Фучеджиева и филмът й "Ваймар експрес": Антисемитизмът не си е отивал

30 дружества от Харвард са обявили в подкрепа на "Хамас", каза режисьорът и писател
11 окт 2023 12:03, Анисия Иванова
56

Милена Фучеджиева представи документалния филм "Ваймар експрес". Това е филм за отговорността на думите, за хората на изкуството, които имат влияние над обществото.

"Ваймар експрес" е измислен влак, той е метафора за бързото желание за европейска популярност на една група писатели от 17 страни, сред които и Фани Попова-Мутафова. Тя е единствената българка в тази група, която е поканена по идея на Гьобелс за европейски писателски съюз и да използва техния талант в полза на Райха, предлагайки им преводи на техните творби. Те се задължават да направят клонове на този писателски съюз в собствените си страни. Тези писатели се занимават с литература, но и с нацистка пропаганда", разказа Фучеджиева в студиото на "България сутрин".

Филмът е за трима писатели - Фани Попова-Мутафова, Робер Базиа и Кнут Хамсун. Фучеджиева подчерта, че можем да търсим и сега препратки към това време.

"В много тежка ситуация се оказа света отново. Това, което се случва в Израел, е плод на антисемитизма. Израел е заобиколен от държави, които искат страната да не съществува и евреите да бъдат изтрити от лицето на земята, което се е случвало и преди. Във филма тези писатели, които са отишли на тази среща, са дали своето съгласие с нацистите и за антисемитизма. В случая "Хамас" са равностойни на нацистите", уточни тя.

Пред Bulgaria ON AIR режисьорът изрази своето учудване, че сега 30 дружества от Харвард са обявили в подкрепа на "Хамас".

"Техните професори са потресени от това. Няма оправдания в подкрепа на "Хамас", изтъкна тя и цитира думите на Голда Мейр, че "с терористи не се водят преговори, а се воюва".

"В момента живеем във време, когато се възражда нова ярост срещу евреите и се надявам този филм да помогне на младите хора да разберат, че антисемитизмът не си е отивал. Той се скрива за известно време, след което пак се появява, това са някакви цикли. Аз безкрайно обичах и уважавах Фани Попова-Мутафова. Когато осъзнах, че тя не се застъпва за Дора Габе, която е изселена и губи гражданските си права, се разочаровах", сподели Фучеджиева.

Тя благодари на организацията на българските евреи "Шалом" за подкрепата за филма.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това, което лелката го приказва е чиста лъжа. Не заставам на нито една от двете страни защото не познавам конфликта в дълбочина, но прави впечатление, че в западните медии присъства само гледната точка на Израел. В Канада уволниха един пилот на държавната им компания Еър Канада само затова, че в Туитър е написал няколко коментара в подкрепа на ПАлестина. А в този сайт след 4-5 часа, ще се появи "експерт" (както всеки ден), който ще твърди, че Русия е организирала всичко.
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много неприятна жена.
39
0
 
2
 
! Отговори
Инж+ преди 7 месеца
Позволим ли разгарянето на долни човешки страсти(като насилието например), в крайна сметка всички ще пострадаме!!! Никой няма да "излезе сух от водата"....
38
0
 
5
 
! Отговори
Ганчо преди 7 месеца
На тия двамата водещи като ги погледна и ме съмнява че могат да кажат нещо което да ме грабне
37
5
 
3
 
! Отговори
До 44 преди 7 месеца
Георги Марков си го убиха от службите на Скотланд Ярд, защото остро иронизирал тамошни английски политици.
36
2
 
9
 
! Отговори
do 44 преди 7 месеца
Айде, айде! Щот' пък Георги Марков не е обскужвал властта! Че той е съсценарист на "На всеки километър" даже. И е добре да не се взема насляпо упрекът от Лондон за убийството му, Ще напиша за трети път тук. Георги Марков не е бил никаква заплаха, че да го ликвидират, това е измислица на полковника от разузнаването Владимир Костов,който избяга в Париж и си е още жив.Защо си е жив? Него ЩО са го оставили? Полковник от разузнаването! Вие сте от чужда пропаганда и работите против България!!!
35
1
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 7 месеца
- А антихристиянството и антимюсюлманството от страна на юдеите отивали ли са си? Или просто в това да се мазни човек на евреите има много пари...
34
2
 
15
 
! Отговори
&~~ преди 7 месеца
Тръгнала бълхата да търси кусури на орела. Разликата между Фани Попова - Мутафова и Дико Фучеджиев и дъщеря му е от небето до земята. Тя да вземе да направи филм за подлизурчеството на баща си и другите казионни писатели пред управяващата БКП. Ама как хубаво ги е описал Георги Марков в задочните си реполтажи...
33
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много интересен материал, наистина. От казаното, между другото, става отново ясно, че дали ще има омраза и / или репресеии към който и да е народ, зависи от ръководството на държавата, "Рибата се вмирисва откъм главата". В България ръкоодството на държавата е било под вличнието на назцизма, затова е пострала и Дора Габе. >>Вчера попаднах на един текст в интернет в някакъв сайт, който наричаше "Бранник" патриотична организация.Което значи, че в момента в БЪлгария има легална пропаганда на нацизма
32
0
 
22
 
! Отговори
Истината е ... преди 7 месеца
Тази жена не знае защо използва думата антисемитизъм. Все пак и араби и евреи са семити :)
31
0
 
18
 
! Отговори
:) преди 7 месеца
Един от най-дейните изтезатели в "Народната" милиция непосредствено след 9/9 е Бачи Зееви. Точно така, правилно се сещате - дядо е на Гад Зееви :) За него да направи филм другарката!
30
0
 
17
 
! Отговори
:) преди 7 месеца
Др. Комунистаджиева да не си позволява да посяга на Фани Попова-Мутафова. Дора Габе не е пострадала кой знае колко и също не е помогнала на Фани Попова-Мутафова и мъжа й Чавдар Мутафов, а той е бил убит от неционистите и нефашистите. Като искаш да ти помагат, покажи се човек. Ама при тях винаги е само за изгода. И само на тях трябва да се помага. Те какво ни се отблагодариха, че ги спасихме? Нищо. Участват активно в унищожението ни по всякакъв начин.
29
0
 
16
 
! Отговори
:) преди 7 месеца
Че кой от ционистите е семит :) Нито официалните проектанти на Израел - хубаво име, нали :) (този, който се бори с Бога), нито световните богаташи, нито голямата част от населението на Израел са семити. А палестинците са. Даже онзи ционист, дето измисли "пръчката, с която да ги подберат към Израел" признава, че повечето древни евреи са останали в Родината си и са приели исляма, поради изгода. Та, кои са антисемитите :)
28
0
 
14
 
! Отговори
но пасаран преди 7 месеца
все едно е направила филм за себе си в ролята на фани мутафова. Това е загатнато извинение , но не се приема , защото е напълно осъзнато . Фучеджиева е пропагндаторка за пари и слава
27
0
 
6
 
! Отговори
gg преди 7 месеца
Ако се има предвид този срещу арабите (защото и те са семити), да, виждаме го много ясно в момента.
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо се е породил антисемитизмът??
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И кои са семитите-арабите или евреите,които се бият между себе си щом като останалите били антисемити срещу тях семитите.
24
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В туба има едно клипче, как евреин прогонва палестинско семейство от дома му. Разстроена, палестинската собственичка на къщата му вика - "ти ми крадеш къщата", а евреина отговаря съвсем спокойно - "ако не я открадна аз, някой друг ще я открадне". Това е манталитетът на избрания народ.
23
1
 
11
 
! Отговори
Парадокс преди 7 месеца
Ивицата Газа = Варшавското гето от ВСВ! ИзСраел = Нацистка Германия!
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Но Фани Попова-Мутафова не е направила закона за защита на държавата, в това ли е нейната вина

Спонсорирани публикации