Кандидатите за БНБ: Димитър Радев е за еврото, а Христов?

БНБ била в добра изходна позиция
14 юли 2023 16:52, Стела Стоянова
22
Кандидатите за БНБ: Димитър Радев е за еврото, а Христов?
Снимка БГНЕС

От периферията трябва да стигнем до ядрото на еврозоната. До 2029 г. пред БНБ стои консолидация на постигнатото и надграждане.

Това заяви настоящият управител на БНБ Димитър Радев и кандидат за втори мандат по време на изслушването му в парламента в бюджетната комисия. Той е издигнат от ГЕРБ-СДС, има и заявена подкрепа от ПП-ДБ.

Вторият кандидат за поста, Любомир Христов, е издигнат от "Възраждане". В представянето си пред депутатите той представи 7 приоритета, с които би започнал, ако бъде избран, първият от които е изработването и представянето на анализ на средносрочните ефекти от въвеждане на еврото в страната.  

На извънредно заседание във вторник депутатите ще изберат новия гуверньор на централната банка. Кандидатурите са само две, тъй като БСП оттегли третата - тази на Николай Каварджиклиев, съобщи "24 часа".

Пред депутатите Радев изброи свършеното през мандата му по отношение на влизането ни в Еврозоната. Той посочи, че страната ни вече е напреднала като позиция в европейската финансова структура, тъй като сме в Банковия съюз. Това прави централната ни банка и банковия сектор равноправен член в еврозоната. Целта на централната банка е страната ни да стигне от периферията до ядрото на еврозоната, като въвеждането на еврото като официално разплащателно средство у нас, според Радев, трябва да се случи възможно най-скоро, но не по-късно от 1 януари 2025 година. Независимостта на централната банка пък е онова, което Радев посочи, че трябва да остане непроменено през следващия мандат на новия гуверньор на банката. Той подчерта, че онова, което предстои пред БНБ през следващите 6 години може да бъде обобщено в две посоки - консолидация на на постигнатото и надграждането му.

Той беше категоричен, че след присъединяването ни в еврозоната БНБ чрез гуверньора си вече ще участва активно във вземането на важните решения. Ще отпаднела и необходимостта от поддържането на огромните ликвидни буфери.

Като досегашен гуверньор Радев посочи, че БНБ била в добра изходна позиция, тъй като била единствената централна банка извън еврозоната, която работи работи в близко сътрудничество с ЕЦБ. Банката вече била силно интегрирана, затова нямало допълнителни условия и критерии за присъединяването ни поради участието ни в Банковия съюз. Изпълняваме перфектно и критерият за валутна стабилност.

Радев посочи че пълният пакет законодателни промени, подготвяни от БНБ, ще бъде внесен в Народното събрание през септември.

По отношение на техническата готовност на страната ни за приемане на еврото БНБ и банковия сектор до голяма степен ще бъдат готови до края на тази година.

Вторият кандидат за БНБ, Любомир Христов посочи, че има известни рискове пред влизането ни в еврозоната бързо, като уточни, че еврото има и редица предимства.

Ако Христов бъде избрах за гуверньор на БНБ, той щял да започне работата си съгласно 7 приоритета. Като първи Христов изтъкна изработването и представянето на анализ на средносрочните ефекти от въвеждане на еврото в страната. Според него приемането на еврото има редица предимства, но ако се присъединим в еврозоната сега и в следващите 10 години изпаднем в криза, това би изтрило всички възможни ползи. По думите му преждевременното присъединяване би повишило риска от тези кризи.

Според него не е вярно, че колкото е ниска лихвата, толкова по-добре, тъй като в икономиката имало естествен лихвен процент и за България той е в размер на 2 п.п. по-висок, отколкото е характерен за еврозоната.

Той посочи, че е възможен приток на чуждестранен капитал, инвестиран в ниско производителни сектори като строителство и търговия, или пък щял да бъде спекулативен. Втори риск било временно надуване на балони и неустойчиви дефицити по текущата сметка на платежния баланс.

"В такъв момент, ако сме в еврозоната, можем да реагираме само със затягане на колана до последна дупка. Искам да уточня, че говоря за рискове, не за предопределеност.", каза Христов.

"За да се противопоставим на това е вариант да да ограничим входящите потоци на капитал. за мен единственият начин да се смекчат тези рискове е страната да се концентрира върху ускоряване на растежа с цел по-бърза конвергенция на страната към средноевропейските нива, с което всички тези рискове ще станат по-ниски", каза още той.

Имало нужда и от становище на БНБ по пакета за цифровото евро, по който предстои произнасяне на ЕП. Решенията в УС на БНБ трябва да се взимат с консенсус, смята още Христов. Така всеки въпрос би се оглеждал от всички страни.
От периферията трябва да стигнем до ядрото на еврозоната. До 2029 г. пред БНБ стои консолидация на постигнатото и надграждане.
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: БНБДимитър Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Как го искате Айше да гласува. За еврото или против еврото.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До До РУССКИЙ ОККУПАНТ Гърция фалира 2008 г.
16
3
 
2
 
! Отговори
До РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 10 месеца
Референдум, в който гласуват неинформирани неграмотници е вреден за нацията!
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само общи прикаски и не знам какво че било периферия ядро и др. глопости. По същата логика може да влезнем и в САЩ като 55 щат, че там е $ или в Китай че там е уан
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Радев играе срещу лева и бг и е предател работи за САЩ и МВФ.
13
0
 
4
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 10 месеца
До РУССКИЙ ОККУПАНТ - ходи да зовеш референдум при Путин! Тук няма да има. Руската окупация се отложи за неопределен период - примерно няколкостотин години. Напразно се "трепеш". Вече трябва да сменяш ника или да си търсиш работа.
12
2
 
3
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 10 месеца
До Анонимен 11 - а дали ти минава през ум, че твоята пенсия е функция на това какво прави частния /не държавния, а частния/ сектор! Ако влизат инвестиции и върви икономиката, ще има повече за всички - през данъци. "Строшете" икономиката и ще се превърнете в пенсионери по Виденовски образец. Как па не ви влиза нищо в главите бе?! Основните ни партньори са тея в ЕС.
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 10 месеца
До 8 ливрентий,какво,ги топлят инвестици,и туризма,онези 2.5 милиона пенсионера,като ще получат по 300евро пенсии,на туризъм ли ще ходят,или ще станат инвеститори,с Кирил Долапчиев съдружници.
10
6
 
6
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 10 месеца
Важното е какво искат хората ! На референдума ще се покаже !
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 10 месеца
Д.радев,и сега е добре,като приеме еврото,тоже ще е добре,сигурно заплатичката,му ще бъде 10000евра,а 2.5 милиона пенсионера с 300евра,ко прайме?
8
2
 
3
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 10 месеца
До Руси - Руси, научете се да не говорите от "името на народа" пич! Народа не е едно цяло. Има хора които искат и такива които не искат. Въпроса би бил друг - ще доведе ли това ръст в туризма, инвестициите и финансиранията! Практиката до тук казва - да. А това е по важно.
7
5
 
6
 
! Отговори
Руси преди 10 месеца
Народа не иска евро ,това е истината. Гражданите ,които кретат всеки ден. Ясно е ,че бизнесмените са ЗА!
6
3
 
5
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 10 месеца
До Нане - Душо, най много да му "строшиш главата" довечера в банята! Сите "бунтари" форумни тук бе! Е така, ще гледаш как минаваме на евро, а копейките на Митрофанова ще превърташ през евроцентове! Ако губиш от курса - ще застъпиш две смени под три ника!
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе Факт те щото другите са големите специалисти. Най-вече в това да крадат в своя полза..
4
3
 
4
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 10 месеца
Разбира се, господин Христо пропусна да ни спомене основния план. Този за приемане на рублата като основна валута. Средно- и кратко- срочните ефекти от нея биха били великолепни - ръст в доходите /подобен на съветския/, евтиния и т.н. Само дето как ще вървят схемите не разбирам. Щото в последните двадесет години, не малка част от евпопейските пари по схеми стигаха до Майчица Русия. Като минем на рубли обаче, как ще я бъде?
3
4
 
3
 
! Отговори
Нане преди 10 месеца
Не.... Вие еврото няма да приемете изобщо, щото преди това, ще ви строшиме ръчичките... ===))
2
4
 
2
 
! Отговори
Референдум преди 10 месеца
Важното е какво иска олупа Радев, а не българския народ.
1
6
 
6
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
Възраждане пък къде се бута със свой кандидат? Тия са някакви кресливи, само за руски оръжия приказват. Нито разбират от икономика, нито уважават парите, нито пък имат някаква подкрепа или пък шанс засвоя кандидатура в парламента. Защо изобщо се бутат да се излагат?