Шефът на КЕВР: Промените в Закона за енергетиката ще доведат по-справедливи цени

Над 1 млн. лева са санкциите за 6 дружества
12 окт 2023 17:52, Стела Стоянова
20
Шефът на КЕВР: Промените в Закона за енергетиката ще доведат по-справедливи цени
Снимка БГНЕС, архив

"С гласуваните в Народното събрание промени в Закона за енергетиката /ЗЕ/ на свободния пазар годишно ще се търгуват допълнително 12,2 ТВч, които в настоящото ценово решение формират енергийния микс за регулирания пазар. Това ще доведе до сериозен ръст на търгуваните количества на енергийната борса и по този начин нарасналата ликвидност ще допринесе за още по-справедливи пазарни цени". Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов по време на форума "Климат, енергетика, околна среда".

По думите му това произтича от премахването на ролята на НЕК като обществен доставчик и задължението крайните снабдители да закупуват необходимите количества енергия от Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

Новото европейско законодателство предвижда разширяване на функциите на европейската Агенция за сътрудничество на енергийните регулатори за съвместно разследване с националните регулатори на случаи на злоупотреба при трансграничната търговия с електрическа енергия, заяви председателят на КЕВР. Този процес ще се засили с развитието на обединения европейски пазар за търговия на едро с електроенергия, което предполага сериозно повишаване на трансграничните капацитети за междусистемна свързаност. Европейското законодателство изисква свързаността да е поне 15 процента от инсталираната мощност в съответната страна, каза доц. Иванов като посочи, че за България понастоящем тази мощност е 13 500 мегавата.

За сравнение трансграничната свързаност с Румъния е 2300 мегавата, а с Гърция - 1500 мегавата. Осъществяването на изискуемата свързаност в рамките на целия ЕС ще позволи разликата между борсовите цени на пазарите "Ден напред" на съседни борси/зони в Общността да не надвишава 2 евро за мегаватчас.

Предвиденото в ЗЕ отпадане на задължението на регулатора за определяне на регулирани цени засилва ролята на Комисията за осъществяване на контрол върху борсовата търговия в изпълнение на Директива 1227/2011 за интегритет и прозрачност на пазара за търговия на едро с енергия /РЕМИТ/, изтъкна ръководителят на енергийния регулатор. От 2019 г. в КЕВР функционира специализираната дирекция РЕМИТ като през периода 2019 - 2022 г. в Комисията са постъпили 54 сигнала за подозрителни сделки. За 24 от тях предварителните проучвания са прекратени поради липса на доказателства.

Образувани са 30 производства и по 6 от тях регулаторът се произнесе с решения за установени нарушения като наложи предвидените санкции. Предстоящи са решения по още 5 производства. За нарушения на чл. 5 от Регламента на 6 дружества бяха наложени имуществени санкции на обща стойност 1,258 млн. лв. и отделно на друго енергийно дружество –165 хиляди лв. Съвместно с „Ай Би Ем – България“ Комисията разработи и внедри специализиран софтуерен пакет за статистически анализи и обработка на данни, което позволява автоматизиране на дейностите по мониторинг и контрол и повишава точността и обективността на оценките за поведението на участниците на пазара, подчерта в заключение председателят на КЕВР доц. Иван Иванов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Bebok преди 6 месеца
До ЕжкоЗащото справедливоста определят богаташи.
17
0
 
5
 
! Отговори
Ежко преди 6 месеца
Защо справедливите цени ще са по-високи?
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
С ДЪРЖАВНИЯ МОНОПОЛ--- Е ГРЕШНО ДА СЕ ВОДИ ВОЙНА, ПО КЛАСИЧЕСКИЯ НАЧИН, ЗАЩОТО ТОЙ ТАМ Е СИЛЕН, А ТОЙ ТРЯБВА ДА СЕ НАДХИТРИ И НАДИГРАЕ, ТАКА ЧЕ ДА РУХНЕ И СЕ РАЗПАДНЕ САМ--- КАКТО, СЕ РАЗПАДА ЕДНА ЦЯЛА КОМУНИСТИЧЕСКА СИСТЕМА!МОНОПОЛА---СЕ УБИВА С "УМ И РАЗУМ" , А, НЕ СЪС ГЛУПАВИ РЕВОЛЮЦИИ И СЪПРОТИВА! ТОЙ, ТРЯБВА ДА СТАНЕ БЕЗМИСЛЕН И ИЗЛИШЕН!!!!!
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
НАЙ-МРАЗЯ ДА СЪМ ЗАВИСИМ ОТ ДЪРЖАВАТА---ЗАЩОТО ДЪРЖАВНИЯ МОНОПОЛ, САМО СЪЗДАВА ЗОМБИРАНИ И ПРИМИТИВНИ МОЗЪЦИ, ГОТОВИ НА ВСЯКАКВИ ГЛУПОСТИ И ПРОСТОТИИ!СВОБОДАТА---Е ЗА УМНИТЕ И РАЗУМНИТЕ, ХОРА...А, НЕ ЗА ПРОСТИТЕ И НЕУКИ ПРИ МИ ТИВИ...ХАХАХА
14
5
 
1
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 6 месеца
Най ми е кеф, като прецакам Държавата, или някоя от нейните монополна структури, като НЕК , например--ЗАЩОТО С ЕДНА ФОТОВОЛТАИЧНА НЕЗАВИСИМА, СИСТЕМА РЕАЛНО ЗАЧЕРКВАМ ПОСТУЛАТА НА ЛЕНИН--ЧЕ "СОЦИАЛИЗМА Е ЕЛЕКРИФИКАЦИЯ НА ЦЯЛАТА СТРАНА"---КОЕТО ЗНАЧИ, ЧЕ СТАВАШ ЗАВИСИМ ПЛАТЕЦ НА ЕДИН ГАДЕН И МР. Ъ..СЕН МОНОПОЛ, С КОЙТО ТЕ МАНИПУЛИРАТ И РЕКЕТИРАТ , ЦЯЛ ЖИВОТ!
13
3
 
7
 
! Отговори
One s преди 6 месеца
Ами, като стане 3-пъти по скъп ще падат много а, *** много глави... Да му мислят тези които са на власт
12
0
 
13
 
! Отговори
Предатели с Пералня преди 6 месеца
А готов ли е да си заложи цялото имущество и ако се окаже , че е лъгал, да му се отнеме всичко ?!?!
11
0
 
18
 
! Отговори
Хе хе преди 6 месеца
Превод на думите Иван Иванов. Така, първо закриват НЕК, което означа, че ЕРП-тата, които снабдяват бита с ток, ще го купуват на пазарни цени, а не на стойността на енергийния микс на НЕК. Това са цитираните 12,2 ТВч. НО, ще ни продават тока по регулирани цени, които може да са по-ниски от пазарните, поне до 31.12.2025. Така държавата пре::ба ЕРП-тата. А самите ЕРП-та ще ни го върнат с лихвите от 01.01.2026, когато ще ни вдигнат тока поне 3 пъти, както е за бизнеса сега. Ай Честиту.
10
2
 
7
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 6 месеца
Да му мислят софиянци и панелните тарикати--НА СЕЛО ИМАМ ПОКРИВ ЗА 50- СОЛАРНИ ПАНЕЛА!МОЖЕ ДА ДАВАМ ТОК И НА КОМШИЙКАТА ....ХАХАХА
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Слагам 20- соларни панела на покрива за ток и ТОП не ме плаши!!!
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Глупости. Ако справедлива цена значи да плащаме на някой по средата да прави печалба значи шефа на КЕВР трябва да обезателно да провери психичното си състояние с професионалист
7
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Така де, нови, справедливи и десет пъти по-високи цени.
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Както каза киро че себоъел за нашата родина ,коя родина бря ,Украйна ,Израел или Канада
5
3
 
4
 
! Отговори
ПРАВЕТЕ СИ: преди 6 месеца
СОБСТВЕНИ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ----12- 15-СОЛАРНИ ПАНЕЛА И "ЕОН", МОЖЕ ДГД...!
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще доведат то невиждана спекула, особенно в най-студените дни както и рекет при зареждане на електромобил и нужда от повече мощности.
3
0
 
17
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 6 месеца
ЗАСЕГА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ, НЕ "ИЗКУПУВАТ"---САМО ПРОДАВАТ ТЕЦ- ове , КАТО ИВАН КОСТОВ...ХАХАХА..
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Много справедливи за собствените на веи и фотоволтаици. За хората 5 пъти по скъп ток . Честито.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мниги справдливо, когато нялой изкупи ВСИЧКО на търгни ви каже или плащаш 10 пътинповече или мреш от студ.