Безлов: Фентанилът бе очакван след епидемията в САЩ

В предходните години е имало инцидентни залавяния на веществото
21 юли 2023 13:38, Стела Стоянова
22
Безлов: Фентанилът бе очакван след епидемията в САЩ
Снимка БГНЕС

Фентанилът беше очакван като много рисков наркотик още след като започна епидемията в САЩ преди десетина години. Виждайки мащабите й и нивото на смъртните случаи, имаше сериозни опасения, че това може да се случи и в Европа, и в България.

Това каза Тихомир Безлов – експерт по въпросите за престъпността в България към Център за изследване на демокрацията, в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“.  

По думите му в предходните години е имало инцидентни залавяния на фентанил на българската митница.  

В медийна публикация отпреди дни се алармира за девет смъртни случая във Варна в следствие на употреба на наркотични вещества. Те са регистрирани от началото на април до момента, като само за един от тях е потвърдено, че е заради дериват на фентанила, обясни експертът. Има информация за регистрирани количества фентанил от същия този период, а преди седмица отново във Варна са заловени две жени в момент на сделка на 200 грама дериват на фентанила.

Още по темата

"Март месец от ГДБОП са заловили 700 грама. Значи МВР са предпочели да не коментират тази тема. И ако не е била тази реакция на общностите на наркозависимите и журналистите не поставиха темата, сигурно щяха да минат месеци преди да стане проблем“, коментира Безлов.  

Той отбеляза, че към момента няма достатъчно данни за пътя на наркотика.

"Може да предполагаме, че някоя от големите световни престъпни организации, каквито са мексиканските картели, се опитват да вкарат фентанил в Европа и да търсят различни входни точки, а една от тези входни точки да е Варна. С някакъв процент от вкарания фентанил се заплаща за услугата за преминаването през България“, предположи експертът.

Фентанилът е около 50 пъти по-силен от хероина, което означава, че 2 милиграма е дозата, която може да доведе до летален изход, подчерта той. "2 милиграма са десетина кристалчета сол, т.е. изключително малко количество. От тук идва и проблемът с предозирането“, обясни Безлов.

Фентанилът е определян като евтин наркотик, тъй като с 1 килограм вещество могат да се направят около 100 000 дози, т.е. около 50 пъти повече, отколкото със същото количество хероин. "С малки количества фентанил правите голямо покритие на наркопазара. За 2022 г. в САЩ имат почти 70 000 смъртни случая. Това е огромен проблем, той буквално е геополитически. Организмът реагира много бързо при предозиране, за 3-4 минути се смята, че се потискат центровете за дишане и се стига до задушаване. Когато започне кризата, има много малко време да реагирате“, обясни Безлов.

Фентанилът води до изключително силна зависимост.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В САЩ у нас фентанилът се продава на жълта рецепта явно тези обаче са ди го взели от една демократична страна кат САЩ и са се демонизирали
21
0
 
0
 
! Отговори
ако готвач кихне преди 9 месеца
половин щипка сол и си в играта
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
колко струва една доза, да я умножа по 30 дена
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ВСИЧКИ ЗЛИНИ ИДВАЩИ В БЪЛГАРИЯ СА ОТ САЩ
18
0
 
5
 
! Отговори
наблюдател преди 9 месеца
Въпросът е как наркотикът минава границата и кой печели от смъртта на наркозависимите ?
17
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Основният проблем на България не са наркотиците, а как да спасим Украйна. Фентанилът е руска конспирация, която цели да отмести вниманието на българското общество от това, което е най-важно за нас българите - Украйна да си вземе пак Крим. Няма по-важно нещо за нас!!!
16
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Една доза и за това недоразумение
15
3
 
3
 
! Отговори
Дано преди 9 месеца
Дано вкарат по големи количества във България за да се изчисти тази държава малко от новите българи че не се издържа вече
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Големия национален въпрос е как да си спасим наркоманите
13
0
 
1
 
! Отговори
До 10 преди 9 месеца
На Магурата се събираха най големите *** ! Който бяха бити поне по три пъти на ден за измами срещу нормални хора!!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Такаааа! Да ви подредим всички в едно изречение! АКО НЕ БЯХА наркозависимите и журналистите, никой нямаше да разбере, защото МВР и експертите в Центъра за изследване на демокрацията мълчат. Отпред виждаме снимка на усмихнат експерт от Центъра.
11
1
 
6
 
! Отговори
Ужас преди 9 месеца
,,За 2022 г. в САЩ имат почти 70 000 смъртни случая. Това е огромен проблем, той буквално е геополитически. " САЩ ще се разпаднат като Китайската империя. Прочетете в интернет за опиумните войни.
10
4
 
0
 
! Отговори
до 7 преди 9 месеца
ти на колко годинки си бе ?и идея нямаш кои се събираха там ., ква трева кви макове са се продавали ? само си чул за магурата :)
9
0
 
5
 
! Отговори
Ужас преди 9 месеца
,,Фентанилът е определян като евтин наркотик, тъй като с 1 килограм вещество могат да се направят около 100 000 дози, т.е. около 50 пъти повече, отколкото със същото количество хероин."А в предходните статии някои се подиграваха, че били заловени няколко килограма фентанил. Четящите не си дават сметка, че това е равно на стотици хиляди дози.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мексианските картели са най-малките престъпни организации. Производители. Не му е удобно на чиляка и бърбори общи приказки
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 2 Така е. Проблемът е открай време и публична тайна, но е добре да се знае, че толкова оплюваният Бай Тодор навремето имаше споразумение с арабския свят - дава път на дрогата към Запада, но тук да не остава нито грам. Затова на Магурата се продаваше само сушен мак и трева от Сандански и каквото докопваха с жълта рецепта от аптеките.
6
0
 
8
 
! Отговори
бе да питам преди 9 месеца
е като сте го очаквали що не го спряхте :)
5
0
 
8
 
! Отговори
безлов преди 9 месеца
С усмивка ви съобщаваме че много хора ще бъдат засегнати.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Експерт по Въпросите за престъпността в България... Оле мале...Експерт по въпроси. Някой го пита, задава му въпрос, и той е експерт по отговорите за престъпността в България. Няма криминалисти криминолози следователи разузнавачи полицаи...
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
хомо епидемията също е благина от там