Ние сме общество със средна телесна повреда, което не смее да осъди политиците

Царе сме на мирните протести, които не решават нищо
177
Ние сме общество със средна телесна повреда, което не смее да осъди политиците
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Във вчерашния ден хиляди хора от цялата страна излязоха на протест срещу насилието и да подкрепят Дебора. 18-годишното момиче, което бе обезобразено от един, меко казано, садист. Няма как да знаем всички подробности, но резултатът е ясен - едно момиче, което едва ли ще има нормален живот.

Този случай вади на показ рани в семейството, раната, че не успяхме да се преборим с мутризацията, раната, че подобни примати се превърнаха в някакъв "каймак" и модел за подражание.

Ние сме общество със средна телесна повреда, което не смее да заведе "дело" срещу политиците. А както вече всички знаем, при средната телесна повреда има опасност за живота. Но не ни пука. Не протестираме, всеки се оправя сам и както може. Не вярваме на съдебната система и имаме достатъчно поводи за това, не вярваме на управляващите, не вярваме на никого.

Но сме царе на "мирните протести", които не решават абсолютно нищо. Само самодоволно потриваме клавиатурата и тракаме в социалните мрежи, че гражданското общество е живо.

Не сме лоши хора, но сме страхливи.

Затова и всички, които ни управляват са доволни - нито можем по някакъв начин да ги коригираме, нито пък да принудим съдебната система да заработи в интерес на правото.

За нас остава Facebook, особено на поколението, белязано от промените, които не промениха нищо. И ние не направихме нищо. Сега ще разчитаме на децата си, защото те не са обременени от нашите комплекси. И не ми обяснявайте, че младото поколение било тъпо и неграмотно. Не е, има достатъчно умни и интелигентни, които да ни дърпат напред. Такива като Георги са видими, но не са мнозинство. След още едно-две поколения няма и да са модерни за никого.

Ако се замислите, в най-новата ни история има три-четири значими протеста. И трите започнали с неподправено гражданско недоволство, и трите "яхнати" от политиците. И крайният резултат е едно нищо. Така беше през 2013 г., така беше и през 2020 г. Единствената полза от тях беше, че някои от протестиращите се реализираха в политиката. Реализираха е силно казано - по-скоро претопени в политическата класа, срещу която негодуваме на маса. Може би единственият, който постигна някаква цел, беше този през 1997 г. Но той не беше и много мирен.

Спомняте ли си протестите срещу "цар" Киро в Катуница? Един смъртен случай с прегазено момче в Катуница запали почти война между роми и българи. Защото "цар" Киро и подобни нему бяха живото доказателство, че пред закона не всички са равни. За неговия легендарен фалшив алкохол се говореше в цяла България, беше се превърнало във виц. Но нито един от "царските" хора не беше осъден. Той беше и от тези, които караха коли със специален режим при движение. Случаят пак се политизира, и пак беше преди местните избори.     

Помните ли случая с изчезналия малкия Пепи през 2001 г.? Имаше голям протест, който едва не свали правителството на Костов. Да, в крайна сметка обвиниха за убийството на детето неговата майка, която не влезе в затвора заради диагноза "шизофрения". Но на политиците не се прощаваше.

Снощният протест също бе политизиран. И мъката на близките на Дебора само след два месеца ще бъде знаме в политическата кампания на местните избори. И резултатът от недоволството няма да е по-различен, просто ще припомняме случаят в Стара Загора при следващи подобни деяния.

Какви ще са последствията? Никакви. Всъщност ефект има - свалиха подкастите на Тото, защото "мъжкарят" Папазов разказал как остригал свое гадже. "Общественото Facebook недоволство" ще помете и двамата, поне за три дни.

Татуировките вече са признак, че си близо да бъдеш подхванат от съдебната система. А ако има надпис, свързан с България или герои от историята ни - това вече е ясен признак, че си "патреот" от една определена политическа сила.

Но някой да чу нещо срещу управляващите? Нали от тях зависят тези законови промени, които всички искаме?

Ако това зверство беше изкарало хората само преди няколко месеца, щеше да има призиви бившият вече главен прокурор Иван Гешев да бъде разпънат на кръст, да му се иска оставката и напоително експерти да ни обясняват как прокуратурата ни е изгнила отвсякъде. Сега ни вопъл, ни стон. Явно "реформата" е приключила.

В социалните мрежи и по площади хората се възмутиха от съдийката, която пусна обвиняемият с мотива "лека телесна повреда". Да чухте някой политик да изкаже някакво мнение за нейното решение? Ни вопъл, ни стон. Въпреки, че е имала цялата власт да остави в ареста насилника.
 
Политици се омешаха и вчера гордо сред протестиращите, даже и някакви обещания "ръсят". Колко години вече?

Някои ще кажат, кабинетът ни е нов, да му дадем шанс. Ми не е нов. Този кабинет е съставен от партии, които са в управлението през целия нов век. ДПС ли не е участвала във властта? ГЕРБ ли не ни управляваха над десетилетие? ПП и ДБ не управляваха ли и те? БСП и те бяха във властта за кратко, ИТН така и не показаха, че имат топки. Да очакваме от "Възраждане"? Ами няма как да стане. Какви спешни мерки точно да очакваме и от кого?

Всъщност част политиците не се трогнаха от 400-те шева на Дебора. Те използваха случая, за да атакуват опонентите си. Сега идва ред на Истанбулската конвенция. Тя ще бъде развявана наляво и надясно и ще бъдем убеждавани, че ако я приемем, всичко ще приключи. И да не забравяме - кой е националният ни празник също е много важен въпрос, да се разбере кои са "путинофили" и кои са добрите. Дори и за референдум се говори. А през това време ще се правят конституционни промени...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Политкоректен...Ми така излиза, свободата се печели с кръв! И на бяйряка го пише..."Свобода или смърт", та явно статията намеква разни такива неща, които в съвременния свят показват, че при човеците еволюцията е негативен процес или най-много нищо...тъпчем на едно място и показваме как от нас няма смисъл, щото само мърсим Земята.
153
4
 
2
 
! Отговори
Политкоректен преди 9 месеца
Горната статия не ми стана много ясна. Може ли авторът да ми даде примери за държави, където не е така? Както стана ясно и в Германия, и във Франция и в САЩ е същото - народът си протестира управляващата класа си прави, каквото си иска. И какво точно предлага авторът? Въоръжена революция и масови разстрели?
152
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Овчето стадо яко го манипулират, да започне да скача и вика: "Искаме Истанбулската Конвенция!", "Искаме Истанбулската Джендърска Конвенция!"
151
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Каква е тая глоба до 1000 лв???Направете глобата 10000 до 20000 лева!Да видим тогава дали някой ще си помисли ей така да раздава обиди ,шамари,юмруци.ДО 20000ЛВ!И да има осъдени за шамар ,като му представят колко дължи да плаща с обществено полезен труд ако е безработен!До кога ще се защитаваме хулиганите,разбойниците,садистите???
150
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най-после някой да напише истината 👏👏👏
149
0
 
2
 
! Отговори
Новата пиеса преди 9 месеца
Криворазбраната демокрация. Не като унуй ама същото.
148
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Спомнете си село Подем през 1996. Местното население начело с кмета правораздава. Това ще става.
147
3
 
10
 
! Отговори
Бай Тошо преди 9 месеца
Ще ме търсите ама...
146
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
да се разбере кои са "путинофили" и кои са "добрите" бендеро-нацисти.
145
2
 
23
 
! Отговори
Допълнения преди 9 месеца
1. Забравихме случая в Цалапица и прокурорското синче от Перник-но те не са важни-техните жертви са мъже, защото явно не се брои за насилие, ако потърпевш е мъж, бял, хетеросексуален, християнин, обича си държавата. Различното третиране от закона по пол и т.н. не е ли дискриминация? 2. Смазващото мнозинство Българи видя какво стои зад истамбулската конвенция и не я приема. КС я забрани. ЕС опитва да ни я наложи силово. Не става и? Една трагедия се използва от марионетките за да я прокарат. НЯМА!
144
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това са децата на "демокрацията", вие какво очаквахте, че някой ще ги направи хора вместо вас
143
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Помните ли огромните протести срещу СТРАТЕГИЯТА ЗА ДЕТЕТО- а плашещите фейкове- норвежци и датчани са границата и всеки момент ще налетят на децата ни да ги отведат- ОКАЗА СЕ ЧЕ НЕ НОРВЕГИЯ И ДАНИЯ КРАДАТ ДЕЦА А РУСИЯ ОТВЕЖДА ХИЛЯДИ УКРАИНЧЕТА В РУСИЯ- КЪДЕ СА СЕГА НОРВЕЖЦИТЕ ОЩЕ ЛИ ЧАКАТ НА ГРАНИЦАТА
142
3
 
14
 
! Отговори
До 142 преди 9 месеца
Ако ти кажа името си преди да те обезобразя по този мизерен начин, това битова драма ли ще е? Това с битовото трябва да изчезне! Българският бит е време да изключи насилие, бой, унижение, тормоз...
141
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
съжелявам за момичето, но трябва да се разберат мотивите. Ако е любовна драма - това е битово насилие, но ако е отношения наркозависим - доставчик то това е друга ракия направо си е опит за убийство
140
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Комай объркахте демокрацията с анархия, но кво да се прави, толкова ви е капацитета
139
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ареее маймуниии в синхрон почвайте да скачате и да викате "кой не скача е червен", за награда ще има банани на промоция ахахахахаха
138
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Определено мисирките ни имат тежки телесни повреди, нещо на мозъка определено!
137
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
e to i s chugunen tigan stava.
136
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ne e sigurno. miaza mi na tejka povreda. daje po edna tochilka za banica ili tupalka za kilim ne smeete da nosite. ;)
135
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
КОГАТО МУТРИ И МИЛИЦИОНЕРИ ВЪЗПИТАВАТ МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ В "РОДОЛЮБИЕ" ТАКА СТАВА.