Родители на протест: 30 нови детски градини ще решат кризата в София

Държавата трябва да е майка за всички, а не мащеха за неприетите деца, коментира Красимира Пенчева
Обновена: 6 юни 2023 10:28 | 6 юни 2023 10:24, Красимир Ангелов
43

Родители организират протест този следобед срещу недостига на места в държавни детски градини и ясли в столицата. Те ще изразят своето недоволство пред сградата на Столичната община, като основният призив е "Равни права за всички деца!" Има ли решение този дългогодишен проблем, който всяка години ескалира по това време?

"Моите притеснения са, че има дискриминация спрямо деца, на фона на други. Половината са приети, останалите - не са. Вместо да има подобрение на казуса, той се задълбочава с всяка изминала година. Държавата трябва да е майка за всички, а не мащеха за неприетите деца", коментира организаторът на протеста Красимира Пенчева в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Родителите настояват за строеж на сгради за децата, които в реален срок да бъдат завършени, както и за подобряване на условията в градините. Освен това те искат и материалното възнаграждение на учители и персонал да бъде адекватно.

"Също така трябва да има компенсации за неприетите, не по дискриминиращи критерии, както е в момента", катигорична е Пенчева.

По данни на общината 21 детски градини се строят в момента.

"Това, което сега се казва, от тези 20 градини половината се ремонтират, а не са нови. Част от тези, които се строят, са отлагани от предишни години и всяка година се докладва, че се строят 20 градини, за 10 г. трябваше да има 200 нови или 40 000 деца в тях. Резултат няма", коментира председателят на Дискусионен клуб за социална местна политика Николай Белалов  пред Bulgaria ON AIR.

По думите му проблемът е започнал, когато са били раздадени 50 градини, а раждаемостта се увеличи.

"30 градини биха поели неприетите деца. Могат да бъдат изградени за 2 г. и да решат проблема. Пак ще има недостиг, няма всяко дете да е прието в градината срещу блока, ще се наложи да отиде на 2-3 км, но и общината не може да стои до всеки блок градина", добави Белалов.

Около 10 000 деца остават извън държавните градини в София. А много малка част от тях получават компенсацията в размер на 372 лв.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Стас преди 11 месеца
Няма градини, няма околовръстен път - цялостен, няма рингове, няма достатъчно паркове!!!Това са приоритетите на Софу. Някой кандидат ще излезе ли да реши тези проблеми, защото това недоразумение Бонев , явно ще работи по модела на Фандъкова за едни ремонти и ще прави "зелени булеварди "
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А ако си се върнете по градовете, над 90 ще останат празни...
37
0
 
3
 
! Отговори
Абсолютни лакърдии! преди 11 месеца
До Сахар Ти щеше да го решиш, нали!? Как, като в София вече живеят 1/3 от гражданите на България, при това млади с деца!
36
1
 
4
 
! Отговори
До 25 преди 11 месеца
Затова, че през 90-те години продадоха на безценица вече изградени за детски заведения, заради апетитните земи под тях, вместо да ги отдадат под наем за дългосрочен срок! За другото не сте прав! Последните два мандата се построиха много детски заведения, но те не стигат за всички! Това е от криворазбрано спазване на човешките права! Не може децата на хората, които не плащат имотни данъци в София да имат еднакви права с тези, които са израснали в града, още техните родители са го вършили!
35
0
 
2
 
! Отговори
Питай Ивайло МирчеВ преди 11 месеца
Ивайло Мирчев, депутат от ПП-ДБ си набута детето с партийни връзки, въпреки огромната заплата, която държавата, тоест всички ние му плащаме и частната му фирама! На практика извън градините останаха предимно децата на родените в София родители, а повечето пришълци си уредиха децата!
34
0
 
3
 
! Отговори
НякоиСа с привилегии преди 11 месеца
"Равни права за всички деца", ама и днес има привилегии - някой не си е дал зор да научи детето си да говори български език, отгледал го е само на социал, но точно неговото дете е с привилегията непременно да има гарантирано място в детската градина, за да научело български език преди да тръгне на училище. Родителите му по цял ден се излежават у дома, и те на социал, нали парите за социалните помощи са длъжни да ги изработят онези, за чиито деца няма място в детските градини?
33
0
 
1
 
! Отговори
Много са наивни преди 11 месеца
Вярват ли, че държавата ще може да отпусне пари при този в.ъ.шкав бюджет? Нека да настояват държавата да изиска от всеки баровец-собственик на МОЛ да построи и по една детска градина като дарение. Защо предлагам това? Ами разходете се в делничните дни из който и да е МОЛ. Доколкото има посетители, 90% от тях са зяпачи. През уикендите народът се стича там за да гледа лъскави стоки като на изложба, а не за да купува. Е, като няма купувачи как тогава съществуват тези МОЛ-ове? Пари се перат, това е.
32
3
 
1
 
! Отговори
Измамници преди 11 месеца
Защото създавате паника бре хора то деца не са раждат те протестират всичко е политика да се каже българите раждат много деца как всяка година се няма места в децките градини престанете с тази лъжлива пропаганда хората не ви вярват не разбрахте ли на година я се родят 1000 деца я не хората ги страх да раждат защото ги обивате в болниците това е самата истина .защото чистачките станаха медецински сестри а сестрите станаха доктори омряла България скапани политици
31
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
И още нещо - да не би да искате другите да си стоят по селата и да пу......кнат от глад, а през това време, както кметицата ви се похвали - над 50% от инвестициите влизали в столицата!? Това, дето плещите, няма да стане, да ви е ясно, и осведомете се как е в повечето големи градове по света, поне засега........
30
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
Стига сте грачили срещу провинцията! Вие един господ ви знае от кое село сте! Престанете с това мякане, защото същите тези с мякането говорят десет пъти по-правилен български от вас, дето един глагол не можете да спрегнете, да не говорим за неразбираеми и откровено небългарски думи, не можеш да разбереш какво казвате с манията ви за твърдо говорене - датски и детски градини, Милан или Милен, Асан или Асен и тъй до безкрайност!
29
3
 
6
 
! Отговори
алооо преди 11 месеца
крайно време е да се върне закона за софийското жителство ! след масовото преселение на кандидат софиянците градът ни заприлича на селски мегдан , на всякъде без изключение се миьека , няма места в градини , ясли и училища . цените на имотите и презастрояването скочиха заради тях .
28
2
 
5
 
! Отговори
до Дърт Пръч преди 11 месеца
Същото и в моя квартал: имаше 4-5 детски градини на различни места. Реституираха ги и ги приватизираха. Вдигнаха многоетажни блокове и офис сгради на тяхно място. Остана само една, в която всички родители сутрин се изпотрепват да си водят децата. Че даже и родителите от околните квартали. Сутрин и вечер на тая улица е като магистрала от бибипащи автомобили. Общинска му работа.
27
1
 
5
 
! Отговори
Дрът Пърч преди 11 месеца
Навремето в квартала имаше 7 детски градини. Крадетизираха половината и сега са кръчми и частни имоти. Места в останалите детски градини разбира се няма.
26
3
 
13
 
! Отговори
алооо преди 11 месеца
ами изръсите се от селата в София на тумби бързате да родите пък сега ривети че нямало места . върнете се от където сте дошли бе там детските градини пустеят !
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
проблемът с градините го създадоха управляващите, като закриха и раздадоха градини с тезата, че няма деца през 90те. А кметовете само обещават нови градини, но реално не строят. За сметка на това се издават разрешителни за строеж на блокове и кооперации.
24
4
 
8
 
! Отговори
до 9 преди 11 месеца
Ами гледай сега - аз съм роден в центъра на града. На Попа. Имаме сумарно 12 имота в София и във вилните села около града (Симеоново, Драгалевци). За моето дете място в градината няма. Заради текезесарите. И за второто ми дете място няма. И двете на частна градина. Това е. Поне има обезщетение от общината.
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всякакви бивши текезесарки се довлякли в София и се сърдят що не им били осигурили места в детска градина в Лозенец.
22
2
 
15
 
! Отговори
Майора преди 11 месеца
Въпросът е много лесен за решение , София се напълни с хора пт провинцията о затова няма места! Като искате места , стойте си по родните места , защо трябва да се строят нови градини , след като в даден момент може да се получи отлив към провинцията?
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Според мен трябва да спрат да се населват в София. Идват от някъде и почват с претенциите. Ако си стоят по селата ще имат детски градини.
20
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Провинциалистите- на село. 2023та сме. 90% от квалифицирания труд се полага дистанционно. Ако си бачкатор, полагащ черен труд, няма как да искаш градина. Тя е за почтени платци на данъци, а не са хора в сивия сектор или касиерки в Лидл, бачкащи в Люлин, ама родом от Павликени. В Павликени и Провадия градините са празни- МАРШ там.