АФП: България арестува Божков - опозорен олигарх, върнал се от изгнание

Любителят на пури и коли е обект на американски санкции от две години
25 авг 2023 19:15, Стела Стоянова
75
АФП: България арестува Божков - опозорен олигарх, върнал се от изгнание
Снимка БГНЕС

Българският милиардер Васил Божков, опозорен в страната си и санкциониран за корупция от Вашингтон и Лондон, се върна от Дубай в България и беше арестуван веднага щом пристигна в столицата София, предаде АФП.

67-годишният олигарх, бивш хазартен магнат, „се яви доброволно“ и беше задържан първоначално за 72 часа, които може да бъдат удължени в очакване на процеса, става ясно от прессъобщението на прокуратурата.

Очакван от тълпа журналисти на летището, той се втурна в полицейската кола, без да прави изявления.

„Той е в перфектно здраве“, каза адвокатът му Стоян Баумайер, разпитан от телевизионни канали.

След медицинските прегледи "сигурно ще бъде изслушан от прокуратурата", допълни той и уточни, че Божков се е върнал в София, за да изчисти името си.

Още по темата

Божков избяга през 2020 г., изправен пред близо 20 наказателни обвинения, включително убийство, организирана престъпност, рекет, пране на пари, укриване на данъци и незаконно притежание на произведения на изкуството.

За отмъщение той замеси противоречивия бивш премиер Бойко Борисов, твърдейки, че е платил 30 милиона евро за подкупи, свързани с управляващите.

От Дубай шестдесетгодишният мъж заяви, че е готов да даде показания по това дело, което, според прокурора, му е позволило да плати по-малък данък.

Математик и икономист по образование, Божков се специализирал в казина и спортни залагания преди да разшири дейността си към инфраструктурата и туризма.

Той беше собственик и на легендарния футболен клуб Левски София, който продаде заради проблемите си със законодателството.

Любителят на пури и коли е обект на американски санкции от юни 2021 г., допълнени в началото на 2023 г. с британски мерки.

Според българските медии, Васил Божков може да бъде разпитан и в рамките на разследването на убийството в средата на август на Алексей Петров, бивш таен агент, който след края на комунизма се насочва към бизнеса и е заподозрян в изнудване.

Местната преса се позовава на свидетелски показания, които свързват магната с опита за убийство на г-н Петров през 2015 г.

Както г-н Божков, наричан "Черепа", така и г-н Петров, известен като "Трактора", са емблематични фигури на прехода на България към пазарна икономика през 90-те години на миналия век.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Инфо на ухо,к.54 Че какво толкова ще се интересуват от Държавния Департамент на САЩ, че и натиск да упражнят върху Дубай за екстрадицията му? Това са пълни глупости, дреме им за разправиите на ББ и Вл.Г. с В.Б.! Просто от ПП искат да направят ББ по-смирен и сговорчив преди местните избори.
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Доколкото си спомням, г-н В.Божков беше опозорен от спецпрокуратурата и лично от г-н л.прокурор. В началото той беше обвинен по 8 членове от НК, за да се стигне накрая до 19 обвинения. Факт беше, че спецпрокуратурата отчиташе дейността си с брой обвинениия и томове с тях.Томовете като правило бяха 60-67, сетне надминаха 100. Интересно дали В.Б. не е изпреварил времето за връщане. Сложиха му белезници,петима полицаи за охрана и ще му предявят вероятно отново 19 обвинения.
62
0
 
1
 
! Отговори
Някой преди 8 месеца
Малко съм далеч от цялата тази история но.....Май,вече няма кой да му пречи и затова се върна да му е по-лесно да излезе!!!
61
2
 
3
 
! Отговори
Кило преди 8 месеца
Чета коментари на хора с по три потребителски кредита и айтелефон на изплащане, как щял и какъв бил Бижков😂 пичуе , не го мислете. Това , което харчите за година са пари за семки за него. Ако не го бяха прецакали и в парламента щеше да влезе неговата пария. Спомняте ли си с колко не му достигна .. питайте чичя гуггле , той ще ви каже.
60
2
 
3
 
! Отговори
уточнение преди 8 месеца
Шиши ,Влади и останалите по Магнитски си харчат милиардите ,откраднати от всички нас.А Цеките гребат яко под крилото на главната Тиква.
59
1
 
1
 
! Отговори
Чуребагата преди 8 месеца
Черабухата и Тиквенухата са се развилняли ми се струва.
58
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Сатир (53) Хайде стига мантри!! Черепа знаел какво прави?! Ха-ха!! Да ти вземат бизнес за МИЛИАРДИ, да си плащаш рекет като поп а ти гледаш приведен като пръв шушумига.. моля-моля !! Пълен въздухар. По делата им ще ги познаете.
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чепи точно ще изпере Боко и ще последва съдбата на Трактора.Този е свършен. Обеща ли са му да го изперат а ще гушне букета.Не проговори ли за Боко и Шиши, свършен е.
56
1
 
4
 
! Отговори
Диана преди 8 месеца
До Готин Какво се чудиш бе Готин?!...За какви врагове бълнуваш, когато Божков беше част от преврата на БСП?!...Не разбра ли досега, че БСПтата върлуват днес?!...Аз пък се чудя защо никой тук не споменава за решението на съда да се оттеглят всички обвинения от Бойко Борисов за снимките с кюлчета и банкноти в чекмеджето му поради многото фалшификации там?!...Защо ли и аз се чудя, значи?!...Всичко е ясно - БСПтата са си БСПта - БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
55
2
 
4
 
! Отговори
Диана преди 8 месеца
Арестува го защото се предаде! Има известна разлика - не им се искаше много да го арестуват досега...Знае твърде много!..Вероятно е решил, че сега при БСПтата начело е най-добрия момент да изтъргува свободата си: мъни, мъни, мъни + БСП = на сделка-зелка...БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
54
2
 
1
 
! Отговори
Инфо на ухо преди 8 месеца
САЩ са упражнили натиск върху Дубай да го екстрадират - доброволно или доброзорно
53
6
 
6
 
! Отговори
Сатир преди 8 месеца
Никога не подценявайте Божков!!!!! Той знае какво прави, Вие мислите , че знаете.
52
10
 
3
 
! Отговори
Офицер преди 8 месеца
Изключително комбинативен и хладнокръвен! Надяваме се скоро да го видим на чело на тази смачкана колония!
51
0
 
17
 
! Отговори
ХИЧО преди 8 месеца
Разместват се пластовете в българската мафия-едни ги убиват,други се връщат....За стратичните наблюдатели е трудно да се прецени къде свършва мафията и къде започва държавата?Държавата си има мафия,а мафията си има държава....
50
0
 
5
 
! Отговори
Готин преди 8 месеца
Чудя се!? Дали е добра идея да се довериш на врага си и къде е гаранцията да не бъдеш излъган лошо!?
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Очаквам да кажат,че е починал в ареста.От комунисти нищо добро не очаквам!!!!
48
0
 
5
 
! Отговори
Готин преди 8 месеца
Следственият арест е най-доброто възможно място .....
47
2
 
5
 
! Отговори
?!? преди 8 месеца
Само страха може да те върне от хубавия живот в Дубай? В БЪЛГАРИЯ! Всичко друго , което ще каже тоя е лъжа. Бог да го прости и тоя! Мир на праха му.
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Къде самоубихте Копейкин, путинисти?
45
3
 
8
 
! Отговори
новата мафия преди 8 месеца
Черепа го е страх да не свърши като трактора.