"Тренд": При победа на тези избори ГЕРБ ще засили позиции в сглобката

Борисов ще бъде в по-силна позиция
Обновена: 30 сеп 2023 21:40 | 30 сеп 2023 21:30, Стела Стоянова
46
"Тренд": При победа на тези избори ГЕРБ ще засили позиции в сглобката
Снимка БГНЕС

Такъв тип кандидатури като на Антон Хекимян, които не са партийни и целят излизане на подкрепата извън традиционните партийни ядра, рискуват доста често да не бъдат припознати от традиционните симпатизанти на дадената партия. Ключово е Хекимян да бъде легитимиран от лидера и основните политически лица – този процес като че ли започна. Борисов се изказа за него, а Георги Георгиев (досегашният председател на общинските съветници от ГЕРБ, който се очакваше да бъде номиниран за кмет, б.р.) го придружава.

Така пред NOVA NEWS политологът от „Тренд” Димитър Ганев коментира номинацията на ГЕРБ-СДС за кмет на София.

На въпрос защо лидерът на ГЕРБ не е бил при представянето на Хекимян, както направи за кандидатите в Пловдив и Варна, Ганев поясни: „В тези случаи става въпрос за партийни кандидати. При Хекимян и при Терзиев двете основни партии (ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ) си дават сметка, че с техни традиционни партийни симпатизанти няма как да спечелят изборите. И двете формации търсят и пробват с фигури, които са извън партийните среди, да мобилизират допълнителна подкрепа”, е мнението му.

С много голяма степен на вероятност политологът смята, че изборите в София ще се решат на втори тур, при което е твърде недостатъчно да гласуват само симпатизантите на ГЕРБ и ПП. „Ще имаме безпрецедентна ситуация. Ако досега сме имали балотаж между десен и ляв кандидат, сега ще има по-различна ситуация – Хекимян и Васил Терзиев. Има обаче цяла кампания пред нас”, каза още той.

На въпрос дали има някакъв паралел между издиганите от ГЕРБ преди време Анастас Герджиков и Цецка Цачева за президент и сега Антон Хекимян за кмет, той каза: „Не. Ако има някакви паралели, те са с проф. Герджиков и проф. Габровски. И е заради това, че ГЕРБ в последните две години, когато беше в политическа изолация, заложи на лица извън строгите партийни редици. Лица с авторитет в своето професионално поле, което играеше роля за излизането на ГЕРБ от изолацията и търсенето на нова легитимация”.

Ганев е категоричен, че с номинацията на Хекимян ГЕРБ желае да спечели София. „Чувам интерпретациите за подарен мач. Не виждам никаква политическа логика да се случва това. Какво ще стане след победа на ГЕРБ в столицата – няма да падне „сглобката”. Последица ще бъде, че балансът в мнозинството ще бъде изместен към Борисов, който ще бъде в по-силна позиция и ще се възползва от това”, поясни политологът.

Според него другият кандидат за кмет на София – Вили Лилков, е получил два подаръка - от кандидата на ПП-ДБ и от този на ГЕРБ. „От Васил Терзиев - заради миналото на неговите роднини. Лилков изглежда като човек, който стои на определени позиции. От ГЕРБ – Хекимян не е традиционен кандидат за партията и по-консервативни техни симпатизанти биха могли да припознаят в Лилков алтернатива”, поясни той.

Политологът коментира и протестите на енергетиците. Мнението му е, че Делян Пеевски от ДПС се държи като лидер на мнозинството, защото съобщава основните новини. За недоволството допълни: „Това не са най-опасните протести за властта. Опасните са тези протести, които са с антисистемен характер”, подчерта Ганев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ГЕРБ ли бе! Нищо няма да получат!
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Помислете какви бяха цените преди ПП и какви са сега и гласувайте.
27
4
 
4
 
! Отговори
Милиардер преди 7 месеца
Те, Герб и лидера им пожарникар вес ги печелят изборите, а българите ставаме все по-малко. Така беше и с комуншистите им от БКП. Те все се хвалеха на конкресите си, че изпълняват птетилетките си за 3 г., а накай им махнаха петолъчката от партия им дом. такса е в България. Все простаци я управляват. А умните са милионери. Като г-н Васил Божков. Променят даконите, за да му вземат парите, но попазнаха в собствените си капани. Не като тези в Бургас.
26
1
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 7 месеца
Няма по-силна сглобка от тая на престъпници, които нямат друг начин да избегнат възмездието! А всички от Четворната коалиция са такива-като се почне от шарлатаните ПП, през дабайската секта, мутренската партия ГЕРБ и накрая турската мафия ДПС.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз не знам за кого да гласувам и дали.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да си засилват позициите вътрешно по пътя към дъното. Цялата сглобка ли е, амалгама ли е, кама сутра възел ли е... всичко да ходи в миманса
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя като му гледам сглобката на главата разбирам защо ръси нелепица след нелепица!
22
2
 
13
 
! Отговори
Да видим преди 7 месеца
В София се напълни със заблудени либерали от цялата страна. Бабите им били с цървулите на село, но те вече се изживяват като градска столична буржоа. Защото са започнали с кол центъра на 2 500. Което е 5 бабини пенсии. Ей такива може да докарат Терзиев и после всички да му сърбаме неолибералната попара 4 години. Надеждата ми е в кореняк софиянците и патриархалните семейства на средна и над средна възраст.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И аз ще гласувам, ама друг път! Ако изборите променяха нещо отдавна щяха да ги забранят!
20
3
 
6
 
! Отговори
Още от същото преди 7 месеца
Всяка кандидатура на сглобката е тяхна метастаза!
19
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хекимян,няма да стане кмет на София! ГЕРБ и ПП,ДБ ще понесат Крах!
18
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А да видим! Аз ще гласувам,с номер 42! С вие?!-:)
17
1
 
9
 
! Отговори
Хе хе преди 7 месеца
"При победа на тези избори ГЕРБ ще засили позиции в сглобката". Не съвсем - Борисов Е Сглобката. ПП/ДБ са във властта с Милостта на Капо Ди Тути Капи - Баце. ТОЙ ги мина с 200 и Те, заради Келепира, са Навиха да Го изперат за Пред ЕС. Сделката им с Посолството е Бонус. И Брюксел, и Лондон и Вашингтон много добре знаят, че в България се договаря само с Главният Мафиот, Всичко знаем Кой Е.
16
4
 
6
 
! Отговори
ГЕРП ДА ПОБЕДИ НА преди 7 месеца
Изборите! Българите не са за съжаление! Толкова залупена нация не заслужава да е член в ЕС където има средно интелигентни народи и някои високо интелигентни народи! 15 години да избираш едно и също и да очакваш промяна за това има само медицинска диагноза някъде около Карлуково! Най добре е изведнъж да изчезнат и територията на ново да се засели с друг тип човеци и да има друго име без история! 1400 години история все още нищо не научили, даже и езика си още не могат! Съдбата на инките!
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
K'вo знaчeниe имa? Bce ca измekяpи нa nocoлcтвoтo...
14
7
 
3
 
! Отговори
СГЛОБКА ЩЕ ИМА... преди 7 месеца
ДОКАТО Е ЖИВ ПУТИН...
13
1
 
11
 
! Отговори
Рендету преди 7 месеца
Не си правете Илюзии!!!! Която и от двете партии да победи на местните избори ние ще сме губещите, докато продължи управлението на "Сглобката" от ПП-ДБ, Герб и ДПС!!!
12
9
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 7 месеца
Ще го свалят ще видиш.Ще променят и конституцията и машините на Мадуро.А катъра на кокарджата ще иде при друг от БСП.Радев ще е първият лежал ефективно в затвора.Чакат го приятни мигове с вазелина.
11
4
 
4
 
! Отговори
Стоян Стелий : преди 7 месеца
Голям избор между двама джендера3ти,един пребоядисан номенклатурчик,един доносник майцепродавци,една надъхана "синдикалистка" , руди Гела,един сценарист и още няколко наивници...Цирк Шоплука прИзентс,баце! Излизат клоуните с нови(стари) номера,гласувайте с кеф!
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
товачка плешивото къде е видя победата? Да си каже колко му платиха да говори небивалици.