасов са участвали заедно с премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев, който се е включил дистанционно.

Друго решение от срещата е да бъдат внесени законови поправки за поставяне на базите за съхранение на горива под управлението на Държавния резерв. Целта е да се премахне монополът на "Лукойл".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Делян Добрев защото гледа все едно е глътнал цианид?
11
4
 
6
 
! Отговори
Дзивко преди 6 месеца
Слушах експерти, вероятно на хранилка, че бензина трябва да бъде 30 Ст надолу, та за тва да спрем дерогацията, ама не казват дали след тва няма да стане лев нагоре кат спрем руския петрол и почнем да купуваме арабски дето ще минава през Босфора и допълнително ще вдига цената
10
1
 
7
 
! Отговори
Мхм преди 6 месеца
горивото на бензиностанциите няма да струва 3 лева, а след компенсацията ще струва 2 лева - 2 лева и стотинки".2 лв и 86 ст. , нале
9
1
 
9
 
! Отговори
Знаещ преди 6 месеца
Не знам за дерогацията ама при всички случаи пак ни гласят поредната якаръгация на народонаселението!
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Предизборни шмекерии.
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Алооо гербавите, а 12 години по вашето управление, защо няма 1 лев данък платен от Лукойл в бюджета на държавата България и беше единствената губеща рафинерия в света? Ако не знаете ще ви кажа защото всичко е отивало в чекмеджета на Чекмеджан. Няма по нагли крадци и измамници от ГЕРБ. По това време Чекмеджан и неговия ковчежник Дянков ни обясняваха че пари няма и хората трябва да ядат постни пици, пенсиите бяха 100 Евро, а заплатите 150. Наглеци.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
във втора статия не казват за какво е ветото на президента... КАК ШЕ СЛАГАТ СОЛАРИ ВЪРХУ ОБРАБОВАЕМА ЗЕМЯ БЕ?!?!?!
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Па те руснаците отдавна не продават Уралс под 60 долара, нищо че ЕС си е наумил такава цифра, не знам що си мислят тия нашите хубавци, че Лукойл ще им плащат подобна разлика само щото нашите са си наумили така. Май само дигат предизборно гюрюлтия.
4
3
 
18
 
! Отговори
хаха преди 6 месеца
Поредното бръщолевене на Буци и компания - Делянчо. Вече станаха безброй случаите, в които на единия ден Бойко каже едно, а на другия - друго. Тъжно е, че хората още му се вързват и подкрепят.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
е що да плащат що досега не са плащали сега ли ще си платят кои ял пил аз си тръгвам като неплатена сметка в ресторант
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
О не, изненада, не мога да повярвам ...
1
0
 
9
 
! Отговори
Дони преди 6 месеца
Пък само малкото дебелянче от герб на общия фотос